10 października 2015

PUSZYSTE CIASTO DROŻDŻOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ JAJEK, ZE ŚLIWKAMI



   To zdecydowanie najbardziej puszyste ciasto drożdżowe na mące orkiszowej, jakie udało mi się upiec. Ci co mają do czynienia z mąką orkiszową wiedzą o czym mówię, bo choć mąka orkiszowa ma wiele zalet i jest dużo zdrowsza od pszenicy, to niestety trudno jest uzyskać na niej taki efekt puszystości jak na pszenicy. Już sobie nawet odpuściłam próby uzyskania idealnie puszystego ciasta drożdżowego na orkiszu, w końcu coś za coś...
Zdecydowanie wolę bowiem orkisz, nawet jeśli to ciasto ma być bardziej zbite...a tu taka miła niespodzianka... zupełnie niespodziewanie, bardzo miłe zaskoczenie. Moje ciasto jest bez jajek, bez laktozy, może być również bezmleczne, a więc i wegańskie (gdy użyjemy mleka roślinnego), choć wersja na mleku krowim bez laktozy, była jednak lepsza, ale gdy ktoś ma ograniczenia dietetyczne, wersja bezmleczna jest również bardzo dobra. Po prostu gdy nie można tego co się lubi, musi nas zadowolić to co możemy...
To ciacho pierwszego dnia po prostu rozpływa się w ustach, swoje testowałam jeszcze gorące- było bajeczne, cuuudowne..., choć na drugi i trzeci dzień również jest pyszne... ;-)
Piekłam w ciemnej blaszce 33x23cm.

Składniki:
- 500g mąki orkiszowej typ700 lub pszennej (orkiszowej typ750- 550g)
- 1/4 szklanki* cukru (dałam 1 łyżkę cukru trzcinowego+ ksylitol)
- 1,5 szklanki* mleka, u mnie bez laktozy (można dać mleko roślinne, np.ryżowe)
- 100g oleju kokosowego, dałam bezzapachowy  (gdy używamy mleka roślinnego dajemy 15g oleju więcej)
- 40g świeżych drożdży
- śliwki węgierki lub dowolne inne owoce

*szklanka 250ml

Dodatkowo:
- płatki migdałów do posypania (kto lubi)
- cukier trzcinowy do posypania (dla miłośników chrupania)


Zaczyn:
Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać łyżkę mąki i ok.50ml ciepłego mleka, dokładnie rozmieszać i odstawić do wyrastania.

W misie miksera umieścić pozostałą mąkę, dodać ksylitol z cukrem trzcinowym, wlać ciepłe mleko, rozpuszczony, letni olej kokosowy oraz wyrośnięty zaczyn i całość wymieszać, ja mieszam chwilę, tylko do połączenia składników. Ja używam do tego miksera, ale można również wyrobić ciasto ręcznie. Osobiście nigdy nie wyrabiałam i nie wyrabiam długo ciasta drożdżowego, nawet wtedy gdy używałam pszenicy, a ciasta zawsze wychodzą super.
Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ja zakładam rękawice jednorazowe, delikatnie smaruję dłonie olejem i rozprowadzam ciasto dłońmi na blaszce, tak zdecydowanie najlepiej równo się rozprowadza).
Na ciasto wykładam wydrylowane połówki śliwek, całość posypuję kruszonką i płatkami migdałów, gdy mam (pierwsza wersja była bez, z braku, druga już była z płatkami) można także posypać delikatnie cukrem trzcinowym, najlepiej grubym, wówczas ciasto fajnie chrupie.




Blaszkę z ciastem odstawiamy do wyrastania na conajmniej 30 minut, lub dłużej gdy jest taka potrzeba. Ciasto powinno wyraźnie podrosnąć.


Ja swoje wstawiam do zimnego piekarnika, wówczas jeszcze trochę podrasta.
Piekarnik nastawiam na 200*C i piekę ciasto ok.30-35 minut. Gdy wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy troszkę krócej.


Kruszonka:
- 150g mąki orkiszowej typ700
- 50g mąki ziemniaczanej (można dać orkiszową)
- 120g zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki (u mnie z ukwaszonej śmietanki, bez laktozy)
- 100g ksylitolu

Kruszonka bezmleczna:
- 200g mąki orkiszowej typ700 lub 220g typ750
- 100g stopionego oleju kokosowgo
- 100g ksylitolu

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i przy użyciu haka wyrabiać tak długo aż wszystko się rozkruszy, wówczas dłońmi posypać, (rozkruszyć) na ciasto. Można również przygotować kruszonkę ręcznie.






Smacznego ;-)

Czas na śliwki Jesienne słodkości! Jesienne Superfoods

4 komentarze:

  1. Cześć! Ciasto faktycznie wyszlo puszyste😃 musiałam jednak je dłużej podtrzymać w piekarniku ponieważ użyłam śliwek mrożonych, które puściły sok. Ale i tak wyszło przepysznie😄

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio to nasze ulubione ciasto drożdźowe. 😋 Cieszę się, że również smakowało. Z mrożonymi owocami, to rzeczywiście potrzebuje dłuższego czasu pieczenia. Pozdrawiam 😘

      Usuń
  2. Czy zamiast oleju kokosowego można dać margarynę bezmleczną lub zwykły olej słonecznikowy? Nie mam w domu a nie chcę biegać i szukać oleju kokosowego

    OdpowiedzUsuń