6 października 2015

CIASTO KOKOSOWE Z JABŁKAMI



    Błyskawiczne, bardzo wilgotne, cudownie kokosowe, przepyszne, bajeczne w smaku, ot po prostu. To ulubione ciasto mojej najmłodszej Córci. Nam zasmakowało również i to bardzo, tak, że było już u nas trzykrotnie w krótkim czasie i na tym nie poprzestaniemy, uwielbiamy bowiem takie smaki.
Przepis znaleziony tutaj, z małymi modyfikacjami.
Piekłam w formie 25cm.

Składniki:
- 145g masła
- 120ml mleczka kokosowego
- 230g mąki (dałam orkiszową typ700)
- 100g ksylitolu lub cukru
- 2 jajka
- 60g wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam domowy)
- 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy
- 3-4 jabłka (u mnie antonówki)
- mielony cynamon (opcjonalnie)

Dodatkowo:
- 2 łyżki soku cytryny


Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowym. Zamieszać i odstawić.

Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół i wykroić gniazda nasienne. Ponacinać nożykiem od strony wypukłej. W misce wymieszać pół szklanki wody z sokiem z cytryny i "wykąpać" w tym jabłka, by nie ciemniały

W misie miksera umieścić miękkie masło, dodać ksylitol (cukier) oraz ksylitol z wanilią i utrzeć całość na puszystą, jasną masę. Następnie dodać po jednym jajku na zmianę z mleczkiem kokosowym i mąką wymieszaną z wiórkami i proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników.
Gotowe ciasto wykładamy do tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki przesmarowane) i wyrównujemy. Na wierzchu układamy połówki jabłek, stroną wypukłą (ponacinaną) ku górze i posypujemy cynamonem, gdy dajemy (u mnie część z nim, część bez).





Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160*C ok.45 minut, ja piekłam 35 minut na termoobiegu.
Po wystudzeniu smarujemy ciasto lukrem i posypujemy wiórkami kokosowymi.


Lukier:
- kilka łyżeczek pudru trzcinowego (5-6)
- 2-3 łyżeczki mleczka kokosowego
- wiórki kokosowe do oprószenia ciasta










Smacznego :-)
Jabłko z cynamonem 2015 Jesienne słodkości! Jesienne Superfoods

10 komentarzy:

  1. O ja! Wygląda pysznie :) Na pewno wypróbuję przepis w weekend!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wkladac do piekarnika juz nagrzanego czy nagrzewajacego sie? Jak wczesnie podpalic piekarnik gazowy? Przed przystapieniem do robienia ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do piekarnika nagrzanego do 160*C. Niestety nie mam doświadczenia z piekarnikiem gazowym, ale lepiej rozgrzać go wcześniej, nawet przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta. Mój piekarnik nagrzewa się błyskawicznie, mimo to, wkładam to ciasto do już nagrzanego.

      Usuń
  4. A czy ze zwykłym mlekiem wyjdzie? I bez koksu? Nie przepadam za nim w ciastach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować, choć to już nie będzie to. Cały urok właśnie w tym kokosie... :-)
      Dając zwykłe mleko oraz pomijając wiórki, trzeba będzie trochę zwiększyć ilość mąki (zwykłe mleko jest rzadsze+waga wiórków).

      Usuń
  5. A czy można zrobić w prostokątnej formie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, tylko małej. Na większą trzeba by zwiększyć ilości składników.

      Usuń