Błyskawiczne, bardzo wilgotne, cudownie kokosowe, przepyszne, bajeczne w smaku, ot po prostu. To ulubione ciasto mojej najmłodszej Córci. Nam zasmakowało również i to bardzo, tak, że było już u nas trzykrotnie w krótkim czasie i na tym nie poprzestaniemy, uwielbiamy bowiem takie smaki.
Przepis znaleziony tutaj, z małymi modyfikacjami.
Piekłam w formie 25cm.
Składniki:
- 145g masła
- 120ml mleczka kokosowego
- 230g mąki (dałam orkiszową typ700)
- 100g ksylitolu lub cukru
- 2 jajka
- 60g wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam domowy)
- 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy
- 3-4 jabłka (u mnie antonówki)
- mielony cynamon (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- 2 łyżki soku cytryny
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowym. Zamieszać i odstawić.
Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół i wykroić gniazda nasienne. Ponacinać nożykiem od strony wypukłej. W misce wymieszać pół szklanki wody z sokiem z cytryny i "wykąpać" w tym jabłka, by nie ciemniały
W misie miksera umieścić miękkie masło, dodać ksylitol (cukier) oraz ksylitol z wanilią i utrzeć całość na puszystą, jasną masę. Następnie dodać po jednym jajku na zmianę z mleczkiem kokosowym i mąką wymieszaną z wiórkami i proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników.
Gotowe ciasto wykładamy do tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki przesmarowane) i wyrównujemy. Na wierzchu układamy połówki jabłek, stroną wypukłą (ponacinaną) ku górze i posypujemy cynamonem, gdy dajemy (u mnie część z nim, część bez).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160*C ok.45 minut, ja piekłam 35 minut na termoobiegu.
Po wystudzeniu smarujemy ciasto lukrem i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Lukier:
- kilka łyżeczek pudru trzcinowego (5-6)
- 2-3 łyżeczki mleczka kokosowego
- wiórki kokosowe do oprószenia ciasta
Smacznego :-)
O ja! Wygląda pysznie :) Na pewno wypróbuję przepis w weekend!
OdpowiedzUsuńPolecam, to ciacho jest tego warte. Pychotka ;-)
UsuńMniam, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńI tak właśnie smakuje ;-)
UsuńWkladac do piekarnika juz nagrzanego czy nagrzewajacego sie? Jak wczesnie podpalic piekarnik gazowy? Przed przystapieniem do robienia ciasta?
OdpowiedzUsuńDo piekarnika nagrzanego do 160*C. Niestety nie mam doświadczenia z piekarnikiem gazowym, ale lepiej rozgrzać go wcześniej, nawet przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta. Mój piekarnik nagrzewa się błyskawicznie, mimo to, wkładam to ciasto do już nagrzanego.
UsuńA czy ze zwykłym mlekiem wyjdzie? I bez koksu? Nie przepadam za nim w ciastach?
OdpowiedzUsuńMożna spróbować, choć to już nie będzie to. Cały urok właśnie w tym kokosie... :-)
UsuńDając zwykłe mleko oraz pomijając wiórki, trzeba będzie trochę zwiększyć ilość mąki (zwykłe mleko jest rzadsze+waga wiórków).
A czy można zrobić w prostokątnej formie?
OdpowiedzUsuńOczywiście, tylko małej. Na większą trzeba by zwiększyć ilości składników.
Usuń