Gorąco okrutnie, ale jeść trzeba, niezależnie od temperatury, po pysznym chłodniku ogórkowym, dzisiaj coś konkretniejszego, wszak na dworze już tylko 29"C. Wręcz chłodno przy wczorajszych 40"C. Dzisiaj coś szybkiego i baaardzo smacznego.
Duuużo grzybów, kurczak, mascarpone, świeże zioła (tymianek i rozmaryn), ulubiony makaron, do tego cebula z czosnkiem i mamy przepyszny, w miarę szybki obiad. Ja dodałam jeszcze trochę mleka kokosowego, które nadało całości lekko orientalnej nuty. Wyszło lekko i przepysznie... :-)
Z podanych składników przygotujecie danie dla 6-8 osób.
Składniki:
- 600g kurek
- 250g pieczarek
- 500g piersi z kurczaka
- 1 bardzo duża cebula lub 2 średnie
- 2 ząbki czosnku
- 250g mascarpone
- 2-3 łyżki mleczka kokosowego
- sól, świeżo mielony pieprz
- rozmaryn i tymianek (u mnie świeże: 2 łodygi rozmarynu i ok.2-3 łyżki pokrojonego tymianku)
- ulubiony makaron (u mnie 500g)
- olej kokosowy i masło klarowane
- szczypior do posypania gotowego dania (nie trzeba)
Kurki dokładnie wymyć (najlepiej w wodzie z dodatkiem soli- idealnie się domywają) i obgotować, u mnie ok.10 minut.
Na patelni rozgrzać masło i olej kokosowy, wrzucić pokrojoną cebulę, lekko posolić i podsmażyć do miękkości. Pod koniec dodajemy obrane, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mieszamy.
Do podsmażonej cebuli z czosnkiem wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę i podsmażamy.
Wsypujemy świeży rozmaryn (igiełki oderwane z łodyżek) oraz tymianek pokrojone na mniejsze kawałki. Następnie dorzucamy pokrojone w paski pieczarki i kilka minut podsmażamy.
Dodajemy obgotowane kurki, doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
Na końcu dodajemy mascarpone i mleczko kokosowe, dokładnie mieszamy. Ja dolewam jeszcze ok. 1/2 szklanki wody z gotującego się makaronu (dwie łyżki wazowe), by rozrzedzić sos (można dodać także gorącą zwykłą wodę).
Do sosu grzybowego z kurczakiem dorzucić ugotowany makaron i całość wymieszać przed podaniem.
Można posypać pokrojonym szczypiorem.
Smacznego ;-)
Uwielbiam kurki, a zwłaszcza w połączeniu z makaronem! Świetna propozycja. Dziękuję za udział w akcji "Danie pachnące ziołami". Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMy również uwielbiamy kurki i wszystkie inne grzyby również. Najczęściej właśnie podajemy je z makaronem. Pychotka. Pozdrawiam ;-)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńMhhm, świetnie wygląda - lubię ten rodzaj makaronów - a tym serkiem Mascarpone to mnie zaskoczyłaś - myślałam, że to śmietana
OdpowiedzUsuńOstatnio mascarpone u nas króluje. Świetnie się komponuje z różnymi daniami, nadając im kremową konsystencję. Makaron był przepyszny... Pozdrawiam ;-)
Usuń