19 lipca 2015

RATATOUILLE Z GRILLA



   Dla wszystkich wielbicieli ratatouille , jej wersja grillowa. Chyba jeszcze smaczniejsza od tradycyjnej. Choć nam smakują jej wszystkie wersje, latem w sezonie grillowym przygotowujemy ją na powietrzu. Dodatek warzyw jest dowolny. Każdy daje to, co lubi najbardziej.
U mnie dzisiaj (ratatuja) w wersji z cukinii żółtej i zielonej, papryki i cebuli. Bywa również z bakłażanem, pieczarkami...

Składniki:
- 1 mała cukinia żółta
- 1 mała cukinia zielona
- papryka (u mnie czerwona)
- 2 duże cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- sól do oprószenia

Cukinie przekroić wzdłuż na pół, jeszcze raz na pół (na ćwiartki), a następnie pokroić w plastry. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić ją w większą kostkę, cebule obrać i pokroić na połowy, następnie każdą połowę na 4 części (powstaną takie ćwiartki). Wszystkie warzywa przekładamy do miski. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, oprószamy solą, dodajemy zioła prowansalskie, polewamy oliwą z oliwek i mieszamy całość. Najlepiej przygotować trochę wcześniej (ok.1h) i kilkakrotnie przemieszać przed grillowaniem.



Warzywa przekładamy albo do korytka do grillowania warzyw albo wyłożyć na specjalną patelnię grillową do warzyw i umieścić na grillu. Smażymy mieszając co jakiś czas przez kilka minut (u mnie ok.15) do miękkości warzyw.
Podawać jako dodatek do mięs lub samodzielne danie.






Smacznego ;-)
Lekkie i szybkie dania na upalne dni Uczta pod gołym niebem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz