14 lipca 2015

KOTLETY MIELONE W NOWEJ ODSŁONIE



   Popularne u nas kotlety mielone, zyskały nowy letni smak. Mała zmiana przypraw i pyszne danie gotowe. Takie mielone świetnie sprawdzają się jako danie obiadowe, ale idealne są również na zimno - do kanapek.


Składniki na ok.10 sztuk:
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego (u mnie samodzielnie mielona łopatka z minimalną ilością karkówki) lub dowolnego innego
- 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej (zwykłej mniej)
- świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy)
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 mała cebula (pokrojona w małą kostkę)
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki mielonego czosnku (nie trzeba)
dodatkowo:
- 1 duża cebula (lub 2 mniejsze)
- łyżka oleju kokosowego (lub/i masło klarowane)
- sól do smaku
- olej kokosowy i/lub masło klarowane do smażenia mięsa

Do mięsa mielonego dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy, do połączenia składników. Masa klopsowa powinna być zwarta (dlatego zawsze przygotowuję mielone z łopatki, która świetnie wiąże)
Z dobrze wyrobionego mięsa formujemy kulki, które następnie spłaszczamy i odkładamy na talerz. Mnie z podanych składników wyszło 10 klopsów.


Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i/lub masło klarowane i smażymy nasze mielone, po kilku minutach mięso przewracamy na drugą stronę i smażymy dalej. W trakcie smażenia przewracamy mięso kilka razy. Ja smażę zwykle ok.15 minut.
Nasze mielone podałam z upróżoną na oleju kokosowym i maśle klarowanym cebulą. Pychotka ;-)






Smacznego :-)
Z dziećmi i dla dzieci Lekkie i szybkie dania na upalne dni

6 komentarzy:

  1. Dawno nie robilam...
    A przyznaje, ze dzieci bardzo lubia!
    Narobilas mi ochoty...
    :)

    Dziekuje za udzial w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje również uwielbiają. Pozdrawiam ;-)

      Usuń
  2. O tak, ale u mnie moi chcą aby było jak najwięcej cebuli - aha i mąż lubi jak kotlety są zwarte więc daję dużo bułki tartej. No i oczywiście widzę, kapustka :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też kiedyś dawałam bułkę, ale od kilku lat już nie dodaję, wychodzą również zwarte, ale troszkę inne. Nam smakują nawet bardziej. A kapustka do mielonych do najlepszy dodatek. A ta jest szczególnie pyszna. Pozdrawiam ;-)

      Usuń
  3. Super przepis - takie delikatne. Uwielbiam kotlety mielone

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My również. Zarówno na ciepło jak i na zimno, jako dodatek do pieczywa. Pychotka ;-)

      Usuń