2 marca 2015

SEREK JAGLANY WANILIOWY



   Serek jaglany to zdrowa alternatywa dla waniliowych serków sklepowych. I choć nie ma w jego składzie mleka krowiego, to smakiem i konsystencją jest do niego bardzo zbliżony. A z pewnością jest dużo zdrowszy, choćby z tego względu, że nie zawiera w swym składzie cukru, żadnych sztucznych barwników, konserwantów itp.
Ma za to bardzo zdrową kaszę jaglaną. Idealny zamiennik dla nietolerujących mleka krowiego. Nam zasmakował bardzo. Idealnie sprawdził się do naleśników, jak również jedzony łyzeczką ze słoika. Polecam :-)
Z podanych składników wyszła ogromna porcja, jeśli jednak lubicie serki waniliowe nie powinno być problemu ze zjedzeniem. Kilka dni można go przechowywać w lodówce.
Można na bazie takiego serka przygotować również sernik, zarówno na zimno jak i pieczony.
Przepis znaleziony u Olgi Smile.

Składniki:
- 1 szklanka surowej kaszy jaglanej
- 4 szklanki mleka roślinnego (owsianego, ryżowego lub sojowego)
- 1 szklanka jogurtu sojowego lub krowiego (gdy nie zależy nam na bezmleczności serka) z żywymi kulturami bakterii
- 1 szklanka orzechów nerkowca
- 5 łyżek ksylitolu lub syropu z agawy
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub laska wanilii

Orzechy zalać wodą i odstawić na noc, by napęczniały.
Kaszę jaglaną podprażyć kilka minut w suchym garnku (do czasu aż będzie ciepła). Zalać mlekiem roślinnym i gotować pod przykryciem na malutkim palniku ok.15-20 minut aż kasza wchłonie cały płyn. Następnie odstawić ją na kilka minut aż lekko przestygnie.
Do malaksera przełożyć gorącą kaszę, dodać orzechy, jogurt, ksylitol oraz ekstrakt waniliowy i dokładnie zblendować kilka minut na bardzo gładką masę.


Masa musi być gładka i jednolita. ja dodałam jeszcze trochę więcej jogurtu, w moim odczuciu serek był zbyt gęsty.





Smacznego :-)
Zdrowa przekąska Domowy Wyrób

3 komentarze: