25 października 2014

WEGAŃSKIE CIASTO DROŻDŻOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ, ZE ŚLIWKAMI I Z KRUSZONKĄ



  Już kiedyś pisałam jak bardzo zauroczyła nas baba drożdżowa z dodatkiem dyni- baba na bani, tym razem poszłam krok dalej i stworzyłam na tym przepisie ciasto drożdżowe z dodatkiem śliwek i kruszonki, no ba cóż by to było za ciasto drożdżowe bez kruszonki...
W cieście nie ma ani grama produktów zwierzęcych więc może być ciastem wegańskim, dla mnie nie ma to akurat znaczenia ale ciasto warte jest polecenia bo jest przepyszne, wilgotne, dość puszyste (pomimo braku jajek), nic tylko zajadać. Z dnia na dzień smakuje coraz lepiej... :-)
Piekłam na ciemnej blaszce 38x24cm.

Składniki ciasta:
- 500g mąki orkiszowej u mnie typ750
- 80g ksylitolu (lub cukru)
- 1 łyżka ksylitolu z wanilią
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 60g oleju kokosowego (u mnie bezzapachowy) + 20g wody (zamiennie można dać 80g masła)
- 1 paczka suchych drożdży
- 1 szklanka przecieru z dyni*
- 0,5 szklanki mleka owsianego lub ryżowego (+3 łyżki dodatkowo gdyby przecier dyniowy był zbyt gęsty)
- szczypta soli
- skórka pomarańczowa, u mnie gotowa Oetkera (nie trzeba)

Składniki kruszonki:
- 170g mąki orkiszowej typ750
- 50g stopionego oleju kokosowego
- 100g ksylitolu
- 30g płatków migdałów
- 1 łyżka mleka owsianego lub ryżowego
Dodatkowo:
- płatki migdałów do posypania ciasta (nie trzeba)
- śliwki, ilość wg uznania

Wszystkie składniki kruszonki zagnieść razem, powinniśmy otrzymać kruche ciasto, które rozkruszymy na naszym placku. Ja przygotowuję kruszonkę bezpośrednio przed posypaniem.

*Przecier dyniowy:
Możemy go przygotować na dwa sposoby:
1. Dynię kroimy na małe kawałki, dodajemy odrobinę wody i dusimy w garnku do miękkości, trwa to chwilę. Następnie całość miksujemy na gładką masę.
2. Dynię przekrawamy na pół, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok.200*C i pieczemy ok.50 minut (lub do miękkości). Następnie wydrążamy środek z pestkami a resztę miksujemy na gładką masę. Ja używam dyni Hokkaido, nie trzeba obierać jej ze skóry, miksuję razem z nią. Ten przecier dyniowy jest troszkę gęściejszy dlatego dodałam do ciasta więcej mleka.
Resztę przecieru można zamrozić w pojemniczkach lub spasteryzować w słoikach, lub po prostu zużyć do innych potraw.


Suche składniki (mąka, ksylitol, cukier, drożdże, sól, skórka pomarańczowa) mieszamy w misce, dodajemy do nich letnie mleko, roztopiony olej kokosowy, wodę, przecier dyniowy i wyrabiamy. Mieszamy całość do połączenia składników (gdy jest zbyt gęste dodajemy troszkę więcej mleka, ja dolałam 3 łyżki, użyłam przecieru pieczonego w piekarniku, który jest gęściejszy niż gotowany).
Ciasto odstawiamy pod przykryciem na ok.1-1,5h do podwojenia objętości. Następnie wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzony równo.


Wykładamy śliwki i posypujemy przygotowaną kruszonką. Ja posypuję jeszcze dodatkowo płatkami migdałów. Odstawiamy na ok.30 minut.



Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C (program góra-dół) ok.30-35 minut.







Smacznego :-)
Zabieramy ze sobą posiłek Smaczna Jesień Imieniny u cioci

2 komentarze: