11 października 2014

NALEŚNIKI PO MEKSYKAŃSKU



   Naleśniki na wytrawnie, a raczej na pikantnie. Taka mała odmiana od tradycyjnych naleśników, które serwujemy zazwyczaj na słodko. Swego czasu bywały u nas dość często, bowiem wszyscy je uwielbiali. Od kilku lat leżały sobie jednak zapomniane, aż tu nadarzyła się okazja i powróciły, co prawda w troszkę innej formie.
Jednak nadal bardzo smakowite, choć zmieniły się trochę ich składniki, nie widziałam m.in. nigdzie w sklepie fix'u do dań meksykańskich (pewnie już nie produkują) zastąpiłam go przyprawą meksykańską, no i pominęłam oczywiście Vegetę, której nie używam, ale w przepisie podaję (ja dałam tylko sól). Z podanych składników wychodzi olbrzymia porcja, taka na 2-3 dni lub na imprezę. Można składniki zmniejszyć o połowę lub nawet o 2/3. Ja podaję przepis taki jak mam zapisany w zeszycie.
Danie bardzo rozgrzewające, idealne na jesienne dni.

Składniki farszu:
- 1kg mielonego mięsa (u mnie łopatka, może być również drobiowe)
- 2-3 cebule
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- puszka groszku konserwowego
- puszka fasolki szparagowej
- puszka pomidorów w zalewie (dałam 2)
- papryka czerwona
- 5-6 ząbków czosnku
- fix Knorra do potraw meksykańskich (dałam przyprawę meksykańską)
- 4-5 ogórków kiszonych
- sos tabasco, chili w proszku, pieprz, oregano, Vegeta - do smaku
- 1 łyżka oleju kokosowego bezzapachowego lub oliwy
- mąka ziemniaczana lub skrobia Maizena (do zaciągnięcia sosu), ok.2-4 łyżeczek

Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju kokosowym, dodać do niej mielone mięso, oregano, trochę soli i pieprzu i podsmażyć. Następnie zalać pomidorami z puszki, dodać fix lub przyprawę do dań meksykańskich, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusić całość kilka minut, na małym ogniu. Dodajemy odsączone pozostałe składniki, tzn. czerwoną fasolę, kukurydzę, groszek, fasolkę szparagową i zagotowujemy. Na końcu dodajemy pokrojone w małą kostkę ogórki i pokrojoną paprykę. Mieszamy, już nie gotujemy. Doprawiamy do smaku, tabasco, chili, solą i pieprzem. Farsz ma być pikantny.
Przed dodaniem ogórków i papryki można lekko zaciągnąć skrobią Maizena lub ziemniaczaną.



Składniki sosu czosnkowego (tzatziki):
- 2 duże jogurty gęste, najlepiej bałkańskie lub greckie
- 5 ogórków kiszonych
- 6 ząbków czosnku
- tabasco,
- ketchup (trochę) dla uzyskania koloru
- szczypta soli i cukru

Ogórki pokroić w drobną kostkę, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, jogurty, sól, cukier, ketchup i tabasco, dokładnie wymieszać.

Naleśniki przygotować według tego (pominąć tylko ksylitol) lub własnego przepisu. Farszem nadziewać usmażone naleśniki i zawijać. Podawać z sosem tzatziki.








Smacznego :-)

Naleśniki na 100 sposobów Naleśniki na 100 sposobów Smaczna Jesień

7 komentarzy:

  1. a nie lepiej kupic tortille? chyba byloby lepsze..

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda, na pewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile mniej więcej sztuk tych naleśników wychodzi? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno mi to określić, ale bardzo dużo. My mamy zawsze obiad na dwa dni, dla 5-ciu osób. Można przygotować z połowy porcji. Lub nakładać dużo farszu.

      Usuń