23 maja 2014

CIASTECZKA OWSIANE Z ŻURAWINĄ I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM



   Ulubione ciasteczka mojej najmłodszej Córci, która uwielbia zarówno samą żurawinę jak i ciasteczka owsiane. Czym bardziej chrupiące tym lepsze. U nas zajada się nimi cała rodzinka
Polecam - bardzo pożywne, zdrowe i zarazem smaczne :-) Z przepisu wychodzi ok.40 ciasteczek.

Składniki:
- 500g płatków owsianych górskich
- 160g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ2000)
- 110g ksylitolu (lub cukru)
- 50g suszonej żurawiny (najlepiej bez dodatku cukru)
- 120g oleju kokosowego nierafinowanego (o zapachu kokosa)
- 100ml mleka owsianego (lub innego, ew.wody)
- 3 łyżki uprażonych (na suchej patelni) ziaren słonecznika
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie zawsze bezglutenowy)

Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. W tym czasie przygotować sobie pozostałe składniki. W kubeczku podgrzać lekko olej kokosowy (tak, by stał się płynny). Jajka ubić w misce (wystarczy ręczną trzepaczką). Żurawinę odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki.


Do miski z jajkami dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie spłaszczamy i układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok.25 minut (do lekkiego zrumienienia ), bez termoobiegu, tylko program góra-dół.
Z termoobiegiem - krócej.
Studzimy na blaszce. Wystudzone najlepiej przechowywać w metalowej puszce.





Smacznego ;-)
Domowy Wyrób

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz