28 kwietnia 2014

DOMOWE RAFFAELLO - WEGAŃSKIE, BEZ GLUTENU, BEZ CUKRU



    Ten deser jest wprost nieziemski, dodatkowo gdy pomyślimy jaki jest zdrowy, to już wręcz spełnienie słodkich fantazji. Szkoda tylko, że są pewne ograniczenia w jedzeniu naturalnej inuliny (20g, max 2-3 sztuki dziennie), bo można by pochłonąć całą porcję samemu... ;-)
Nie przesadzam, musiałam pilnować mojej najmłodszej pociechy gdyż były to wyraźnie jej klimaty, ciężko było jej odejść od nich po zjedzeniu tylko jednej.
Z utęsknieniem wyczekiwała wieczoru by mogła się delektować jeszcze jedną sztuką. Aż boję się pomyśleć co by było gdyby dopadła do oryginału, którego smaku nie zna... (jak i wielu innych gotowych słodyczy)...
"Ciasteczka"- jak je nazwała, bardzo łatwe do wykonania. Musimy tylko zakupić naturalną inulinę* (dostępna w sklepach ze zdrową żywnością) z agawy lub cykorii, wiórki kokosowe i zblanszowane migdały.
Polecam baaardzo gorąco , dla nas to bajeczny, przepyszny deser... ;-)
Ja przygotowałam z 1,5 porcji, wyszło mi 19 sztuk. Musiałam dolać jeszcze 10ml wody, chyba ze względu na użycie bardzo drobnych wiórków kokosowych- masa była dość zbita i niezbyt się kleiła, po dolaniu wody było już ok. Dla nas to słodycz idealna, jeśli preferujecie bardzo słodkie rzeczy można dodać np.syrop z agawy.
Przepis z bloga : MAG

Składniki: 
- 150g inuliny z agawy lub cykorii
- 130g wiórków kokosowych +20g do obtoczenia kulek
- 25-40ml ciepłej wody
-ok.10 zblanszowanych migdałów
- papilotki do pralinek

Inulinę wsypujemy do miski, dodajemy wiórki kokosowe oraz ciepłą wodę i zagniatamy masę. Powinna być lepka i klejąca. Za pierwszym razem dałam 25ml wody i były lekko suchawe, choć i tak były pyszne, za drugim dodałam 40ml i rewelacyjnie się sklejały i obtaczały we wiórkach (zależne pewnie od rodzaju użytych wiórków kokosowych).

Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdą wciskamy jeden zblanszowany migdał i obtaczamy w wiórkach kokosowych.

Gotowe umieszczamy w papilotkach do pralinek.

*"Inulina w produktach spożywczych najczęściej używana jest jako zamiennik dla tłuszczu i cukru. Wykazano iż ma korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Działa wielokierunkowo ; od jelita grubego po układ kostny. Pomaga w kontroli glikemii, a także redukuje stężenie cholesterolu.
Z chemicznego punktu widzenia inulina jest polimerem beta D-fruktofuranozy i należy do oligofruktanów.
Naturalnie występuje w ponad 36 000 roślin, w tym w niektórych spożywanych powszechnie przez człowieka, np. w pszenicy, czosnku, cebuli, porze, bananach, topinamburze. Do produkcji suplementów czy dodatków do żywności pozyskiwana jest głównie z korzenia cykorii. Cechuje ją delikatny słodki smak. Posiada własności teksturotwórcze, a co za tym idzie może być stosowana jako substytut tłuszczu w wielu produktach.
Inulina po spożyciu w stanie niezmienionym dociera do jelita grubego, gdzie jest łatwodostępna dla mikroflory bakteryjnej. W odróżnieniu od większości węglowodanów nie zostaje ona zatem rozłożona do cukrów prostych oraz wchłonięta. Z tego też powodu jest niskokaloryczna- 1g ma ok.1,5 kcal.
Zatem zastąpienie nią części tłuszczu lub/i węglowodanów powoduje zmniejszenie kaloryczności. Nie podwyższa stężenia glukozy we krwi, ma niski indeks glikemiczny, co sprawia, że jest bardzo przydatna dla diabetyków.

W badaniach wykazano jest następujące działanie:
- ma własności prebiotyku - sprzyja rozwojowi korzystnej mikroflory jelitowej a zmniejsza ilość patogennej,
- wspomaga układ odpornościowy,
- nie stanowi pożywki dla bakterii Streptococcus mutans , nie powoduje zatem powstawania płytki nazębnej a co za tym idzie próchnicy
- zmniejsza ryzyko nowotworów jelita grubego,
- zmniejsza skłonność do zaparć, nie uzależniając i nie rozleniwiając jelit,
- zwiększa wchłanianie składników odżywczych, mi.in. wapnia dzięki czemu ma istotne znaczenie w prewencji osteoporozy,
- obniża ryzyko miażdżycy przez zmniejszenie syntezy trójglicerydów i kwasów tłuszczowych w wątrobie i ich stężenia w surowicy krwi,
- moduluje syntezę insuliny i glukagonu a co za tym idzie reguluje metabolizm węglowodanów i lipidów oraz zmniejsza stężenie glukozy we krwi,
- zmniejszają stężenie mocznika i kwasu moczowego we krwi."

Źródło: TUTAJ






Smacznego ;-)

2 komentarze:

  1. "moduluje syntezę insuliny i klukagonu a co za tym idzie reguluje metabolizm węglowodanów i lipidów oraz zmniejsza stężenie glukozy we krwi" istnieje tu zasadniczy błąd- nie istnieje coś takiego jak klukagon - tylko glukagon , to tylko tak dla tych którzy nie mają szerokiej wiedzy biologicznej co by nie kopiowali błędu :)
    ps. sam blog super :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zwrócenie uwagi, poszła literówka. Błąd już poprawiony. Pozdrawiam ! :-)

      Usuń