25 kwietnia 2014

DELIKATNA ZUPA MARCHEWKOWO-SZPINAKOWA



   Bardzo delikatna, wręcz dietetyczna i baaardzo smaczna- zupka marchewkowo-szpinakowa z dodatkiem mleka kokosowego oraz ryżowego. Doprawiona dużą ilością szczypiorku i koperku- po prostu pychotka.
Przepis na dwie bulionówki lub jako danie obiadowe dla jednej osoby na diecie ;-)

Składniki:
- 150g obranych marchewek
- 50g szpinaku baby
- 1/2 szklanki mleka ryżowego
- 3 łyżki gęstego mleka kokosowego
- garść liści bazylii i szałwii (łącznie)
- sól i chili do smaku

Do posypania:
pokrojony koperek i szczypiorek (czym więcej tym smaczniejsza zupa)

W garnku zagotować mleko ryżowe z 1/2 szklanką wody i marchewką pokrojoną w plastry i bazylią oraz szałwią. Pogotować do miękkości marchewki (ok.10-15 minut). Pod koniec gotowania do garnka dorzucić szpinak baby. Odstawić z palnika i zmiksować (u mnie ręcznym blenderem).


 Następnie dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy solą, mielonym chili i dolewamy wody (wg uznania). Zagotować i można podawać. Posypać pokrojonym szczypiorkiem i koperkiem.



Smacznego ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz