9 lutego 2014

PIZZA NA MĄCE ORKISZOWEJ , WERSJA II- NAJLEPSZA !



    Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy  nie mogło i u nas zabraknąć tego przysmaku. Bowiem cała Rodzinka bez wyjątku, wręcz ją uwielbia.
Dla dzisiejszego przepisu małą inspiracją był przepis znaleziony u Margarytki, częściowo go jednak zmodyfikowałam, gdyż m.in. tamten był z mąki pszennej, ja robiłam z orkiszowej, nie dodałam mleka oraz cukru, zmieniłam czas pieczenia gdyż wolimy cienką pizzę. Praktycznie tylko ilość oliwy się zgadza.
Dodatki są jak zwykle dowolne, u nas każdy przygotowuje swoją własną wersję. Polecam , równie pyszna jak dwie poprzednie. Składniki na 6 sporych pizz, każda ok.250g.

Składniki:
- 1kg mąki orkiszowej (u mnie typ 750)
- 35-40g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżka soli himalajskiej lub morskiej
- 460ml ciepłej wody (nie gorącej)
- 6 łyżek oliwy z oliwek (lub zwykłego oleju)
Dodatkowo:
- świeże lub suszone oregano
- tarta mozarella do posypania
- ulubione dodatki: szynka, pieczarki, salami, papryka, ser pleśniowy itp.

Drożdże rozkruszyć w kubeczku, dolać ok.50ml wody i łyżkę mąki, odstawić na kilka minut aż ruszy.
W dużej misie umieścić resztę składników. Dodać do nich wyrośnięty zaczyn i wyrobić gładkie , elastyczne ciasto. Ja używam do tego malaksera z hakiem ale można również ręcznie. Z ciasta uformować kulę i przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. U mnie ok.40 minut. W tym czasie przygotowujemy sobie błyskawiczny sos pomidorowy.


Następnie ciasto lekko zagnieść. Podzielić na dowolną ilość, u mnie 6 porcji po ok.250g każda. Uformować kule i odłożyć w folii spożywczej by nie wysychały. Każdą kulę rozdusić rękoma lub wałkiem i utworzyć spód do pizzy.



Na każdy spód wykładamy 2-3 łyżki sosu pomidorowego, na nim układamy swoje ulubione dodatki, np.sery, szynka, salami,pieczarki,papryka, cebula,ananas,itp.itd.
Wierzch posypujemy serem i lekko oregano. Brzegi pizzy można posmarować oliwą, wówczas będą bardziej chrupiące.




Pizze wkładamy do nagrzanego do 230*C piekarnika i pieczemy ok.12-13 minut, ja piekę na 3 poziomach równocześnie, na termoobiegu.
Upieczoną pizzę można posypać świeżą rukolą - pychotka.


Smacznego :-)

6 komentarzy:

  1. świetne ciasto bardzo je uwielbiamy i nadaje się do zamrożenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakuje. Również niekiedy mrożę ciasto na pizzę, w razie nagłej potrzeby, jak znalazł. Pozdrawiam :-)

      Usuń
  2. najlepsza pizza jaką udało mi się zrobić po za bezglutenową ;) bardzo łatwy przepis i również mrożę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To również nasza ulubiona. Cieszę się, że przepis się przydał, a pizza smakowała. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam ;-)

      Usuń
  3. Najlepsza pizza na świecie!💖😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla nas również. Ostatnio delektowaliśmy się nią w sylwestra. Przygotowałam w wersji mini, po 110g na osobę. Dzieci miały niesamowitą frajdę, że mogły tworzyć pizze da siebie i dla rodziców. Dla każdego oczywiście z jego ulubionymi dodatkami. Później wszyscy zajadali ze smakiem. Wspominają do dzisiaj... :-) Pozdrawiam i cieszę się, że przepis się przydał:-)

      Usuń