Babka maślana to zdecydowanie numer jeden wśród babek. Choć piekę ich wiele, w najróżniejszych wersjach, zawsze jednak wracamy do tego starego, sprawdzonego przepisu.
Kiedyś bywała na mące pszennej, od kilku lat zamieniłam ją na orkisz. W każdej z tych opcji jest równie rewelacyjna w smaku. Polecam Bardzo gorąco, ten przepis Was nie zawiedzie. Bardzo delikatna, pyszna, puszysta, wilgotna. Smakuje zarówno gorąca (taka najczęściej pada prawie cała na posiedzenie, nie doczekawszy się polukrowania...) jak i po kilku dniach.
- 8 jaj
- mały proszek do pieczenia (3 płaskie łyżeczki)
- ksylitol waniliowy (lub cukier waniliowy)
- 300 g pszennej (u mnie 330g mąki orkiszowej typ750)
- 200g ksylitolu lub cukru
- 300g stopionego masła
Przygotowanie:
1. Jaja ubijamy z ksylitolem(cukrem) i cukrem waniliowym na puszystą masę.
2. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
3. Na samym końcu dodajemy stopione i wystudzone masło.
4. Wszystko wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub mąką długiej keksówki.
5. Pieczemy w 180 *C około 50 minut, (ja wkładam do zimnego piekarnika) najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem przed wyjęciem z piekarnika. Piekę na programie góra-dół, bez termoobiegu. Po około 20 minutach babkę nacinam przez środek, by równo wyrastała.
6. Jeszcze letnią babkę najlepiej polukrować, wówczas nie wysycha.
Przepis na lukier:
- cukier puder trzcinowy (lub zwykły)
- kilka kropli olejku migdałowego
- kremówka
1. Do pudru dodajemy kilka kropli olejku migdałowego i mieszając dodajemy kremówkę (aż do uzyskania pożądanej konsystencji)
Jest to nasz ulubiony lukier. Polecam, gdyż jest mniej słodki od tradycyjnego.
wersja wielkanocna
wersja z nutellą (do części ciasta dodałam 1 łyżeczkę nutelli - mmm pychotka...)
Smacznego!:)
Wypróbowałam przepis i uważam, że jest to najłatwiejszy przepis na babkę jaki miałam. Babkę piekłam już kilka razy i za każdym razem się udaje, jest pulchna i ładnie wyrasta. A smakuje jeszcze lepiej!
OdpowiedzUsuń....mmmm...pycha, znam ją od lat (13!!), dzisiaj upiekłam sama, cudo....
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Bardzo się cieszę, faktycznie, babka jest bardzo łatwa i prosta. U mnie połowa znika jeszcze ciepła.
UsuńPozdrawiam
Ale cudeńka!
OdpowiedzUsuńWersja wielkanocna, do koszyczka :-)
Usuńwielkanoc po staremu
OdpowiedzUsuń