Szybkie sylwestrowe ciasto!
U nas było to ciasto, które powstało pod wpływem chwili. Było pilne zapotrzebowanie na ciasto na sylwestra. Moje Dziecko samo znalazło przepis i samo przygotowało to ciasto. To jej pierwszy i w pełni udany wypiek. :-)
Piekła w blaszce o wym. 33x23cm
Piekła w blaszce o wym. 33x23cm
Składniki na ciasto:
- 4 jajka (osobno białka i żółtka)
- 250g miękkiego masła
- 320g mąki orkiszowej białej (lub 2 szklanki pszennej)
- 1 szklanka ksylitolu( lub cukru)
- 1 mały proszek do pieczenia
Na masę budyniową:
- 3 budynie śmietankowe(bez cukru)
- 1 litr mleka
- 80g ksylitolu( lub cukru)
Oraz:
- 1-1,2kg jabłek (najlepiej winnych)
Jabłka obrać ze skóry i zetrzeć na grubej tarce. Masło z żółtkami i ksylitolem utrzeć. Dodać, powoli mieszając mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek i dodać do ciasta. 2/3 ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem.
Ugotować budyń. Na ciasto wyłożyć jabłka, przykryć gorącym budyniem. Całość pokryć resztą ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180* C przez około 45 minut, program góra-dół, bez termoobiegu.
Ugotować budyń. Na ciasto wyłożyć jabłka, przykryć gorącym budyniem. Całość pokryć resztą ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180* C przez około 45 minut, program góra-dół, bez termoobiegu.
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz