7 sierpnia 2023

PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM I RYŻEM



    Papryka faszerowana mielonym mięsem, z dodatkiem ryżu, coś a'la gołąbki, tylko zamiast kapusty, mamy paprykę. Dla mnie super. Fajna odmiana dla tradycyjnych gołąbków, szczególnie w sezonie paprykowym.

Inspiracją był ten przepis


Składniki:  / 4 porcje

- 4 papryki

- 350-400g mielonego mięsa (u mnie nawet 420g- było idealnie)

- 2 łyżki oliwy

- 1 cebula

- 2 ząbki czosnku

- 2 łyżki posiekanej natki

- 100g surowego ryżu (u mnie basmati)

- 1 pomidor

- 1 jajko (można pominąć, ja zwykle robię gołąbki bez jajka)

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego

- 1/2 łyżeczki tymianku

- 2 łyżeczki oregano

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- 1 łyżeczka kurkumy

- sól i pieprz


Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, u mnie 12 minut na małym palniku w 200g wody (pod przykryciem).

Na patelni podsmażamy na oliwie pokrojoną drobno cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Solimy.




 Dodajemy mielone mięso i dokładnie obsmażamy. Doprawiamy solą (2/3 łyżeczki) i świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy także słodką paprykę, kurkumę, połowę oregano oraz tymianek. Mieszamy. dodajemy koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki. 






Dorzucamy ugotowany ryż. Całość mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy jajko i mieszamy. Ja robiłam bez dodatku jajka.


Papryki myjemy. Przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Smarujemy delikatnie oliwą, posypujemy pieprzem oraz solą. Układamy w żaroodpornym naczyniu. 




Napełniamy każdą połówkę papryki farszem mięsno ryżowym. 




Na wierzchu kładziemy plasterek pomidora i posypujemy pozostałym oregano. Na dno naczynia wlewamy ok. 1/3 szklanki wody




Wstawiamy naczynie (lub naczynia, jak u mnie) do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok. 35-40 minut. Ja piekłam na termoobiegu, gdyż moje naczynia nie zmieściły się na 1 poziomie 🙈, piekłam na 2 poziomach równocześnie.

Po tym czasie naczynie wysuwamy z piekarnika, 




nakładamy po plasterku żółtego sera ((lub dajemy starty ser) na każdą paprykę, wsuwamy z powrotem i dopiekamy jeszcze 5-10 minut (u mnie 8), aż ser się stopi.









Smacznego :-)

2 komentarze:

  1. Kocham paprykę faszerowaną mięsem i ryżem! 💖 To danie to prawdziwa uczta dla moich kubków smakowych. Przepis jest nie tylko pyszny, ale także prosty do przygotowania. Wspaniale jest połączenie soczystej papryki z mięsem i aromatycznym ryżem. To danie zawsze robi wrażenie na moich gościach i sprawia, że czuję się jak prawdziwa mistrzyni kuchni. Dziękuję za ten przepis i inspirację! 😊🍴

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Nam również też przepis bardzo przypadł do gustu. Pozdrawiam😊

      Usuń