12 stycznia 2021

WIENIEC CYNAMONOWY



   To ciasto zauroczyło mnie najpierw swym wyglądem, a potem także i smakiem. O tej porze roku ciasta z cynamonem smakują najlepiej. To, za sprawą jego dużej ilości, pachnie wprost genialnie. Smak i aromat tego ciasta powala na kolana, dosłownie, jest bajeczne 😋😋

I choć mam do niego małe zastrzeżenia, to będzie u nas na stałe, następnym razem zwiększę tylko ilość masła. Pierwszego dnia ciasto było bowiem genialne, nie tylko na ciepło (nie miałam nawet okazji spróbować go na ciepło, gdyż express do kawy zażyczył sobie odkamieniania... 🙈 , a po 30 minutach ciasto było już chłodne... 😂 , mimo to było przepyszne). Dzięki posmarowaniu wieńca masłem z cynamonem ciasto uzyskało chrupiącą skorupkę... mniam... 😋

Niestety drugiego dnia nie było już tak smaczne, a trzeciego zrobiło się wręcz twarde jak skała... Tak więc jest to ciasto zdecydowanie do zjedzenia na świeżo. Wymaga więc małych zmian, tymczasem zostawiam Wam ten przepis, z czasem na pewno go ulepszę, bo ciasto jest tego warte...

Inspiracją był ten przepis

Składniki:

ciasto:

- 350g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej)

- 7-8g drożdży instant (dałam 20g świeżych)

- szczypta soli

- 1 łyżka cukru trzcinowego (dałam ksylitol)

- 175g mleka podgrzanego do temp. ok. 38*C

- 1 jajko

- 30g roztopionego masła


nadzienie:

- 2 płaskie łyżki cynamonu

- 4 łyżki cukru trzcinowego

- 50g miękkiego masła (dałam stopione)


zaczyn:

Drożdże rozkruszyć do kubeczka dodać łyżkę mąki oraz część mleka, zamieszać i odstawić na ok. 10 minut. Gdy używamy drożdży instant zaczyn pomijamy, mieszamy drożdże od razu z pozostałymi produktami. 


W misie miksera umieszczamy pozostałe składniki, dodajemy do nich wyrośnięty zaczyn i mieszamy do połączenia składników. 




Otrzymane ciasto powinno zwarte i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrastania, na ok. 1h, aż podwoi objętość. 




W czasie wyrastania ciasta przygotowujemy sobie nadzienie cynamonowe. Ja stopiłam swoje masło, dodałam do niego cukier i cynamon. Wymieszałam i odstawiłam. 


Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany delikatnie blat i rozwałkowujemy na prostokąt.






Smarujemy cynamonową pastą (ja swoją lekko podgrzałam przed smarowaniem), zostawiając po bokach po ok. 2 cm z każdej strony. 1 łyżkę pasty zostawiamy do posmarowania gotowego wieńca.




Ciasto zwijamy w rulon i przecinamy ostrym nożem na pół. 






Zaplatamy warkocz, w taki sposób, by cynamonowe warstwy były na zewnątrz. Formujemy kształt wieńca i odstawiamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 






Smarujemy pozostawioną częścią pasty cynamonowej.




Odstawiamy na ok. 10 minut do napuszenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy na programie góra-dół ok. 20 minut, u mnie był 18 minut. Lub w 180*C na termoobiegu, ok. 20 minut.







Smacznego :-)

2 komentarze: