Stary, dobry sernik na kruchym spodzie, z bezą i kruszonką, tym razem z dodatkiem moreli. Zwykle ten sernik piekłam z brzoskwiniami ze słoika (puszki), kiedyś już go zmodyfikowałam i zamiast brzoskwiń dodałam truskawki, była również wersja z brzoskwiniami i porzeczką.
Wszystkie wersje bardzo smaczne, ale połączenie ciasta z morelami, dało niesamowite doznania smakowe. Słodycz ciasta i kwaśność moreli= bajeczny smak. Polecam.
Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.33,5x23,5cm
Składniki:
Kruche ciasto:
- 510g mąki orkiszowej tortowej typ450 lub typ700, typ750 dałabym 550g
- 250g zimnego masła pokrojonego na mniejsze kawałki
- 3 łyżki ksylitolu lub cukru
- 5 żółtek
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Z powyższych składników zagnieść kruche ciasto (można ręcznie lub tak jak w moim przypadku wspomóc się hakiem miksera). Kruche ciasto podzielić na 2 mniej więcej równe części. Jedną częścią ciasta wykleić blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Drugą część kruchego ciasta odłożyć do lodówki.
Masa serowa:
- 0,5kg sera (u mnie "Juliko" lub "Mój ulubiony")
- 125g miękkiego masła
- 1 jajko
- 1 proszek budyniowy śmietankowy lub waniliowy (lub 40g skrobi ziemniaczanej)
- 1/2 szklanki mielonego ksylitolu lub pudru
+ 0,5kg moreli
Miękkie masło utrzeć z pudrem (z ksylitolu lub cukru) na puszystą masę, dodać partiami ser, jajko oraz proszek budyniowy, dokładnie wymieszać.
Masę serową wyłożyć na kruchy spód.
Na masie serowej ułożyć pokrojone na mniejsze kawałki morele.
Masa bezowa:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru (u mnie trzcinowy)
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać po jednej łyżce cukier, po każdym dodaniu dokładnie miksować. Masa powinna być szklista i gęsta.
Masę bezową wyłożyć na kawałki moreli, równo rozprowadzić. Wierzch obsypać schłodzoną kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C, na termoobiegu ok.35-40 minut, do lekkiego przyrumienienia lub bez termoobiegu ok.45-50 minut.
Po schłodzeniu ciasto polukrować lub obsypać pudrem.
U mnie lukier migdałowy:
- puder trzcinowy
- kremówka
- kilka kropli aromatu migdałowego
Puder umieścić w misce, dodać aromat i stopniowo mieszając dolewać kremówkę. Mieszać do uzyskania gładkiej, o odpowiedniej gęstości masy.
Smacznego :-)
Nawet nie wiesz jakim wybawieniem dla mnie jesteś! Szukałam tego przepisu już od dłuższego czasu. Wszędzie lansują się tradycyjne serniki, w dodatku najczęściej z rodzynkami :( A ja wręcz uwielbiam ten kruchy spód. Nie wiem czemu ale mam też wrażenie że w takiej wersji masa serowa wypada o niebo smaczniej, choć to pewnie subiektywne odczucie. Miłego dnia życzę i czekam na kolejne słodkości :)
OdpowiedzUsuńMy również bardzo lubimy połączenie sernika z kruchym ciastem. Mam nadzieję, że to będzie ten smak..., nam bardzo przypasowały morele w tym cieście, choć można oczywiście użyć dowolne owoce. Również życzę miłego dnia i pozdrawiam :-)
Usuń