13 maja 2016

CIASTO DOTYK ANIOŁA



    Drugie z moich sobotnich ciast imprezowych. Kolejne ciasto, które wzbudziło zachwyt. To prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Nazwa dotyk anioła idealnie pasuje do tego ciacha, jest bardzo delikatne, wilgotne i każdego dnia zaskakujące swym cudownym smakiem.
Dla mnie, to był zdecydowany faworyt wśród tych wszystkich pyszności. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj. Zmniejszyłam tylko ilość cukru (preferuję ciasta nieprzesłodzone) i pominęłam proszek do pieczenia (ciasto wyrosło i bez niego), zmieniłam także ilości mąki (ziemniaczaną pominęłam, gdyż nie dodaję jej nigdy do swych biszkoptów). Dla porównania podaję wersję oryginalną i moją własną.
Piekłam w ciemnej blaszce, o wym. 27,5x22,5cm




Składniki ciasta:
wersja oryginalna:
- 4 jajka (osobno białka i żółtka)
- 135g mąki 
- 220g cukru 
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

moja wersja:
- 4 jajka (osobno żółtka i białka)
- 130g mąki orkiszowej typ750
- 150g cukru trzcinowego (lub ksylitolu, lub pół na pół)
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju

W misie miksera umieszczamy białka i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku, ubijamy. Dodajemy partiami mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia, gdy dodajemy) i delikatnie mieszamy (najlepiej drewnianą łopatką, ja używam do tego miksera na najniższych obrotach). Na samym końcu dodałam także łyżkę oleju (nie jest to konieczne).
Ciasto przelewamy do blaszki, dno wyłożone papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 170*C, pieczemy ok.20-25, na programie góra-dół lub na programie do pieczenia biszkoptów.




Ciasto odstawiamy do wystudzenia. A następnie przekrawamy na dwa blaty.



Składniki na krem:
- 500ml kwaśnej śmietany 18%
- 200g białej czekolady
- 120g śmietanki w proszku- 2 śnieżki
- 250g wiórków kokosowych
- 100g płatków migdałów (do posypania)

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, do lekko przestudzonej dodajemy kwaśną śmietanę i dokładnie mieszamy. Do masy wsypujemy śmietankę w proszku i powoli miksujemy. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i jeszcze chwilę miksujemy.
Na jednym blacie biszkoptu rozsmarowujemy ok.3/4 kremu, wygładzamy, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, rozsmarowujemy na nim pozostały krem. Całość posypujemy płatkami migdałów i odstawiamy do schłodzenia do lodówki.






Smacznego :-)





                                                  Wiosenne słodkości 2016

5 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda anielsko, podoba mi się Twoja zdrowsza wersja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak właśnie smakuje. Staram się, by było choć trochę zdrowiej... Pozdrawiam :-)

      Usuń
  2. Cudowne ciasto, wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń