18 lutego 2016

KREM PIECZARKOWY, BEZGLUTENOWY



   Pyszna zupa- krem z pieczarek... bez dodatku mąki (rzadko dodaję ją do zup), więc i bez glutenu. Mnóstwo pieczarek, kilka ziemniaków, bulion warzywny i pyszny, wegetariański, może być i wegański, bezglutenowy
obiad gotowy. Gdy dodamy np.makaron powstanie nam danie obiadowe, u nas z dodatkiem grzanek, jako pierwsze danie. Tak najczęściej bywają u nas właśnie zupy, w bulionówce jako część obiadu.
Z podanych ilości uzyskałam 2 litry zupki, mieliśmy po kubeczku na 2 dni.

Składniki:
- 500g pieczarek
- 3 większe ziemniaki
- bulion warzywny lub mięsny (u mnie 400ml warzywnego)
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- słodka śmietanka (można pominąć lub dać roślinną)
- 1 łyżka bezzapachowego oleju kokosowego (lub dowolnego)
- szczypiorek (opcjonalnie)
- grzanki (opcjonalnie)

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i poddusić na oleju kokosowym do miękkości, pod koniec dodać obrane, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zamieszać. Dołożyć pokrojone na kawałki pieczarki, podsmażyć chwilkę, zalać bulionem, dorzucić pokrojone w kostkę (obrane) ziemniaki, przykryć i gotować ok.10-15 minut. Następnie dodać tymianek. Zdjąć z palnika i zblendować na gładki krem.


Uzupełnić gorącą wodą do uzyskania pożądanej konsystencji, doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, śmietanką, zamieszać. Ja otrzymałam 2 litry zupy-krem.
Podawać sam lub z grzankami*, posypany szczypiorem... pycha :-)

*2-3 kanapki smaruję delikatnie olejem kokosowym, kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanej patelni, posypuję delikatnie solą, czosnkiem mielonym i ulubionymi ziołami.






Smacznego ;-)


                                                Wegetariański obiad VI

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz