18 marca 2013

RAZOWE BUŁKI, ORKISZOWO- ŻYTNIE ZE SŁONECZNIKIEM


Przepis na bułeczki jest bardzo szybki. Idealny dla tych co lubią robić własne pieczywo, a przede wszystkim pieczywo z dużą ilością ziaren. Wychodzi z niego 6 bułeczek, dlatego proponuję zrobić z podwójnej porcji bo bardzo szybko znikają!:)

Przepis znalazłam tutaj.

Składniki:
-1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
-1 szklanka mąki żytniej chlebowej typ720
-3/4 szklanki wody
-10g świeżych drożdży (lub łyżeczka suszonych)
-1 łyżeczka soli
-2 łyżki oliwy
-3-6 łyżek słonecznika (ja dodałam jeszcze siemię lniane)

Mąkę wymieszać z solą. Drożdże rozkruszyć do miseczki, wlać do nich troszkę wody i łyżkę mąki (bez soli). Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać do mąki z solą, oliwą, wodą i zagnieść ciasto. Dodać 2 łyżki słonecznika i wgnieść w ciasto. Przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, delikatnie posmarować wierzch oliwą i zostawić na 30-40 minut do wyrastania. Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki lub odrywać małe kawałki, obtaczać w pestkach słonecznika i układać na blaszce wyłożonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na około 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 230 stopni C.
Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika wsypać około 0,5 szklanki lodu lub wlać wodę na blaszkę poniżej bułek.
 Piec około 15-20 minut. Ostudzić na kuchennej kratce.


Smacznego!:)

2 komentarze:

  1. Czy mąkę orkiszową można zamienić na jakąś inną? Np. razową, żytnią?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zamienić na żytnią. Jedna i druga jest pełnoziarnista, mogą być co prawda małe różnice w konsystencji, najlepiej więc dolewać wodę stopniowo, by ciasto nie było za rzadkie, ewentualnie gdyby było za gęste dolać odrobinę wody więcej. Każda mąka chłonie bowiem inaczej wilgoć. Eksperymentowanie jak najbardziej wskazane. Pozdrawiam :-)

      Usuń