7 maja 2021

KRUCHA SZARLOTKA Z PORZECZKAMI, KRUSZONKĄ I BEZOWO-BUDYNIOWĄ PIANKĄ



    Krucha szarlotka z bezowo-budyniową pianką doczekała się nowej odsłony. Dodałam do niej mrożoną porzeczkę, zmieniłam też rodzaj użytych mąk. Tym razem wykorzystałam mix mąk z płaskurki i samopszy, ciasto wyszło jeszcze smaczniejsze, meeega kruche, wręcz rozpływające się w ustach 👌😋

Dodatek kwaśnych owoców fajnie przełamuje tutaj słodycz ciasta.

Polecam spróbować, ciacho wychodzi naprawdę przepyszne. Rodzaj dodawanych owoców jest dowolny, u nas był już mix owoców leśnych (wówczas była wersja orkiszowa), tym razem dodałam czerwoną porzeczkę. 

Piekłam w ciemnej blaszce, o wym. 33x23cm

Składniki:

kruche ciasto:

- 510g mąki orkiszowej tortowej typ450    (ja dałam po 255g mąki z płaskurki typ650 i z samopszy typ650)

- 250g zimnego masła pokrojonego na mniejsze kawałki

- 50g ksylitolu (lub cukru)

- 4 żółtka

- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżka ksylitolu z wanilią lub cukru waniliowego


masa bezowo-budyniowa:

- 4 białka

- 150g cukru trzcinowego lub zwykłego

- 2 proszki budyniowe bez cukru (śmietankowe)


masa owocowa:

- słoik musu z jabłek (u mnie 900g)  

- ok. 150g porzeczki czerwonej (daję mrożoną)  lub dowolnych kwaskowych owoców

- 1 kisiel cytrynowy, gdy mamy bez cukru, można dodać ok. 20-25g ksylitolu lub cukru    (u mnie z braku kisielu, był proszek budyniowy z dodatkiem galaretki cytrynowej, robiłam tak 2 razy i super się sprawdziło- łącznie 40g))


lukier:

- kilka łyżeczek pudru trzcinowego

- kilka kropli olejku migdałowego

- kilka łyżeczek słodkiej kremówki


przygotowanie :

W misie umieszczamy wszystkie składniki kruchego ciasta i zagniatamy przy pomocy haka, do momentu, aż utworzy się kruszonka. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Masę dzielimy na 2 równe części. Jedną połową wyklejamy dno blaszki, wyłożone wcześniej papierem do pieczenia. Nakłuwamy i odstawiamy do lodówki na ok. 10-15 minut. Drugą część ciasta również schładzamy w lodówce.











Schłodzone ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i podpiekamy ok. 15 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu.


W tym czasie przygotowujemy sobie masę jabłkową. Jabłka przekładamy do miski i mieszamy z proszkiem kisielowym (lub tak jak w moim przypadku budyniowym, z galaretką). 




Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy po łyżce cukier, cały czas ubijając. Masa powinna być sztywna (jak na bezę). Na końcu wsypujemy proszki budyniowe i całość delikatnie mieszamy.




Wyjmujemy z piekarnika podpieczone ciasto, rozsmarowujemy na nim masę jabłkową, wykładamy zamrożoną porzeczkę lub inne owoce, przykrywamy całość masą bezową. Wierzch posypujemy schłodzoną kruszonką.














Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 35-40 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu, w tej samej temperaturze- 180*C.




Po przestudzeniu lekko lukrujemy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.











Smacznego :-)

5 komentarzy:

  1. smaczniutko - uwielbiam takie jedzonko, wpadnij do mnie na eromeet.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja wykorzystałem porzeczki (czarne) do zrobienia domowego dżemu i soku, jednak obie rzeczy wyszły dość cierpkie i kwaśne. Znasz może jakiś sposób, jak poprawić ich smak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety czarna porzeczka potrzebuje dużo słodziwa. Kiedyś dałam na kilogram czarnej porzeczki 350g cukru i konfitura była tak drętka, że nie dało się jej zjeść bez dodatku innej słodszej. Od tego czasu daję 500g ksylitolu i dopiero jest ok. Jest to konfitura niskosłodzona, pomimo tak dużej ilości słodziwa. Można również częściowo zamienić ksylitol lub cukier stewią

      Usuń
  3. Wynajem drabin to wygodna opcja dla osób, które potrzebują sprzętu jedynie okazjonalnie. Dzięki elastycznej ofercie możliwy jest dobór drabiny o odpowiedniej wysokości i konstrukcji do konkretnego zadania. To rozwiązanie szczególnie polecane podczas remontów, prac instalacyjnych czy sezonowych porządków. Wynajem pozwala zaoszczędzić miejsce oraz koszty związane z zakupem i przechowywaniem sprzętu.

    OdpowiedzUsuń