29 grudnia 2016
TORT MAKOWY Z CYNAMONEM I ORZECHAMI
Pyszny, delikatny tort makowy na orkiszowym biszkopcie, bez dodatku cukru i proszku do pieczenia. Połączenie maku, cynamonu, musu z jabłek, orzechów z likierem pomarańczowym i migdałowym- hmmm, poezja smaku.
23 grudnia 2016
MAKOWIEC NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE Z KRUSZONKĄ
Nasz ulubiony makowiec w wersji mini, z tortownicy. Pyszne kruche orkiszowe ciasto, z mnóstwem aromatycznego, wilgotnego maku, migdałów i orzechów. Bez tego makowca nie ma u nas Świąt. Polecam :-)
16 grudnia 2016
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI NA MĄCE ORKISZOWEJ
Te pierogi były hitem ubiegłorocznych Świąt. Niewątpliwą zaletą jest idealne, bardzo elastyczne ciasto pierogowe. Kapustę z grzybami większość z nas przygotowuje tradycyjnie na Święta. Warto pójść krok dalej i przygotować z nią pyszne, domowe pierogi.
12 grudnia 2016
DOSKONAŁY CHLEB Z KASZY GRYCZANEJ I JAGLANEJ, BEZGLUTENOWY
Po doskonałym chlebie z kaszy gryczanej, czas na kolejny eksperymentalny wypiek, tym razem z mieszanki kasz bezglutenowych: gryczanej i jaglanej. Bo choć na co dzień zajadamy się chlebami orkiszowymi i żytnimi na zakwasie, to niekiedy lubię poeksperymentować. Ten eksperyment zakończył się wielkim sukcesem.
7 grudnia 2016
STRUCLA MAKOWA, STRUCLA Z MAKIEM, MAKOWIEC
Nowa, udoskonalona strucla z makiem. Choć kiedyś nic sobie z niej nie robiłam, to teraz na jej punkcie wprost oszalałam. Mogę tylko potwierdzić: mak jednak uzależnia. Tej strucli makowej naprawdę trudno się oprzeć, trudno też poprzestać na jednym kawałku.
28 listopada 2016
BUŁKI ORKISZOWE NA ZAKWASIE
Magia bułek...? Coś w tym jest, bo nawet jeśli są to bułki na zakwasie, bez dodatku drożdży, bez pszenicy, to zawsze to bułki. U moich domowników na ich widok od razu zmienia się humor. Też tak macie...?
23 listopada 2016
CIASTO KAWOWE BEZ PIECZENIA
To ciacho skradło nasze podniebienia, nawet mnie, stroniącą od kawy, zauroczyło swym smakiem. Jak dodam jeszcze, że robi się praktycznie samo (błyskawicznie), to już lepszych rekomendacji, nie trzeba.
14 listopada 2016
KREM DYNIOWY, ZUPA Z DYNI
Zawsze przygotowywałam zupę dyniową pikantną. tak przygotowałam ją pierwszy raz i tak już zostało... Ostatnio miałam okazję spróbować krem dyniowy lekko słodki i choć pierwsze wrażenie było dość dziwne (jak dla mnie), to z każdą następną łyżką zupa smakowała mi coraz bardziej.
11 listopada 2016
NA ŚWIĘTEGO MARCINA NAJLEPSZA GĘSINA
Zgodnie z tradycją na Świętego Marcina obok rogali, w Poznaniu króluje gęsina. I choć długi czas trwało zanim ostatecznie się do niej przekonałam (wcześniej przygotowywałam zawsze gęsinę dla męża, który od zawsze jest wielkim smakoszem tego gatunku mięsa, dla reszty rodziny była kaczka).
8 listopada 2016
PYZY DROŻDŻOWE, PAMPUCHY, KLUSKI NA PARZE, BEZ DODATKU MLEKA I CUKRU, ORKISZOWE
3 listopada 2016
PLACKI Z CUKINII, NAJLEPSZE
Placków z cukinii jest już na blogu kilka, choć każda wersja czymś się różni, to sos do nich jest niezmienny. Placki z cukinii (niezależnie od wersji) z dodatkiem sosu czosnkowo-jogurtowego są bajeczne, to połączenie wręcz idealne.
27 października 2016
ZUPA CZOSNKOWA
Tak mnie naszło ostatnio na zupę czosnkową. Nigdy takiej jeszcze nie przygotowywałam, bo choć czosnku zjadamy olbrzymie ilości, to zupy wcześniej nie mieliśmy. Od teraz wchodzi ona do naszego stałego menu.
20 października 2016
PRECLOWE BUŁECZKI
Bułki preclowe, to bułki, które skradły serca, a raczej podniebienia mojej Rodzinki. Na punkcie tych bułek po prostu oszaleli. Odkąd natknęłam się na nie 2 tygodnie temu, były już u nas sześciokrotnie...:-)
16 października 2016
CHLEB PEŁNOZIARNISTY ŻYTNIO-GRYCZANY Z ZIARNAMI NA ZAKWASIE
Kolejny z kolekcji pysznych chlebków na zakwasie, które nigdy się nie starzeją, one tylko każdego dnia inaczej smakują... Dzisiaj z okazji Światowego Dnia chleba mam dla Was pyszny chleb żytnio-gryczany, kolejny z moich ulubionych.
11 października 2016
GULASZ WOŁOWY NA WINIE
Nastała jesień, a z nią ochota na bardziej pożywne, rozgrzewające dania. Ostatnio zrobił nam się apetyt na gulasz wołowy, którego nie przygotowywałam już dość dawno. Jak gulasz, to i kasza, wszak to para idealna.
7 października 2016
SERNIK DYNIOWY
Sezon dyniowy uważam za otwarty. Choć nie jesteśmy wielkimi fanami dyni, to jednak niekiedy ją jadamy. W tym roku był już sernik dyniowy i pyszna, pikantna zupa dyniowa.
28 września 2016
CHRUPIĄCE CIASTECZKA OWSIANE, BEZGLUTENOWE
Dzisiaj wersja naszych ulubionych chrupiących ciasteczek owsianych, tym razem w wersji bezglutenowej. Ciasteczka z lekko kokosową nutą (to za sprawą mąki), wyszły chyba jeszcze smaczniejsze niż wersja z glutenem, ale to już rzecz gustu.
23 września 2016
ZUPA KREM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW
To już ostatni moment na przygotowanie pysznej kremowej zupy ze świeżych ogrodowych pomidorów, bo z takich jest najlepsza...
Ja na swoją zupę wybrałam ogrodowe malinówki, zupka była aksamitna, kremowa, bardzo delikatna i meeega smaczna.
17 września 2016
CHLEB ŻYTNIO-ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY NA ZAKWASIE
Chleb żytnio-orkiszowy, to kolejny z moich chlebów na zakwasie. Rzec mogę nawet iż to jeden z moich ulubionych chlebów, tuż zaraz za orkiszowo-gryczanym, który nadal jest zdecydowanym faworytem.
3 września 2016
SZYBKIE BABECZKI ORKISZOWO-MIGDAŁOWE Z MALINAMI I JEŻYNAMI
To, że lubimy domowe ciasta, to wiedzą chyba wszyscy..., że nie jadamy sklepowych słodyczy to też... U nas w domu prawie zawsze znajdzie się coś ze zdrowych, domowych słodkości.
29 sierpnia 2016
NALEŚNIKI Z PŁASKURKI I ORKISZU, BEZ DODATKU MLEKA
Dzieci uwielbiają naleśniki, więc co jakiś czas naleśniki oczywiście muszą być. Przeważnie bywają tradycyjne na mące orkiszowej, z dodatkiem mleka, ale w sytuacjach wyjątkowych, a zdarzają się takowe, kombinuję i tworzę ich nowe wersje. Ostatnimi czasy (ograniczamy mleko) przygotowuję naleśniki bez dodatku mleka krowiego.
20 sierpnia 2016
SERNIK ROSA
Ostatnio serniki bywają u nas nader często, po prostu jesteśmy ich wielkimi fanami, a może raczej pożeraczami... Niezależnie czy są to serniki na zimno czy pieczone, wszystkie znajdują swoich wielbicieli.
16 sierpnia 2016
PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI
Choć w moim rodzinnym domu ryb jadało się dość dużo, to past rybnych się nie serwowało. Dopiero u siebie zaczęłam eksperymentować z pastami rybnymi. Po naszej ulubionej paście z łososia przyszła kolej na kolejną, tym razem z makreli.
11 sierpnia 2016
KURKI W ŚMIETANIE, Z BOCZKIEM I CEBULĄ
W sezonie kurkowym nie może zabraknąć tych pysznych grzybów. Bo choć zupę kurkową przygotowywałam w tym roku pierwszy raz, to kurki w śmietanie bywają u nas praktycznie od zawsze. Zmieniają się tylko dodatki do nich.
4 sierpnia 2016
ROLADA BEZOWA ZE ŚMIETANĄ I OWOCAMI
Dla wszystkich wielbicieli tortów bezowych, mam nie lada gratkę... pyszną bezę, w formie rolady. To taka błyskawiczna Pavlova. Chrupiąca beza, delikatna śmietanka i orzeźwiające owoce...to wszystko razem tworzy idealną, wręcz bajeczną całość. :-)
3 sierpnia 2016
ZUPA KURKOWA Z ZIEMNIAKAMI I ŚMIETANĄ
Zupa kurkowa to nowość w moim domu. Jakoś wcześniej nie wpadłam na to, by z kurek, które zajadamy w sezonie dość często, przygotować zupę. A szkoda, bo zupka wyszła meeega, bardzo delikatna, aromatyczna i przepyszna.
27 lipca 2016
JAGODOWY SERNIK NA ZIMNO
Lekki, baaardzo owocowy, przepyszny. Idealny na upalne letnie dni. Dla wszystkich wielbicieli serników, a już szczególnie tych na zimno, będzie to nie lada gratka.
16 lipca 2016
WAKACYJNE CIASTO JOGURTOWE Z PATELNI
Jak tylko natknęłam się na ten przepis, wiedziałam, że jest to idealne ciasto dla mnie, przynajmniej w tym momencie. Jest to bowiem niezastąpione ciasto na wakacje, szczególnie gdy nie dysponujemy piekarnikiem, a mamy wielką ochotę na domowe wypieki. Co robi matka uzależniona od piekarnika na wakacjach...?
13 lipca 2016
CHLEB ŻYTNIO-PSZENNY, RAZOWY NA ZAKWASIE
Rzadko piekę chleby z dodatkiem mąki pszennej, ale po ostatnim udanym wypieku chleba pszenno-żytniego, naszło mnie na kolejne eksperymenty. A żeby organizm nie odzwyczaił się od trawienia pszenicy..., co jakiś czas musimy mu ją dostarczyć...- tak sobie tłumaczę... ;-)
8 lipca 2016
KISZONE RZODKIEWKI
Kiszonki cieszą się u nas niesłabnącą popularnością. W olbrzymich ilościach kiszę zawsze ogórki na zimę, które niezależnie od ilości znikają zawsze przed następnym sezonem. Oprócz ogórków kisiłam już szparagi
6 lipca 2016
DOMOWY POPCORN
Mimo iż kukurydza wzbudza ostatnio wiele kontrowersji, to i tak niekiedy warto się pokusić o przygotowanie dzieciom domowego popcornu. Zawsze to zdrowsze niż gotowy np. w kinie, jak również te przygotowywane w mikrofali. Przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, a uśmiech na twarzy najmłodszych bezcenny...
1 lipca 2016
CZEKOLADOWE MUFFINY Z DOMOWĄ NUTELLĄ, BEZ DODATKU CUKRU
Nie wiem co takiego ma w sobie czekolada (bo, że ma to widzę), że ma tylu wielbicieli, zarówno wśród tych małych, starszych jak i najstarszych. Moja rodzinka również zalicza się do wielbicieli czekoladowych słodkości.
27 czerwca 2016
SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY I AWOKADO
Surówka z młodej kapusty z awokado, to taka mała odmiana dla te,j którą jadamy na co dzień. Ponieważ kapustę (a już szczególnie młodą) uwielbiam pod każdą postacią, jak tylko natknęłam się na ten przepis, nie trzeba było mnie długo namawiać. Bardzo zauroczyła mnie zarówno swym wyglądem jak i smakiem.
21 czerwca 2016
PIANKOWY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI
Delikatny jak puch, niebiańsko smakujący, bardzo poprawiający nastroje domowników i błyskawicznie znikający, czy trzeba lepszej rekomendacji... Miniony weekend mieliśmy bardzo truskawkowy, wszak sezon w pełni, trzeba więc korzystać na maxa...
20 czerwca 2016
DOMOWE BISZKOPCIKI, BISZKOPTY NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ DODATKU CUKRU
Kolejne biszkopty, tym razem w wersji mini i o trochę innym składzie. Moja ostatnia mąka ryżowa była coś kiepsko zmielona, okazało się to dopiero po upieczeniu biszkoptów... Nastąpiła więc szybka zmiana receptury, mąkę ryżową zamieniłam na ziemniaczaną, ciasto przygotowałam także gęściejsze,
19 czerwca 2016
DOMOWE NACHOS
Ostatnio hitem stały się u nas domowe nachos. Idealnie sprawdziły się do chrupania na meczu. Strefa domowego kibica była wniebowzięta. Do tego domowy sos serowy i satysfakcja gwarantowana.
17 czerwca 2016
BRZOSKWINIOWY SŁONECZNIKOWIEC
Ciasto ze słonecznikiem zatopionym w kajmaku, z dodatkiem masy brzoskwiniowej, to ciacho, które zauroczyło swym smakiem wszystkich imprezowych gości. Było tak pyszne (cudnie chrupiący słonecznik), że postanowiłam je przygotować również w swojej wersji.
13 czerwca 2016
TARTA Z PIECZONYM CZEKOLADOWYM JOGURTEM GRECKIM I OWOCAMI
Moja ulubiona tarta orkiszowa z pieczonym jogurtem greckim, tym razem w wersji czekoladowej. Zamieniłam także smalec (z braku owego) na masło klarowane z małym dodatkiem oleju kokosowego, kruche ciasto wyszło jeszcze pyszniejsze. Delikatnie karmelowe (taką nutę nadaje domowe masło klarowane), cudne.
7 czerwca 2016
NAJLEPSZE OGÓRKI MAŁOSOLNE
Sezon na ogórki małosolne uważam za otwarty. Choć pierwsze były u mnie już na Wielkanoc, to później jeszcze na jakiś czas wróciliśmy do ubiegłorocznych. Wyjadaliśmy resztki zapasów zimowych...
2 czerwca 2016
CHRUPIĄCY, CZOSNKOWY UDZIEC Z INDYKA
Nasz ulubiony udziec z indyka, bardzo czosnkowy, idealnie wysmażony (to za sprawą małych kawałków), przepyszny. To idealna propozycja dla wszystkich wielbicieli indyka, ale nie tylko, zasmakuje również tym, którzy za tym gatunkiem mięsa nie przepadają.
25 maja 2016
CIASTO DROŻDŻOWE NA JOGURCIE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ
Jakoś tak, gdy nadejdzie wiosna "chodzą" za mną ciasta drożdżowe. Może to większa dostępność owoców, może panująca aura, sama nie wiem, wiem natomiast, że ciasta drożdżowe bywają wtedy dość często.
23 maja 2016
SZPARAGI Z GRILLA
Nasze ostatnie odkrycie- szparagi z grilla posypane serem, idealne jako dodatek do obiadu, kolacji, ale także jako samodzielne danie. Dla mnie pychotka. Lekkie a zarazem pożywne. No i ten smak... bajeczny... :-)
KREM SZPARAGOWY Z ORIENTALNĄ NUTĄ, BEZGLUTENOWY, WEGAŃSKI
Sezon szparagowy w pełni, dla wszystkich wielbicieli, pyszna zupka z mnóstwem tych wartościowych i zdrowych warzyw. Tym razem zamiast kremówki dodałam mleczko kokosowe, zupka zyskała więc lekko orientalną nutę. Dzięki temu stała się też bardziej dietetyczna, jest także bez dodatku mleka, wegańska i bezglutenowa. Ja przygotowałam swoją na bulionie jarzynowym. To taka zdrowa porcja warzyw...
18 maja 2016
BAGIETKI Z PŁASKURKI I ORKISZU
Odkąd trafiłam na mąkę z płaskurki dodaję ją do chlebów, bułek, ciast, pyszne są z jej dodatkiem także naleśniki i wiele innych potraw. Ostatnio zajadamy się także bagietkami z mąki z płaskurki* z dodatkiem orkiszu.
16 maja 2016
WIOSENNA BOTWINKA Z FETĄ
Ta zupa to moja nowa miłość. Zdetronizowała swą poprzedniczkę, która wydawała mi się już szczytem marzeń smakowych, a jednak... I choć nie wszyscy podzielali mój zachwyt (część woli jednak zupę słodko-kwaśną), to dla mnie jest to absolutny hit kulinarny.
13 maja 2016
CIASTO DOTYK ANIOŁA
Drugie z moich sobotnich ciast imprezowych. Kolejne ciasto, które wzbudziło zachwyt. To prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Nazwa dotyk anioła idealnie pasuje do tego ciacha, jest bardzo delikatne, wilgotne i każdego dnia zaskakujące swym cudownym smakiem.
12 maja 2016
KOTLETY MIELONE W WIOSENNEJ ODSŁONIE, BEZGLUTENOWE
Kotlety mielone z dodatkiem świeżych ziół i podprażonej cebuli z czosnkiem, to idealna propozycja na wiosenny obiad. Są delikatne, soczyste i bardzo aromatyczne, po prostu pycha. Do tego ziemniaczki z koperkiem, duszona młoda kapusta lub gotowana i pyszny obiad gotowy.
7 maja 2016
CIASTO 3-BIT, BEZ PIECZENIA
Smak tego ciasta powala na kolana. Przygotowałam je na dzisiejszą imprezę i nie było osoby, której by ono nie zasmakowało, niektórym to nawet aż za bardzo... Dość rzec, że po cieście pozostało już tylko wspomnienie... Nie muszę chyba dodawać, że bardzo smakowite wspomnienie :-)
3 maja 2016
CHRUPIĄCE CIASTECZKA OWSIANE
Pyszne, chrupiące ciasteczka owsiane, bez dodatku białego cukru, bez pszenicy. Idealne na drugie śniadanie do szkoły, pracy, na uczelnię..., ale nie tylko.
28 kwietnia 2016
DUSZONA MŁODA KAPUSTA, BEZ CUKRU, OCTU, MĄKI
Któż nie lubi młodej kapusty...? U nas lubią ją wszyscy, dlatego bywa w różnych odmianach, w postaci surówki z dużą ilością koperku, gotowana tradycyjnie z octem i cukrem (u mnie ksylitolem), duszona z boczkiem i chili, w formie gołąbków tych lub tych, teraz dochodzi jeszcze jej wersja dietetyczna,