Surówka z młodej kapusty z awokado, to taka mała odmiana dla te,j którą jadamy na co dzień. Ponieważ kapustę (a już szczególnie młodą) uwielbiam pod każdą postacią, jak tylko natknęłam się na ten przepis, nie trzeba było mnie długo namawiać. Bardzo zauroczyła mnie zarówno swym wyglądem jak i smakiem.
No i fakt, że to samo zdrowie sprawił, że zapragnęłam od razu przetestować przepis. Bardzo zaintrygował mnie sposób postępowania z kapustą, moczenie kapusty w słodko-słonej wodzie sprawia, że kapusta nie mięknie pod wpływem sosu, a cały czas jest naturalnie chrupka. Dla mnie bomba! Polecam, może zasmakuje również i wam :-)
Ja przygotowałam od razu z podwójnej porcji, moja rodzinka zjada olbrzymie ilości warzyw, więc pojedyncza porcja wystarczyłaby nam zaledwie na jeden dzień, a tak miałam od razu na dwa. Na drugi smakowała również wybornie.
Składniki:
- 1/2 młodej kapusty
- 2 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego
- 1,5 łyżki soli himalajskiej
- 1 czerwona cebula (dałam zwykłą)
- 1/2 małej marchewki
Sos:
- 1 awokado (dałam 3/4)
- 3-4 łyżki mleka roślinnego
- 2 łyżki soku z cytryny lub limetki
- 4 gałązki kolendry opcjonalnie (ja nie dawałam)
- sól i świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy)
- Ulubione dodatki (ja dodałam zmiażdżony ząbek czosnku i natkę pietruszki)
- podprażone pestki dyni (do podania)
Przygotowanie:
Kapustę umyć i drobno poszatkować, przełożyć do miski (lub większego garnka). Dodać ksylitol (cukier), wsypać sól, zalać zimną wodą (tak by przykryła kapustę), zamieszać i odstawić na ok. godzinę.
Po tym czasie kapustę odcedzić na sicie, przełożyć do miski, dodać startą marchewkę, drobną pokrojoną cebulę i wymieszać.
W misce zblendować wszystkie składniki sosu, tj: awokado z sokiem z cytryny, mlekiem roślinnym, świeżo mielonym pieprzem oraz ulubionymi dodatkami (ja dodałam przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku).
Zblendowany, gładki sos przełożyć do miski z kapustą i dokładnie wymieszać, doprawić ewentualnie do smaku solą. Posypać podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni (u mnie kilka łyżek). Ja dodałam także natkę pietruszki.
Smacznego :-)
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńByła pyszna :-)
UsuńCiekawe połączenie, ciekaw jestem jak z intensywnością smaku
OdpowiedzUsuńMy lubimy konkretne smaki, dlatego właśnie dodałam czosnek, bez niego była lekko mdława, ale to rzecz gustu oczywiście.Z dodatkiem czosnku była pyszna. Warto spróbować i doprawić pod swój smak. Pozdrawiam :-)
Usuńzdrowo, pysznie i zielono :)
OdpowiedzUsuńDokładnie :-)
Usuń