Pyszny, delikatny tort makowy na orkiszowym biszkopcie, bez dodatku cukru i proszku do pieczenia. Połączenie maku, cynamonu, musu z jabłek, orzechów z likierem pomarańczowym i migdałowym- hmmm, poezja smaku.
Polecam bardzo gorąco. Ten tort to nasze wspólne, rodzinne dzieło, każdy dodał coś od siebie i wyszło takie oto świąteczne cudo.
Piekłam w tortownicy o śr.25cm.
Składniki na biszkopt:
- 10 jajek "L" (osobno białka i żółtka)
- 300g mąki orkiszowej typ750 (pszennej dałabym ok.270g)
- 200g ksylitolu lub cukru
- 3 łyżki suchego, niemielonego maku
W misie miksera umieścić dokładnie oddzielone białka i ubić na półsztywno. Następnie łyżkami dodajemy ksylitol (lub cukier) i cały czas ubijamy. Do sztywnej masy białkowej dodajemy po jednym żółtku, po każdym dodaniu ubijamy. Następnie dodajemy łyżkami mąkę i delikatnie mieszamy (ja wykorzystuję do mieszania mieszadło miksera). Na samym końcu dodaję mak. Dokładnie mieszam i wykładam na tortownicę (spód wyłożony papierem do pieczenia, boków nie smaruję).
Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170*C i piekę ok.50-55 minut na programie do pieczenia biszkoptów (można również na programie góra- dół, bez termoobiegu), do suchego patyczka. Ja piekłam swój 52 minuty. Radzę sprawdzić przed wystawieniem z piekarnika na środku czy jest dopieczony.
Formę wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia.
Masa cynamonowa:
- 400g śmietany kremówki 36%
- 400g mascarpone
- 5 łyżeczek ksylitolu lub cukru (lub dowolnie)
- 1,5 płaskiej łyżeczki cynamonu
W misie miksera umieścić mascarpone razem z kremówką, dodać także ksylitol
i ubić na sztywną masę, na końcu dodać cynamon, całość zamieszać i odstawić.
Dodatkowo:
- słoik ok.500g musu z jabłek (u mnie domowy)
- tarte orzechy laskowe
- likier do nasączenia blatów, u mnie: Amaretto i Cointreau
Wystudzony biszkopt delikatnie okroiłam i wyjęłam z formy. Przekroiłam na 3 blaty.
Pierwszy z nich wyłożyłam na talerz, skropiłam pędzlem maczanym w mieszance obydwu likierów, wyłożyłam 1/2 zblendowanego musu z jabłek, na nim rozsypałam starte orzechy (miały wyczuwalne kawałki) i rozsmarowałam część (ok.1/3) kremu.
Na kremie ułożyłam drugi blat biszkoptowy. Również skropiłam go mieszanką likierów, wyłożyłam drugą część musu, posypałam orzechami i rozsmarowałam krem cynamonowy. Następnie wyłożyłam trzeci blat, który również nasączyłam mieszanką likierów, wyłożyłam na nim część kremu cynamonowego. Kremem przesmarowałam także boki ciasta. Całość obsypałam startymi orzechami laskowymi i odstawiłam do lodówki.
Smacznego :-)
Świetnie wygląda, chyba zrobię mojemu mężowi na urodziny ma akurat w 3 króli, idealna okazja
OdpowiedzUsuńNam bardzo przypasował. Jak na tort jest bardzo delikatny, wręcz dietetyczny, no i super wilgotny. Polecam bardzo gorąco :-)
Usuń