20 kwietnia 2018

BABKA GOTOWANA NA MĄCE ŻYTNIEJ



  Pyszna, bardzo przez nas lubiana babka gotowana, tym razem w wersji żytniej. Jak dla mnie wersja żytnia jest zdecydowanie najlepsza, pewnie też najzdrowsza. Delikatna, bardzo wilgotna, wprost rozpływająca się w ustach. Po prostu babka marzenie.
U mnie dodatkowo bez dodatku cukru, dodałam do niej tylko ksylitol, ale z cukrem trzcinowym lub zwykłym również będzie super. Dla nas, to zdecydowanie nr 1 wśród babek.

Moja forma ma wymiary: śr.16cm, wys.9cm

Składniki:
- 5 jaj
- 175g ksylitolu lub cukru
- 275g mąki żytniej typ720
- 210g masła
- 1 łyżka ksylitolu z wanilią lub cukier waniliowy
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka utrzeć (ubić) z ksylitolem (lub cukrem), ekstraktem waniliowym i ksylitolem z wanilią na puch.
Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, po każdym dodaniu, dokładnie miksować. Na końcu dodajemy stopione masło, całość dokładnie mieszamy.



Masę wykładamy do formy przesmarowanej masłem i obsypanej mąką lub grysikiem, wygładzamy. Formę zamykamy i umieszczamy w garnku z wrzącą wodą (woda powinna sięgać do połowy formy).



Garnek przykrywamy i doprowadzamy ponownie do wrzenia. Następnie palnik zmniejszamy i gotujemy naszą babkę pod przykryciem, na małym palniku (woda musi jednak cały czas wrzeć) ok.65 minut (u mnie jest to "4,5", na poprzedniej płycie gotowałam na "3", trzeba wyczuć temp. na swoim piecu, ważne by woda cały czas się gotowała).
W trakcie gotowania sprawdzić, czy jest dostateczna ilość wody...gdyby brakowało dolać wrzątku, u mnie wody wystarcza do końca gotowania, ale gdy miałam starą formę (większą) musiałam cały czas pilnować i niestety dolewać wody.

Po tym czasie formę wyjmujemy z garnka, otwieramy ją i wyjmujemy naszą babkę na talerz.



Jeszcze letnią babkę smaruję dokładnie polewą czekoladową. Zwykle jest to  polewa ganache:
- 70g dobrej czekolady, najlepiej deserowej
- 80g kremówki 30%

Kremówkę doprowadzić w rondelku prawie do wrzenia, zdjąć z palniku, wrzucić połamaną na kawałki czekoladę i na chwilę odstawić. Następnie całość dokładnie wymieszać. 


Jeszcze letnią babkę smaruję dokładnie polewą i odstawiam do zastygnięcia.






Smacznego :-)

2 komentarze: