Lekkie, bardzo delikatne - wręcz dietetyczne (biszkoptowe) i baaardzo smaczne. Ciasto z mnóstwem owoców, idealne na lekki podwieczorek lub drugie śniadanie. Polecam, bardzo łatwe wykonanie a smak bardzo wyborny. Błyskawicznie się przygotowuje a jeszcze szybciej znika w niewyjaśnionych okolicznościach... ;-) Delikatny puch z dodatkiem owoców . Do jego przygotowania można użyć zarówno świeże, sezonowe, owoce jak i mrożone (bez rozmrażania).
Piekłam w ciemnej blaszce, o wymiarach 32x22cm.
Składniki:
- 6 jajek (osobno białka i żółtka)
- 2 szklanki mąki orkiszowej, z małą górką (lub pszennej)
- 150 ml oleju
- 2/3 szklanki ksylitolu (lub cukru)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 600g owoców świeżych lub mrożonych (np.maliny, truskawki, śliwki,itp.)
+ dodatkowo: płatki migdałów lub trochę kruszonki
W misie malaksera ubić na sztywno białka. Dodawać stopniowo ksylitol/cukier i cały czas ubijać. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając.
Do masy wlewamy stopniowo olej i ubijamy. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na cieście ułożyć owoce (jest ich bardzo dużo, ale ciasto nie siądzie , bez obaw, piekłam już kilka razy i zawsze pięknie wyrasta).
Wierzch można posypać płatkami migdałów lub zrobić troszkę kruszonki i obsypać nią ciasto.
Wersja z kruszonką i lukrem.
Pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku na termoobiegu, ok.40-50 minut.
Z mrożonymi owocami piekłam 50 minut. Ze świeżymi krócej. Najlepiej sprawdzić patyczkiem na środku czy jest dopieczony.
Smacznego ;-)
Można piec bez proszku do pieczenia- też wyrośnie a będzie jeszcze bardziej zdrowe;)
OdpowiedzUsuńJakoś tak się obawiałam, choć biszkopty zawsze piekę bez dodatku proszku. Tutaj jest jednak tłuszcz... Ale muszę wypróbować.
UsuńJa upiekłam na sodzie zamiast proszku i dałam cukier kokosowy oraz trochę mniej truskawek, bo już się nie mieściły - wyszło idealne, zapiszę sobie ten przepis :)
UsuńSuper! Dziękuję za wiadomość. Pozdrawiam :-)
UsuńGenialny :) już się studzi tylko połowa :)
OdpowiedzUsuńSuper! Pozdrawiam 😊
UsuńCiasto znakomite- MAM W DOMU OSOBĘ BEZGLUTENOWĄ zmieniłam skład mąki - 1 szkl mąki kukurydzianej i 1 szkl maki ryżowej. do kruszonki dodałam garść orzechów, otręby, mąka kokosowa zamiast zwykłej
OdpowiedzUsuńSuper. Dziękuję za info. Pozdrawiam 🐣
UsuńA mi nie wyrosło. Dałam mąkę orkiszowa i od razu było widać że się ciężkie zrobiło.
OdpowiedzUsuńPiekłam wiele razy i zawsze wychodzi..., chyba, że była to mąka pełnoziarnista...
UsuńCiasto super wyrasta na mące orkiszowej, próbowałam już z różnymi owocami i zawsze tak samo pyszne wychodzi ☺
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo się cieszę, że przepis się przydaje, a ciasto smakuje 👌😋
UsuńPozdrawiam 😊
Jakie rozmiary blachy?
OdpowiedzUsuńU mnie 32x22 cm, tak jak podane nad składnikami 😊
Usuń