tag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post9219161603446394656..comments2024-03-22T11:39:59.841+01:00Comments on Smaczne-zdrowe: BABKA GOTOWANA NA MĄCE ŻYTNIEJUnknownnoreply@blogger.comBlogger6125tag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-17588313615304490722022-09-25T13:48:02.352+02:002022-09-25T13:48:02.352+02:00Super. Bardzo się cieszę. Generalnie znajoma miała...Super. Bardzo się cieszę. Generalnie znajoma miała czas, że wszystkie ciasta robiła na mące żytniej, więc da się. Dziękuję za komentarz. Pozdrawiam😊Smaczne-zdrowehttps://www.blogger.com/profile/15594339012473618578noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-58857453169810677592022-09-16T17:32:21.809+02:002022-09-16T17:32:21.809+02:00Babka wyszła. Została upieczona w klasycznej blasz...Babka wyszła. Została upieczona w klasycznej blaszanej keksówce, przy której została postawiona druga szklana wypełniona gorącą wodą. Nieznacznie zwiększyłam ilość składników poza ksylitolem/cukrem, dostosowując je z zachowaniem proporcji do kostki masła 250 g tj. 6 jaj, 330 g mąki żytniej, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Zamiast ksylitolu użyłam mieszanki brązowego cukru z białym w stosunku 1:1 i łącznej ilości 2/3 szklanki. Dodatkowo do babki dodałam 5 płaskich łyżek mleka dla zniwelowania smaku proszku oraz rozluźnienia ciasta i zapobieżenia pękaniu na wierzchu. Ciasto było trochę zbyt gęste jednak odnośnie jego konsystencji trudno mi się wypowiadać, ponieważ zaobserwowałam że nawet ten sam typ mąki tego samego producenta bywa różny i jednej partii zagęszcza bardziej a z innej mniej. W ocenie mojej i domowników babka, w każdym razie w wersji piekarnikowej, potrzebuje czasu by się przegryźć i zdecydowanie lepiej smakuje na drugi, trzeci dzień. Nie czuć proszku i jest mniej tłusta w smaku.<br />Najlepiej piec w piątek wieczorem, by mieć na sobotnie i niedzielne popołudnie.<br />Za przepis bardzo dziękuję. Pokazał mi, że jednak można i bez wątpienia przyczyni się do dalszego poszerzania moich „żytnich” horyzontów w kierunku lżejszych ciast z mąką żytnią. Do tej pory z żytniej mąki robiłam pierniki zwykłe i długodojrzewające, pierniczki, kruche ciasto i kruche ciasteczka oraz gofry. <br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-4270366583037133732021-04-10T19:53:51.102+02:002021-04-10T19:53:51.102+02:00Myślę, że wyjdzie. Może będzie trochę mniej wilgot...Myślę, że wyjdzie. Może będzie trochę mniej wilgotna, ale będzie pyszna 👌😋Smaczne-zdrowehttps://www.blogger.com/profile/15594339012473618578noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-1468826417325445022021-04-10T14:15:31.500+02:002021-04-10T14:15:31.500+02:00Czy w pieczona w piekarniku też wyjdzie?Czy w pieczona w piekarniku też wyjdzie?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-81658247712453024522018-04-24T14:38:15.089+02:002018-04-24T14:38:15.089+02:00Jest pyszna. Polecam i pozdrawiam 😉Jest pyszna. Polecam i pozdrawiam 😉Smaczne-zdrowehttps://www.blogger.com/profile/15594339012473618578noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3947600282994514272.post-22105152450821654792018-04-20T12:29:15.552+02:002018-04-20T12:29:15.552+02:00Fajna, tradycyjna babka :) najlepsza z możliwych. ...Fajna, tradycyjna babka :) najlepsza z możliwych. pięknie wyszłaTrener biznesuhttps://tomasz.lysakowski.eu/noreply@blogger.com