29 maja 2014

CIASTO DROŻDŻOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI



  Uwielbiane przez nas ciasto drożdżowe, bardzo wilgotne, z dużą ilością owoców. to ciasto z dnia na dzień jest wręcz pyszniejsze, o ciepłym już nie wspominając... ;-) To dzisiejsze troszkę zmieniłam, zamiast zwykłego mleka dałam owsiane i część masła zamieniłam na olej kokosowy, w naszym odczuciu wyszło jeszcze smaczniejsze niż zazwyczaj.
My uwielbiamy gdy ciasta są niskie i mają duuużo owoców i kruszonki, dlatego placek drożdżowy bardzo często piekę na blaszce z piekarnika. Gdy ktoś woli ciasta wyższe może oczywiście upiec na mniejszej blaszce- tradycyjnej. Połączenie rabarbaru i truskawek to po prostu - poezja ! Kto jeszcze nie próbował to gorąco zachęcam.

Składniki ciasta: 
- 500g mąki orkiszowej (u mnie typ750) lub pszennej (można dać pół na pół- po     250g pszennej i orkiszowej)
- 5 żółtek (z dużych jaj)
- 250ml mleka owsianego (lub zwykłe)
- 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru)
- 100g masła
- 20g oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 50g świeżych drożdży
- 1 łyżka spirytusu (nie trzeba)
- szczypta soli

Składniki kruszonki:
- ok.160g mąki orkiszowej
- ok.80g masła
- ok.100g ksylitolu (lub cukru)

Dodatkowo:
- rabarbar i truskawki (ok.600-800g)
- płatki migdałów (nie trzeba)
- 2 łyżki cukru trzcinowego (nie trzeba)

Drożdże rozkruszyć w kubeczku, dodać cukier trzcinowy, 1/2 szklanki ciepłego mleka i kilka łyżek mąki, dokładnie zamieszać i odstawić do wyrośnięcia.


W drugim kubeczku roztopić masło, dodać do niego olej kokosowy i odstawić.
W misie miksera ubić żółtka z ksylitolem i szczyptą soli na gładką, puszystą masę.
Dodać do nich wyrośnięty zaczyn, resztę mleka, mąkę, przestudzone masło z olejem kokosowym i dokładnie wyrobić. Nigdy nie wyrabiam zbyt długo ciast drożdżowych i zawsze wychodzą, mieszam dosłownie chwilę tak, by wszystko razem się połączyło. Pod koniec dodaję spirytus i jeszcze raz mieszam.

Blaszkę posmarować masłem i wyłożyć na nią ciasto, starać się równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni.
Na ciasto wyłożyć umyte i odszypułkowane truskawki (pokrojone na mniejsze kawałki) oraz obrany i pokrojony rabarbar. Można owoce przed wyłożeniem na ciasto wymieszać razem w misce i dopiero wówczas wyłożyć.


Z zimnego masła, mąki oraz ksylitolu zagnieść kruszonkę i posypać nią ciasto.
Ja posypuję jeszcze dodatkowo płatkami migdałów i obsypuję cukrem trzcinowym.


Gotowe ciasto odstawić na ok.10-15 minut i dopiero wówczas wkładamy je do pieca. Ja wkładam do zimnego piekarnika (bardzo szybko się nagrzewa) i piekę ok.35 minut w temp.175*C, tylko grzanie góra-dół (bez termoobiegu).






Smacznego ;-)
Nowalijkowe Kucharzenie Rabarbalove Milion smaków truskawek

17 komentarzy:

  1. Jejku jakie piękne! Wygląda przepysznie :) Uwielbiam drożdżowe i sama często je piekę z ogromną ilością owoców :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaką ciasto powinno mieć konsystencję przed wyliczeniem na blachę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dawno go nie robiłam, ale przeważnie ciasta drożdżowe, które piekę mają konsystencję zbliżoną do gęstej kwaśniej śmietany.

      Usuń
  3. Ciasto wyszło rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. A na jakiej formie Pani piekła? Ja bym chciała troszke wyższe i nie wiem na jakiej formie upiec😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu akurat piekłam na blaszce z piekarnika (dużej), dlatego takie niskie wyszło. Można użyć dowolnej blaszki, wówczas będzie trochę wyższe. Najczęściej piekę w blachach o wym.37,5x24,5cm lub 27,5x22,5cm.

      Usuń
  5. Robiłam ze śliwkami.
    Ciasto z samym masłem, 120 g, i cukrem.
    Dwa razy :)
    Za drugim razem było lepsze, kiedy wyrobiłam je wg zasady z mojego domu rodzinnego: najpierw zagnieść na gładko wszystko oprócz tłuszczu, a potem stopniowo dodawać tłuszcz, cały czas wyrabiając, do wchłonięcia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wierzę, że mogło być jeszcze smaczniejsze. Wiem, że tak się również praktykuje i dodaje masło na samym końcu, my tak robimy przy jagodziankach (przepis na brioszki), ale ciasto drożdżowe z owocami u mnie zawsze jakoś tak na szybko, ale kto wie, może kiedyś... Pozdrawiam ;-)

      Usuń
  6. Chciałabym zrobić to ciasto, ale tak się zastanawiam czy ono wyjdzie jeśli użyję mąki orkiszowej pełnoziarnistej? Jestem totalna noga jeśli chodzi o ciasta i staram się nie modyfikować przepisów, ale zależy mi na tym, żeby ciasto miało możliwie niski indeks glikemiczny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjść wyjdzie, niestety nie podam dokładnej ilości mąki... Na pewno mniej niż białej. Najlepiej wsypać połowę i stopniowo dosypywać resztę. Mąka pełnoziarnista zagęszcza jeszcze po czasie, tzn.po odstawieniu ciasto jeszcze trochę zgęstnieje.
      Mąka żytnia chlebowa (jasna) też ma niższy indeks glikemiczny, a na niej wiem, że ciasta wychodzą normalnie

      Usuń
  7. Nigdy wcześniej nie udało mi się zrobić tak dobrego ciasta drożdżowego. Wydaje mi się, że jest to zasługa... wykorzystania mąki orkiszowej. Pierwszy raz piekłam z niej ciasto i chyba będą kolejne próby.

    Do tej pory – ciasto drożdżowe wychodziło mi strasznie suche. Przy Twoim przepisie, wyszło fajne, mokre. Najlepszą rekomendacją dla tego przepisu jest to, że zniknęło w moment. Każdy się zajadał i chwalił. Prawie obrosłam w piórka. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka orkiszowa ma cudny, lekko orzechowy posmak. Może i jest mniej puszysta, ale pyszna. Choć ostatnio gdy do ciast dodaję orkiszową tortową typ450, są też super puszyste, jak na pszennej.

      A przepis na to ciacho nieskromnie powiem jest genialny. To ulubione ciasto drożdżowe mojej rodzinki, małżonka szczególnie...Nie jest suche jak typowe drożdżowe, tylko właśnie super wilgotne. I przepyszne 😋

      Gratuluję udanego ciasta i zachwytu rodzinki 👌😊
      Pozdrawiam i życzę samych udanych wypieków 😃

      Usuń
  8. A wiadomo jakie IG ma jasna mąka orkiszowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka orkiszowa razowa ma IG 45, jasna na pewno wyższe...
      Ale kluczowe są też chyba dodatki, wówczas bierze się pod uwagę całość...
      Chleb orkiszowy ma np. IG 50-74...

      Usuń