6 maja 2013

BEZA PAVLOWEJ



Tym, co jeszcze nie jedli oraz smakoszom takich ciast polecam bezę ze śmietaną i truskawkami. U mnie kochają ją chyba wszyscy. To ciasto smakuje najlepiej gdy jest zrobione na świeżo, czyli tego samego dnia co ma zostać podane, tylko po lekkim schłodzeniu. Bezy przygotowujemy najlepiej dnia poprzedniego.
 Ja lubię podawać polane od góry stopioną  czekoladą oraz posypane prażonymi płatkami migdałów-poezja!
Ciasto wbrew pozorom nie jest takie trudne, jednak wymaga od nas poświęcenia mu trochę czasu (głównie zrobienie bezy, reszta to zaledwie kilka minut, zwłaszcza gdy mamy już wprawę:))-tym co jeszcze nie jedli ale nie tylko baaardzo mocno polecam!

Składniki:
- 8 białek
- 400g cukru trzcinowego ( lub zwykłego białego cukru)
- ocet jabłkowy(ok.1 łyżki)
- szczypta soli

Białka ubić z octem i szczyptą soli na sztywno. Do ubitych białek dodawać stopniowo (po 1 łyżce) cukier i ubijać tak długo aż będą błyszczące. Na dwóch blaszkach wyłożyć papier (można obrysować sobie ołówkiem spód tortownicy) i wyłożyć ubite białka, dzieląc mniej więcej po połowie. Lekko wyrównać. Podczas pieczenia beza rozpłynie się troszkę na szerokość, dlatego żeby nie była zbyt płaska ja rozkładam na mniejszą powierzchnię. Jest wtedy super wysoka.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec na dwóch poziomach na termoobiegu 5-8 minut, następnie zmniejszyć temp. do 140 *C i dopiekać jeszcze 100-110 minut. W międzyczasie zamieniając blaszki poziomami. 
Po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić spody bezowe do wystudzenia. Najlepiej przygotować sobie spody dzień wcześniej.


Dodatkowo:-
-800-1000ml kremówki
-4-5 szt. śmietan-fix
-owoce(np. truskawki, maliny, borówki)
-50g gorzkiej ( lub mlecznej) czekolady+50ml kremówki
-uprażone płatki migdałów

Na pierwszym spodzie rozsmarować 2/3 ubitej śmietany ze śmietan-fixem. Na nią wyłożyć część pokrojonych truskawek lub inne owoce, położyć na to drugą bezę i przykryć resztą śmietany. Roztopioną i przestudzoną czekoladą z kremówką polać owoce i posypać uprażonymi migdałami. Podawać po schłodzeniu w lodówce.

Polewa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z kremówką.





Wersja mini z toffi:



Smacznego!:)