27 listopada 2018

KAPUŚNIAK



   W sezonie jesienno-zimowym królują u nas zupy. Zupy są pożywne, rozgrzewające i wcale nie muszą być zawiesiste. Są idealne na tę porę roku. Pokutuje mit, że zupy są tuczące, a to nieprawda. Przecież wcale nie muszą być zaciągane mąką, nasze nie są prawie nigdy. Zupy w wersji dietetycznej jak ta, wcale nie tracą na smaku. Taka zupa, to dodatkowo codzienna, solidna porcja warzyw.

Polecam wszelakie zupy, szczególnie gdy zimno za oknem, my uwielbiamy je, nie tylko jesienią i zimą...
Przepis na tę zupę (zauroczyła nas swym smakiem) podesłał mi dobry znajomy, za co wielkie dzięki :-)   Źródło TM
W odróżnieniu od poprzedniej wersji, ten kapuśniak jest zarówno ze słodkiej jak i z kwaśnej kapusty. Dodatkowo drobno pokrojone warzywa, czynią tę zupę prawdziwą perełką... Polecam bardzo gorąco.
Przepis na 2 litry pysznej zupki.

Składniki:
- 150g kiszonej kapusty (lekko odciśniętej)
- 100g białej kapusty
- 80g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 20g oliwy z oliwek
- 60g marchwi
- ok.800g bulionu (u mnie jarzynowy)
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
- sól do smaku
- 150g ziemniaków (obranych)
- 150g kiełbasy pokrojonej w plastry (dobra śląska, frankfurterki, itp)
- 1-2 łyżeczki dobrego majeranku
- 1-2 szczypty kminku
- 1-2 łyżeczki oleju kokosowego (bezzapachowego) lub inny tłuszcz do podsmażenia cebuli

Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oleju kokosowym (lub innym tłuszczu) na małym palniku aż lekko zmięknie, dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany ząbek czosnku.


Kiszoną i słodką kapustę drobno posiekać.


Do garnka z cebulą i czosnkiem dorzucić rozdrobnioną słodką kapustę, wlać bulion, dodać także drobno pokrojoną marchew, koncentrat pomidorowy, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotować ok. 10 minut. Następnie dodajemy drobno pokrojone ziemniaki i gotujemy kolejne 5 minut. Dodajemy podsmażoną, pokrojoną w półplasterki kiełbasę, dorzucamy pokrojoną drobno kapustę kiszoną, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz 1-2 szczyptami kminku.


Uzupełniamy gorącą wodą do ok. 2 litrów. Gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Po ugotowaniu ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku solą lub dowolnie.
Podajemy na gorąco.






Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz