18 kwietnia 2021

KRUCHE CIASTO Z OWOCAMI


   Delikatne kruche, maślane ciasto z dodatkiem kwaskowej frużeliny z owoców leśnych, to idealny dodatek do wiosennej kawki 👌😋

U nas ostatnio królują mrożone owoce leśne- są pyszne, dość kwaśne, świetnie sprawdzają się we wszelakich słodkich deserach, przynajmniej nam bardzo odpowiadają, można oczywiście użyć dowolnych, ulubionych owoców.

Inspiracją był ten przepis

Piekłam w ciemnej blaszce, o wym 33x23cm


Składniki:

spód ciasta:

- 400g mąki orkiszowej typ450 (lub pszennej)

- 190g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki)

- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany, u mnie 18% (40g)

- 3 żółtka

- 80g ksylitolu lub cukru

- 1 łyżka ksylitolu z wanilią lub cukru waniliowego

- 40g dunst orkiszowy lub skrobi ziemniaczanej, lub z tapioki


Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i przy pomocy haka zagniatamy kruche ciasto, można również zagnieść ciasto ręcznie. Ciastem wyklejamy dno blaszki, wyłożone wcześniej papierem do pieczenia. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i schładzamy ok. 30 minut w lodówce.







Schłodzone ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190*C i podpiekamy ok. 20 minut na termoobiegu. W tym czasie przygotowujemy sobie masę owocową i kruszonkę.




masa owocowa- frużelina:

- 800g owoców (u mnie mrożone owoce leśne)

- 70g ksylitolu lub cukru

- 30g skrobi ziemniaczanej lub z tapioki


Owoce mieszamy ze skrobią i podgrzewamy na patelni na niedużym palniku, mieszając. Doprowadzamy do zagotowania, mieszając gotujemy ok. 1 minuty. Powstanie nam kisiel owocowy.







Masę owocową wykładamy na podpieczony spód ciasta, wyrównujemy na całej powierzchni. Posypujemy kruszonką.




kruszonka:

- 200g mąki orkiszowej typ450 lub pszennej

- 30g dunst orkiszowy lub skrobi, np. ziemniaczanej

- 100g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki)

- 100g ksylitolu lub cukru

- 1 łyżka ksylitolu z wanilią lub cukru waniliowego

- 2-3 łyżki zimnej wody


W misie zagniatamy przy pomocy haka miksera wszystkie składniki, do otrzymania kruchego ciasta. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Ciasto ma mieć konsystencję kawałków kruszonki, nie ma się zbijać w duże masy ciasta. Można przygotować kruszonkę wcześniej i odstawić ją do lodówki.

Ciasto obsypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190*C, pieczemy jeszcze ok. 30-35 minut na termoobiegu. 




Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem oprószamy mielonym ksylitolem lub cukrem pudrem.














Smacznego :-)


7 komentarzy: