23 marca 2018

CHLEB BEZGLUTENOWY NA ZAKWASIE



   Prawdziwa perełka wśród chlebów bezglutenowych. Idealny- wilgotny, sprężysty, dla laika nie do odróżnienia od zwykłych chlebów na zakwasie. Co również bardzo istotne, jak wszystkie chleby na zakwasie bardzo długo zachowuje świeżość. U nas zjadany do ostatniej kromki.

Trochę długo wyrasta w porównaniu z chlebami na zakwasie żytnim, ale coś za coś. Najważniejsze, że daje radę, u mnie wyrasta ok.10h. Inspiracją był przepyszny chleb bezglutenowy Low FODMAP na drożdżach.

Piekłam w ciemnej, metalowej formie, o wym.: 31,5x8,5cm (dno formy)

Moja mała uwaga: na młodym zakwasie (takim pierwszy i drugi raz dożywionym, cały cykl trzydniowy) chleb wyrasta jakby mniej, ale daje radę. Ja po 2 wypiekach trochę już zrezygnowana dodałam 1/3 paczki suchych drożdży, był genialny- szybko wyrósł, a miał wszystkie walory chlebów na zakwasie: smak wilgotność... Jeżeli nie przeszkadza Wam dodatek drożdży lub zależy Wam na czasie, możecie postąpić w ten sam sposób. W tej chwili mój zakwas jest po 3 cyklu dokarmiania i pracuje już zupełnie inaczej, inaczej też wyrasta na nim chleb. Dla porównania dodałam fotki chleba na młodym zakwasie i te na obecnym.

Składniki:
- 250g mąki gryczanej białej
- 150g mąki ryżowej
- 100g skrobi z tapioki (można zastąpić kukurydzianą lub ziemniaczaną, ale jak dla mnie tapioka jest zdecydowanie najlepsza)
- 200g zakwasu bezglutenowego (wyjętego 2-3h wcześniej z lodówki)
- 2 łyżki nasion chia
- 18g soli himalajskiej (zwykłej trochę mniej)
- 1/2 szklanki ziaren (u mnie dynia, słonecznik i siemię lniane)
- 600g (ml) wody

+ dodatkowo: ulubione ziarna do obsypania

W misie umieścić wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Ja nie korzystam nawet z miksera, mieszam wszystko dużą łyżką. Masę (jest dość rzadka) przekładam do formy lekko przesmarowanej (lepiej przylega papier) i wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównuję i obsypuję ulubionymi ziarnami. Odstawiam pod przykryciem (folią alu lub spożywczą, by nie obsychał) w dość ciepłe miejsce do wyrastania.


Po ok.10h lub gdy chleb wypełni formę wstawiam go do piekarnika nagrzanego do 200*C i piekę ok.60 minut na programie góra-dół.




       pieczony na młodym zakwasie:


Po kilku minutach wyjmuję chleb z formy i odrywam papier. Odstawiam na drewnianą deskę do odparowania. Na drugi dzień pakuję chleb do papierowej torby i przechowuję tak jak pozostałe chleby w otwartym chlebaku.








Smacznego :-)

10 komentarzy:

  1. Naprawdę świetny jest ten blog. Nie moge się doczekać kolejnych wpisów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm chleba jeszcze nigdy nie piekłam... Mam nadzieję że wyjdzie tak jak na Twoich zdjęciach ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również mam nadzieję. Jakby co zawsze można się wspomóc małym dodatkiem drożdży, a chlebek jest pyszny 😊

      Usuń
    2. Udało się i bez drożdży ;)

      Usuń
    3. Super! Ogromnie się cieszę. Pozdrawiam 😊

      Usuń
  3. Bardzo ciekawy blog. Jestem pod wrażeniem. Na pewno będę częściej tutaj zaglądać. Lubię blogi o takiej tematyce.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis idealny. Wczoraj udało mi się po raz pierwszy i powiem szczerze - pychota. Przepis trochę czasochłonny, ale... myślę, że jak najbardziej warto.

    Powiedz mi proszę - gdzie kupujesz produkty? Masz jakiś ulubiony sklep sieciowy w którym jest sporo produktów wolnych od glutenu? Mieszkam w małym miasteczku i niestety tutaj nie ma szału. Podjechałabym do większego marketu na jakieś większe zakupy, ale pytanie - gdzie będzie najlepszy wybór? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Bardzo się cieszę, że chlebek smakuje 😊
      Niestety nie mam jednego sklepu, gdzie kupuję wszystko... Tapiokę kupuję np. w Orkiszowych Polach, gryczaną białą w małym sklepiku ze zdrową żywnością, ryżową również lub niekiedy w Lidlu. Praktycznie wszystko gdzie indziej... 😒

      Choć godny polecenia jest MarketBio, zamawiam u nich ziarna, sól, ksylitol, olej, słodycze i inne rzeczy. Mają też widzę różne mąki...I towar przyjeżdża do domu, pod drzwi... 😉
      Pozdrawiam 😊

      Usuń
  5. Witam A Może być na zakwasie żytnim.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń