18 sierpnia 2017

RACUCHY ORKISZOWE ZE ŚLIWKAMI



   Nasze ulubione racuchy orkiszowe na maślance i/lub kefirze i sodzie, tym razem z dodatkiem śliwek. I choć nie wszystkim spodobał się pomysł na racuchy ze śliwkami, to właśnie one pierwsze znikały z talerza,
te z jabłkiem dopiero w drugiej kolejności... Pyszne są nie tylko na świeżo (gorące, chłodne), ale także na następne dni.
Z podanych ilości wyszło mi ok.30 sztuk.

Składniki:
- 400g mąki orkiszowej typ750     (lub 370g typ700)
- 50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 500ml kefiru i/lub maślanki (dałam pół na pół maślankę i kefir)
- 4 łyżki ksylitolu lub cukru
- 2 jajka
- 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki sody
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- ok.500g śliwek lub innych dowolnych owoców
- 1 łyżeczka stopionego oleju kokosowego

Dodatkowo:
- olej kokosowy do smażenia
- puder lub mielony ksylitol do posypania
- do wyboru: płynny miód, płatki migdałów, świeże owoce, itp.

Jajka rotrzepać w misie miksera razem z ksylitolem. Dodać kefir i/lub maślankę. Następnie partiami dodajemy mąki wymieszane z solą i sodą. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy wydrylowane, pokrojone w małą kostkę śliwki i stopiony olej kokosowy. Mieszamy i odstawiamy na ok.10 minut.


Smażymy na rozgrzanej patelni, na małej ilości oleju, na malutkim palniku. Będą się dłużej smażyć, ale nie będą się przypalały, i zdążą się dosmażyć wewnątrz.



Racuchy odsączamy na ręczniku papierowym. Do przekładania racuchów na talerz świetnie sprawdzą się małe łapki... ;-)



Podawać posypane mielonym ksylitolem lub pudrem lub polane miodem i/lub z dodatkiem świeżych owoców (u nas ogrodowe: maliny, jeżyny i poziomki)





Smacznego :-)


Z dziećmi i dla dzieci 2017

9 komentarzy:

  1. Ojej, nigdy jeszcze takich pysznych racuszków nie jadlam. Niebo w gębie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Od dziś są też moimi ulubionymi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe placuszki.
    Idealne na lato.
    Muszę wreszcie spróbować maki orkiszowej, bo do tej pory nie miałam okazji...
    :)

    Dziękuję za udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tym bardziej polecam. U nas wszystko na orkiszu. Pozdrawiam 😘

      Usuń
  4. super przepis,
    mam pytanie poniekąd związane z przepisem, mianowicie czy macie sprawdzony sklep internetowy ze zdrową żywnością, który ma dobrej jakości produkty?
    Niestety u mnie mało dostępne są takie produkty, siemie lniane oczywiście kupię ale kupić mąkę orkiszową, migdałową czy niepaloną kaszę gryczaną to już gorzej,
    z góry dziękuję
    czekam na kolejne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście dużo produktów kupuję w MarketBio. Duży wybór w jednym miejscu, przystępne ceny. Nie wiem tylko czy mąkę orkiszową mają (pewnie jakąś tak) . Ja kupuję bezpośrednio od producenta (kupuję od razu 30kg), więc od lat kupuję bezpośrednio, z firmy Diogra. Super jakość i dobra cena. Od niedawna mają także samopszę i płaskurkę.
      Pozdrawiam 😉

      Usuń