2 marca 2016

PIEROGI ORKISZOWE Z KASZĄ GRYCZANĄ, TWAROGIEM I CEBULKĄ



   Pierogi, które zdetronizowały wszystkie poprzednie, są wręcz bajeczne w smaku. Najlepsze w świecie ciasto, które zapożyczyłam od uszek z grzybami i cudownie aromatyczny, niebiański w smaku farsz.... cudo, cudo, cudo...
Polecam :-)
Z podanych składników wyszło mi 80 sztuk.

Ciasto na pierogi:
- 550g mąki orkiszowej typ750
- 315g (ml) gorącej wody
- 10g masła klarowanego
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej

W misie miksera umieścić mąkę, dodać sól, wymieszać. Do kubeczka odważyć 10g masła klarowanego, zalać gorącą wodą, zamieszać do rozpuszczenia. Zawartość kubeczka przelać do misy z mąką, a następnie zamieszać przy użyciu haka, do otrzymania jednolitego, elastycznego ciasta. Można również zagnieść ciasto ręcznie, wówczas musimy trochę odczekać aż lekko przestygnie. Gotowe ciasto (nie powinno się kleić, można ewentualnie dosypać odrobinę więcej mąki- różna wilgotność mąki...) odstawić pod przykryciem, by odpoczęło.


Farsz z kaszy gryczanej:
- 2 torebki ugotowanej kaszy gryczanej (u mnie biała, niepalona)- 200g suchej
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 200g wędzonego boczku (w wersji wegetariańskiej pomijamy)
- 250g półtłustego twarogu
- sól i świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki oleju kokosowego do podsmażenia cebuli, gdy pomijamy boczek

+ mąka do podsypywania

Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w drobną kostkę, dorzucić pokrojone w kostkę cebule, podsmażyć, pod koniec dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zamieszać i zestawić z palnika.


W misce umieścić ugotowaną, odcedzoną z wody kaszę, dodać do niej 1/2 podsmażonego boczku z cebulką i czosnkiem, dorzucić rozdrobniony widelcem twaróg, doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem i dokładnie wymieszać.



Z ciasta na pierogi odrywać nieduże kawałki, umieścić je na blacie podsypanym delikatnie mąką i rozwałkowywać, a następnie wycinać koła, u mnie metalową obręczą, o śr.7cm.




Na każdym kawałku ciasta ułożyć pełną łyżeczkę farszu, następnie skleić dokładnie brzegi i odstawić na podsypany mąką blat lub na papier do pieczenia (również delikatnie podsypany mąką).



Gotowe pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok.2 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową na półmisek. Podajemy okraszone boczkiem z cebulką.






Smacznego :-)


                                                Wegetariański obiad VI

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz