25 marca 2013

WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI


Przepis na wielkanocną babę drożdżową z rodzynkami znalazłam tutaj. Robiłam ją już 2 razy i zawsze  wychodzi idealna. Pulchna i wilgotna. Przepis troszkę zmieniłam, bo do rodzynek dodałam jeszcze żurawinę i jak dla mnie wychodzi jeszcze lepsza:))

Składniki:
-80g rodzynek
-40g żurawiny
-3-3,5 szklanki mąki orkiszowej
-5dag drożdży świeżych lub 21g suchych
-6 żółtek, roztrzepanych
-1 jajko, roztrzepane
-szczypta soli
-1 szklanka mleka, letniego
-pół szklanki ksylitolu(może być drobny cukier)
-125g masła, roztopionego i przestudzonego
-aromat waniliowy

Przesianą mąkę, drożdże, sól i ksylitol wymieszać (ze świeżymi wcześnie zrobić rozczyn). Wsypać do dużej misy. Dodać żółtka, jajko, mleko, aromat waniliowy, masło. Wszystko zmiksować mikserem z przystawką(hakiem) do ciasta drożdżowego, można również wyrobić ręcznie. Pod koniec dodać rodzynki, ostatni raz wyrobić. Ciasto przykryć ręcznikiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić raz jeszcze. Formy do babek natłuścić i wsypać kaszą manną lub bułką tartą. Ciasta wlać do 1/3 wysokości formy(u mnie wyszły dwie babki, jednak większa, druga mniejsza jak widać na zdjęciach). Przykryć znowu, odłożyć w ciepłe miejsce do potrojenia objętości(ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremek).
Piec w temperaturze 170 stopni C, aż patyczek wetknięty  babkę będzie suchy(na termoobiegu ok.30 minut lub bez termoobiegu ok.40 minut). Nie piec dłużej niż potrzeba, ponieważ ciasto będzie zbyt suche. Wyjąć, przestudzić 10 minut w foremce, potem studzić na kratce.
Jeszcze ciepłą babkę polukrować.

Lukier:
-cukier puder
-kremówka
-aromat migdałowy

Składniki zmieszać aż do uzyskania konsystencji lukru.




Smacznego!:)

1 komentarz:

  1. Pierwszy raz jadłam tak dobrą babkę drożdżową, zadziwiające, że jest właśnie taka wilgotna. Trochę
    długo wyrasta.. ale warto się skusić bo jest pyszna. Grażyna:)

    OdpowiedzUsuń