26 marca 2013

CIASTECZKA PEŁNOZIARNISTE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU


Kiedyś zrobiłam bardzo podobne ciasteczka, jednakże zostały zapomniane. W biegu świątecznych zakupów  wpadły mi podobne w oko na półce w sklepie, więc postanowiłam upiec swoje własne. Przepis znalazłam tutaj, jednakże zrobiłam 3 rodzaje. Ze słonecznikiem, dynią i migdałami.


Składniki:
-300g masła
-4,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
-ok.7 łyżek ksylitolu(może być cukier)
-2 mniejsze jajka
-3 żółtka
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-ziarna słonecznika, pestki dyni, migdały, kokos(do posypania)
-2 białka+ 3 łyżeczki ksylitolu rozbełtane(do posmarowania ciastek)

Do miski wsypać mąkę, ksylitol, jajka, żółtka, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Szybko zagnieść jednolite ciasto(gdyby ciasto było za miękkie wsadzić na chwilę do lodówki na ok.15 minut). Białka roztrzepać widelcem z 3 łyżeczkami ksylitolu. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3mm i wycinać koła(ja wycinałam kieliszkiem). Słonecznik i inne ziarna wysypać na talerzyki, wycięte kółka, smarować białkiem roztrzepanym z ksylitolem i posmarowaną powierzchnią położyć na ziarnach, przycisnąć palcami aby jak najwięcej ziaren przykleiło się co ciastek. Gotowe ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta można blisko siebie układać, bo praktycznie nie rosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C(na termoobiegu) ok. 12-15 minut, aż się lekko przyrumienią. 


Smacznego!:)

6 komentarzy:

  1. A można użyć mąki pszennej pełnoziarnistej zamiast orkiszowej? Albo białej orkiszowej? Bo pełnoziarnistej orkiszowej u mnie brak c;

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można kombinować. W oryginalnym przepisie była mąka pszenna (można zerknąć, przygotowywałam swoje z 1,5 porcji), ja zamieniłam pszenną na pełnoziarnistą orkiszową. Zamieniając mąkę orkiszową pełnoziarnistą na pełnoziarnistą pszenną, trzeba by jej dać trochę mniej. Z kolei jasnej orkiszowej typ 750 musiałoby być więcej. Przy typie 700 można dać normalnie. Można również dać mąki pomieszane: jasną orkiszową i pełnoziarnistą pszenną, z przewagą tej jasnej. A ciasteczka pyszne, warto pokombinować... :-)

      Usuń
  2. A czy zamiast masła można użyć oleju kokosowego, jeśli tak to ile?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście gdy zamieniam masło na olej to w stosunku 3:5, czyli np.zamiast 250g masła daję150g oleju , można ewnentualnie dodać trochę wody, gdyby ciasto było zbyt suche. Olej kokosowy stopiony.

      Usuń
  3. Po co dawać proszek do pieczenia skoro ciastka prawie wcale nie rosną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można próbować bez proszku do pieczenia, też będą ok

      Usuń