24 marca 2013

OGÓRKI KISZONE - MAŁOSOLNE



Ostatnio wiele osób mnie pyta, jak zaprawiam ogórki, że wychodzą tak dobre...Nie ma w tym nic skomplikowanego, potrzebne są nam tylko składniki podane poniżej:)
Nie podaję jaka powinna być ilość ogórków, czosnku itp. ponieważ każdy lubi mniej lub bardziej "przyprawione", dlatego też pozostawiam to do Waszej dyspozycji.


Składniki:
- jędrne, świeże ogórki ogrodowe
-koper zielony (najlepiej żeby miał grubsze łodyżki)
-suche, niezaprawiane ziarna kopru (szczypta)
-czosnek i korzeń chrzanu (wedle uznania)
-sól kamienna do zapraw (najlepiej niejodowana) - 3 łyżeczki na 1litr wody
-gorąca woda


Ogórki umyć w zimnej wodzie. Obrać chrzan i czosnek. Pokroić na mniejsze kawałki. Na dno słoika (ja używam duży, bo 3 litrowy, może być też kamienny garnek,wówczas musimy obciążyć np.talerzykiem i słoiczkiem z wodą, by nam ogórki nie wypływały do góry) włożyć umyty koper, szczyptę ziaren kopru suchego, kilka kawałków chrzanu i czosnku. Ułożyć dwie warstwy ogórków i następnie położyć na to gałązkę kopru, czosnek, chrzan i znów dwie warstwy ogórków i tak do wyczerpania składników. W miarę ciasno wszystko poukładać i na wierzch wyłożyć koper, chrzan i czosnek. Zalać gorącą przegotowaną wodą wymieszaną z solą. Do ogórków małosolnych na 1 litr wody daję 3 łyżeczki soli (z lekkim czubkiem). Zakręcić słoik i zostawić do ukiszenia. Najlepiej smakują na 3 dzień, choć u mnie znikają już na drugi :-)

UWAGA! Im więcej czosnku i chrzanu tym ogórki są smaczniejsze. Gorąca woda sprawia, że szybciej zachodzi proces kiszenia.




Smacznego!:)

1 komentarz:

  1. Ogórki są pyszne, chrupiące i mają niesamowity smak!

    OdpowiedzUsuń