21 grudnia 2018

PROSTY CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE



   Najprostszy chleb na zakwasie jaki dotychczas piekłam. To tylko 4 składniki:  torebka mąki, sól, dobra woda, no i zakwas. Nie potrzebujemy nawet miksera, by go przygotować, to chleb bez wyrabiania. O zaletach chlebów na zakwasie nie trzeba chyba nikogo przekonywać... Może to właśnie ten moment, by zacząć swą przygodę z wypiekaniem zdrowych chlebów...?

19 grudnia 2018

ŚLEDZIE PIERNIKOWE- NAJLEPSZE



   Świąteczne śledzie piernikowe, to będzie hit tegorocznej wigilii. Nieskromnie powiem, że te śledzie są po prostu genialne w smaku. Są tak cudne, że przyćmiły wszystkie inne, które do tej pory wydawały nam się super...

16 grudnia 2018

ŚWIĄTECZNE CIASTO MARCHEWKOWE



   Pyszne ciasto marchewkowe z korzenną, świąteczną nutą, to za sprawą cynamonu, przyprawy piernikowej, orzechów i pomarańczy. Do tego przepyszna polewa z serka philadelphia z mascarpone i masła. To wszystko razem czyni to ciasto wprost bajecznym. Meeega wilgotne, pyszne. Bardzo godne polecenia.

13 grudnia 2018

ROLADA SPECULOOS Z MANDARYNKAMI



  Kolejna słodkość świąteczna godna polecenia. Pyszna, delikatna, lekko korzenna rolada czekoladowa z ciasteczkami speculoos. Tworzy ją delikatny, wilgotny biszkopt orkiszowy z dodatkiem korzennych ciasteczek w kremie na bazie śmietany i mascarpone, to wszystko przełamane dodatkiem mandarynek

12 grudnia 2018

KRUCHE CIASTECZKA KORZENNE



  Kruche, maślane ciasteczka korzenne, idealne na nadchodzące Święta. Powstały z myślą o najmłodszych domownikach, którzy niezbyt chętnie sięgają po świąteczne ciasta.
Nie muszę chyba dodawać, że zauroczyły nie tylko najmłodszą część rodziny. Wyszły cudnie maślane, chrupiące, o cudownym aromacie korzennym.

7 grudnia 2018

SERNIK Z PIERNICZKAMI



  Sernik i pierniczki, czyli idealne połączenia na zbliżające się Święta. My jako iż lubimy i jedno i drugie, to dla nas wprost strzał w dziesiątkę. Innymi słowy to połączenie idealne. Polecam, u nas zagości  również na świątecznym stole, bo jest cudowny w smaku i bardzo prosty do wykonania.

4 grudnia 2018

PASZTET DROBIOWY Z GRZYBAMI, BEZGLUTENOWY



   Od jakiegoś czasu przygotowuję nasz ulubiony pasztet drobiowy z dodatkiem grzybów.  W moim odczuciu jest jeszcze smaczniejszy. My po prostu uwielbiamy grzyby. Fajne w tym pasztecie jest to, że przygotowuje się go partiami. Już jakiś czas wcześniej odkładam czyste kawałki mięsa pozostające od obiadu. Pakuję je do worków, opisuję i zamrażam. I tak paczka do paczki i ponad kilogram zawsze się uzbiera, czyli idealnie na dwie formy pasztetu.

1 grudnia 2018

SZYBKIE CIASTO PRÓŻNIAK



   Szybkie i pyszne ciasto, idealne dla niespodziewanych gości lub gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego do kawy, tak na szybko. Godzinka i ciasto wjeżdża na stół. Dla nas bomba! Nie tylko szybkie, ale meeega pyszne. To tak naprawdę mnóstwo jabłek, zanurzonych w odrobinie ciasta... Lekkie i dietetyczne.

29 listopada 2018

SPAGHETTI BOLOGNESE Z MARCHEWKĄ



   Dzieci bardzo lubią makaron, myślę, że nie tylko one... U nas najczęściej bywa do niego sos boloński. Taki obiad to idealna okazja by przemycić trochę mięsa do codziennego menu, za którym moje najmłodsze Dziecię nie przepada... Dzisiejsze danie, to jej ulubiona wersja: trochę mięsa z dodatkiem marchewki, w pysznym sosie pomidorowym, z dużą ilością startego sera...

27 listopada 2018

KAPUŚNIAK



   W sezonie jesienno-zimowym królują u nas zupy. Zupy są pożywne, rozgrzewające i wcale nie muszą być zawiesiste. Są idealne na tę porę roku. Pokutuje mit, że zupy są tuczące, a to nieprawda. Przecież wcale nie muszą być zaciągane mąką, nasze nie są prawie nigdy. Zupy w wersji dietetycznej jak ta, wcale nie tracą na smaku. Taka zupa, to dodatkowo codzienna, solidna porcja warzyw.

21 listopada 2018

CHLEBEK JAGLANY, Z KASZY JAGLANEJ, BEZGLUTENOWY



   Nasz ulubiony chlebek z kaszy jaglanej, w jeszcze pyszniejszej odsłonie. Dopieszczony w smaku, idealnie sprawdza się jako dodatek do różnych past. Nam bardzo smakuje z dodatkiem hummusu i ajwaru. Pyszna lekka kolacja (u nas może być nawet kilka dni z rzędu) lub przekąska w ciągu dnia.

15 listopada 2018

TIRAMISU WERSJA III - NAJLEPSZA



   Tiramisu w kolejnej III już wersji, myślę iż ostatniej. Ta jest bowiem idealna. Choć poprzednia też była super, to ostatnio (sama nie wiem dlaczego...) po kilku latach, po raz pierwszy wyszedł mi luźny krem (zbyt luźny, mimo użycia takich samych składników i przygotowywania tak jak zawsze...)

14 listopada 2018

KISZONY KALAFIOR



   Nasze domowe kiszonki wzbogaciły się w tym roku o kiszonego kalafiora. To obok kiszonej marchwi, papryki i kiszonych rzodkiewek nasze ulubione warzywo. Jesień i zima, to czas wzmożonego apetytu na produkty kiszone, przynajmniej u nas.

6 listopada 2018

CHLEB ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY Z ZIARNAMI



   Moja kolejna miłość- chleb orkiszowy pełnoziarnisty, z niewielkim dodatkiem mąki żytniej (lubię jej dodatek w pieczywie), z dodatkiem ziaren. Oczywiście jak większość moich chlebów, jest to chleb na zakwasie.

26 października 2018

BABKA ŻÓŁTKOWA



  Ostatnio dość dużo było u nas tortów bezowych, a więc siłą rzeczy mieliśmy nadmiar żółtek. By je wykorzystać pomyślałam o babce żółtkowej. Przepis na tę babkę jest już na blogu od kilku lat. Za pierwszym razem zrobiłam babkę wg tego starego przepisu, za drugim poszłam krok dalej i nadałam babce

25 października 2018

KOTLETY JAJECZNE, KOTLETY Z JAJEK



  Na kotlety z jajek pierwszy raz natknęłam się już kilka lat temu... Jednak jak to w życiu bywa, od pomysłu do jego realizacji upływa mniej lub więcej czasu, u mnie niestety dość dużo, ale wreszcie są. Pyszne kotlety jajeczne polecają się na wegetariański (bezmięsny) obiad, wszak nie samym mięsem człowiek żyje...

19 października 2018

SERNIK SZEFOWEJ



  Sernik szefowej, czyli to, co lubimy najbardziej w jednym. Kruche ciasto, sernik, brzoskwinie i beza- to połączenie wprost idealne. Pyszne i dość proste ciasto. Bardzo godne polecenia.

16 października 2018

CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE



   O tym, że domowe pieczywo jest najlepsze, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Zapach domowego chleba jest po prostu nieziemski i uzależniający... Jak co roku (od kilku lat), w tym również, na zaproszenie Zorry dołączam swój przepis do Światowego Dnia Chleba. Z tej to właśnie okazji mam dla Was pyszny żytni chleb na zakwasie.

15 października 2018

KRUCHA SZARLOTKA

 

   Szarlotka na kruchym orkiszowym spodzie, z kruszonką. Czyli wszystko to, co lubimy najbardziej. To tak naprawdę kruszonka z mnóstwem pysznych cynamonowych jabłek... mniam... ;-)

11 października 2018

BUŁKI GRAHAMKI- NAJLEPSZE



  Pyszne puszyste bułeczki orkiszowe, świetnie sprawdzą się na śniadanie, na kolację, a także na obiad, jako dodatek do zup lub domowych burgerów.

9 października 2018

GOŁĄBKI TRADYCYJNE Z RYŻEM I MIĘSEM



   Tradycyjne gołąbki z ryżem i mięsem bywają u nas od wielu, wielu lat. Ostatnio zmieniłam tylko rodzaj kapusty. Dotychczas przygotowywałam je albo w młodej kapuście albo we włoskiej. Obydwie wersje były super. Ale odkąd przygotowałam je w zwykłej (choć może nie do końca zwykłej, bo jednak białej, cukrowej kapuście), już innych nie gotuję.

3 października 2018

POTRAWKA Z RODZYNKAMI


 
   Potrawka na bazie rosołu z kury, tłustego kurczaka, gęsi, itp. z mnóstwem rodzynek, które nadają potrawie genialnego smaku. I choć u mnie nie wszyscy za rodzynkami przepadają, to musi ich być dużo, by nadały odpowiedni smak. Część rodzinki wybiera sobie sos bez nich, część za to z ich dużą ilością.

2 października 2018

CHLEB BEZGLUTENOWY Z ZIARNAMI - NAJLEPSZY



  Chleb, który wyszedł przypadkiem, choć tych ponoć nie ma... Po prostu robiąc go prawie na pamięć, pomyliłam ilości... (zamiast 1/2 szklanki ziaren dałam całą), z braku mąki gryczanej (miałam tylko połowę, dałam częściowo mąkę teff). Po tych zmianach już i tak bardzo dobry chleb, wyszedł wprost genialny w smaku.

26 września 2018

TORT BEZOWY DACQUOISE NA CUKRZE TRZCINOWYM



  Tort bezowy Dacquoise (dakłas) bywa u nas bardzo dawna. Na blogu jest już przepis na Dacquoise od Sowy (najlepszy i najbardziej znany tort bezowy w kraju).

25 września 2018

SZAKSZUKA



   Szakszuka to danie kuchni tunezyjskiej, składające się z jajek, cebuli, pomidorów i papryki, które razem gotuje się na patelni (wikipedia).
Jednym zdaniem proste i pyszne danie, idealne zarówno na śniadanie jak i na kolację. Dla mnie wręcz bajeczne, uwielbiam bowiem połączenie pomidorów z jajkiem, ciepły pomidor ma genialny smak.

21 września 2018

CREMESCHNITTEN, KREMOWA SZNYTA



  Cremeschnitten czyli popularne w Austrii (ale pewnie nie tylko) ciasto, coś a'la nasza kremówka. Kilka różnych warstw, które w efekcie końcowym tworzą smakowitą całość.

18 września 2018

BABKA MAŚLANA- ZEBRA



  Moja stara, poczciwa babka maślana dzisiaj w nowej odsłonie, pasiasta babka, czyli babkowa zebra. Przepis na babkę maślaną jest u mnie "od zawsze", ta babka nigdy nas nie zawiodła. Pyszna, maślana, puszysta, meeega wilgotna.

17 września 2018

ŚLIWKI POD KRUSZONKĄ



  Pyszny i szybki deser. Niewiele pracy, a super efekt. Polecam, wszak sezon śliwkowy w pełni.

14 września 2018

SOK POMIDOROWY



   W tym roku moja spiżarnia wzbogaciła się o domowy sok pomidorowy. Wyszło przypadkiem, nie było go w planach, a tak nam zasmakował, że będzie jeszcze druga tura, tym razem już z 20kg.

12 września 2018

RACUCHY DROŻDŻOWE



  Pyszne, puszyste racuchy orkiszowe, bez dodatku cukru. Odświeżyłam stary przepis, kiedyś już robiłam je z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i jabłka, tym razem były bez żadnych dodatków.

7 września 2018

KASZOTTO MEKSYKAŃSKIE Z KURCZAKIEM



  Pyszne, pożywne i łatwe w przygotowaniu. Coraz bardziej przekonuję się do dań jednogarnkowych. Po ostatnim risotto, które smakowało także tym, których wcześniej nawet nie podejrzewałam, że takie danie spróbują, a co dopiero, że będą zajadać ze smakiem, poczułam, że mam zielone światło na dania jednogarnkowe.

6 września 2018

KISZONA MARCHEW



   Kiszona marchew, to obok kiszonej papryki i rzodkiewek ulubiony przysmak mego Dziecka. O tym, że kiszonki są zdrowe, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. A domowe kiszonki tym bardziej. To mnóstwo naturalnych witaminy: B1, B2, B3, C, A, E, K, magnezu, fosforu, wapnia i potasu.

31 sierpnia 2018

PROSTE CIASTECZKA MAŚLANE



  Banalnie proste, obłędnie pyszne. Bardzo maślane, bardzo kruche i bardzo pyszne... :-) To wprost poezja smaku. Jednym słowem najlepsze i najprostsze ciasteczka maślane, jakie jedliśmy.

30 sierpnia 2018

CHLEB ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY Z ORZECHAMI I SEREM BLUE



   Chleb pełnoziarnisty orkiszowy z dodatkiem orzechów włoskich i sera typu blue, to propozycja dla smakoszy. Czasami warto poeksperymentować. Polecam, to fajne połączenie smaków... :-)

29 sierpnia 2018

RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI



  Risotto to kulinarne odkrycie mojego dziecka, które bardzo rzadko jada dania łączone... Dla niej najlepiej, by wszystko było osobno lub choćby mięso nie dotykało warzyw, lub warzywa kaszy, ryżu, itp. A tu proszę miła niespodzianka, po degustacji i zjedzeniu dość solidnej porcji Dziecię stwierdziło, że taki obiad może być codziennie... Jakże gusta bywają zmienne ;-))

27 sierpnia 2018

CIASTO BISZKOPTOWE Z GALARETKĄ I MALINAMI



   Delikatne ciasto biszkoptowe z malinami i galaretką, to ulubione ciasto mojej rodzinki. Lekkie, niezbyt słodkie, po prostu idealne.

23 sierpnia 2018

OGÓRKI KISZONE: MAŁOSOLNE I NA ZIMĘ, TRADYCYJNE I PIKANTNE, MAJLEPSZE



  Ogórki kiszone cieszą się u nas niesłabnącą popularnością od zawsze. To jedyny produkt, którego nigdy nie brakuje w naszej spiżarni. Co roku kiszę je stopniowo (po 2-3kg jednorazowo), aż zapełni się cała półka w spiżarni... Zajadamy je zawsze od razu na świeżo i to już na drugi dzień po zakiszeniu... mamy non stop świeże małosolne ogóry.

18 sierpnia 2018

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z WARZYWAMI



   Zapiekanka makaronowa z warzywami- nasza ulubiona. Ja co prawda dodałam dzisiaj także wędzony boczek, ale zwykle obywamy się bez niego, a i tak jest pyszna. Zapiekanka, to tak naprawdę nie tylko bardzo smaczne i pożywne, ale też praktyczne danie.

17 sierpnia 2018

BŁYSKAWICZNE, PYSZNE CIASTO JOGURTOWE ZE ŚLIWKAMI



  Błyskawiczne i pyszne ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką.. mniam... Uwielbiamy wilgotne ciasta (a takie są ciasta jogurtowe) z owocami. Ciasto powstało na bazie pysznych, wilgotnych muffinek, które totalnie skradły nasze serca, a raczej podniebienia ;-)

14 sierpnia 2018

SERNIK NA ZIMNO STRACCIATELLA



   Śmietankowy sernik na zimno z kawałkami czekolady i owocami. Pychotka. Idealny na letnie dni, by nie trzeba było uruchamiać piekarnika.

7 sierpnia 2018

JOGURTOWIEC, ŚMIETANOWIEC CZYLI SERNIK BEZ SERA Z MORELAMI



   Sernik bez sera? Czemu nie... Delikatny jogurtowiec, śmietanowiec lub jogurtowo-śmietanowiec- w zależności czy przygotujemy go na bazie jogurtu greckiego czy kwaśnej śmietany. U mnie najczęściej po połowie śmietana 18% i gęsty jogurt grecki, ale bywa też wersja jogurtowa i sama śmietanowa, w zależności od ochoty lub zawartości lodówki... :-)

1 sierpnia 2018

SZYBKIE BAGIETKI Z SAMOPSZY I PŁASKURKI



  Kolejne z naszych ulubionych, szybkich bagietek. Tym razem upiekłam je na mąkach z samopszy i płaskurki. Jeszcze pyszniejsze i zdrowsze od poprzednich. Najlepsze oczywiście na świeżo, choć i na drugi dzień nic nie brakuje...

31 lipca 2018

PROSTE CIASTKA Z MASŁEM ORZECHOWYM, BEZGLUTENOWE, BEZ LAKTOZY



   Bardzo proste, szybkie i pyszne ciastka z masłem orzechowym, bez dodatku mąki, masła, proszku do pieczenia. Tylko trzy składniki: Masło orzechowe, cukier kokosowy (palmowy, trzcinowy lub ksylitol) i jajko... Wiem trudno w to uwierzyć, sama lekko nie dowierzałam, że się da, ale dało się.

18 lipca 2018

CYNAMONKI, DROŻDŻÓWKI, ŚLIMACZKI Z CYNAMONEM



   Cynamonki, czyli puszyste bułeczki, ślimaczki z cynamonem, ulubione drożdżówki mojej córki. Ten przepis jest wprost genialny. U nas od kiedy go odkryłam były już wiele razy i memu dziecku ciągle ich mało...

2 lipca 2018

KRUSZON, SKUBANIEC Z AGRESTEM I PORZECZKAMI



   Jedno z naszych ulubionych kruchych ciast, skubaniec lub kruszon (różnie nazywane), z dodatkiem kwaskowych porzeczek. Ta wersja jest jeszcze smaczniejsza niż ta z samym agrestem, jest wręcz bajeczna.

23 czerwca 2018

KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI



   Konfitura z czerwonej cebuli. Lekko słodka, a tak naprawdę słodko-kwaśna, z nutką pikantności. Taka konfitura idealnie sprawdza się jako dodatek do burgerów. A wiadomo- domowe burgery najlepsze. Świetna również jako dodatek do innych mięs, sera, tarty, czy na pizzę.

19 czerwca 2018

DŻEM TRUSKAWKOWY BEZ CUKRU, ŚRODKÓW ŻELUJĄCYCH, JANGIZOWANY



   Moja pierwsza konfitura bez dodatku jakichkolwiek cukrów, środków żelujących, zagęszczających itp.
Proces produkcji takiego dżemu nosi nazwę janginizacji.

15 czerwca 2018

PROSTE, SZYBKIE I PYSZNE CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI



  Proste, błyskawiczne i przepyszne, meeega wilgotne a zarazem puszyste ciasto jogurtowe zauroczyło nas już kilka lat temu. Niezawodne, zawsze powraca w sezonie letnim (wówczas mamy największy wybór owoców).

13 czerwca 2018

DOMOWY PAPRYKARZ



   Dla fanów dawnego paprykarza szczecińskiego, piszę dawnego, bo obecny raczej niewiele ma z nim wspólnego. Kiedyś w pogoni dawnych smaków kupiłam puszkę takowego, ale niestety, zawartość bardzo nas rozczarowała, być może coś się zmieniło, to było dobrych kilka, pewnie nawet kilkanaście lat temu. W każdym razie, to był pierwszy i ostatni zakup sklepowego paprykarza na moich włościach... A w dzieciństwie tak się wszyscy zajadaliśmy paprykarzem szczecińskim...

12 czerwca 2018

KARTOFFELSALAT CZYLI SAŁATKA ZIEMNIACZANA



  Popularna w Niemczech Kartoffelsalat, czyli po prostu sałatka ziemniaczana. Podejrzewam, że tak jak i u nas jest wiele wersji sałatki jarzynowej, tak i pewnie istnieje wiele wersji sałatki ziemniaczanej.