21 grudnia 2018
PROSTY CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE
Najprostszy chleb na zakwasie jaki dotychczas piekłam. To tylko 4 składniki: torebka mąki, sól, dobra woda, no i zakwas. Nie potrzebujemy nawet miksera, by go przygotować, to chleb bez wyrabiania. O zaletach chlebów na zakwasie nie trzeba chyba nikogo przekonywać... Może to właśnie ten moment, by zacząć swą przygodę z wypiekaniem zdrowych chlebów...?
19 grudnia 2018
ŚLEDZIE PIERNIKOWE- NAJLEPSZE
Świąteczne śledzie piernikowe, to będzie hit tegorocznej wigilii. Nieskromnie powiem, że te śledzie są po prostu genialne w smaku. Są tak cudne, że przyćmiły wszystkie inne, które do tej pory wydawały nam się super...
16 grudnia 2018
ŚWIĄTECZNE CIASTO MARCHEWKOWE
Pyszne ciasto marchewkowe z korzenną, świąteczną nutą, to za sprawą cynamonu, przyprawy piernikowej, orzechów i pomarańczy. Do tego przepyszna polewa z serka philadelphia z mascarpone i masła. To wszystko razem czyni to ciasto wprost bajecznym. Meeega wilgotne, pyszne. Bardzo godne polecenia.
13 grudnia 2018
ROLADA SPECULOOS Z MANDARYNKAMI
Kolejna słodkość świąteczna godna polecenia. Pyszna, delikatna, lekko korzenna rolada czekoladowa z ciasteczkami speculoos. Tworzy ją delikatny, wilgotny biszkopt orkiszowy z dodatkiem korzennych ciasteczek w kremie na bazie śmietany i mascarpone, to wszystko przełamane dodatkiem mandarynek
12 grudnia 2018
KRUCHE CIASTECZKA KORZENNE
Kruche, maślane ciasteczka korzenne, idealne na nadchodzące Święta. Powstały z myślą o najmłodszych domownikach, którzy niezbyt chętnie sięgają po świąteczne ciasta.
Nie muszę chyba dodawać, że zauroczyły nie tylko najmłodszą część rodziny. Wyszły cudnie maślane, chrupiące, o cudownym aromacie korzennym.
7 grudnia 2018
SERNIK Z PIERNICZKAMI
Sernik i pierniczki, czyli idealne połączenia na zbliżające się Święta. My jako iż lubimy i jedno i drugie, to dla nas wprost strzał w dziesiątkę. Innymi słowy to połączenie idealne. Polecam, u nas zagości również na świątecznym stole, bo jest cudowny w smaku i bardzo prosty do wykonania.
4 grudnia 2018
PASZTET DROBIOWY Z GRZYBAMI, BEZGLUTENOWY
Od jakiegoś czasu przygotowuję nasz ulubiony pasztet drobiowy z dodatkiem grzybów. W moim odczuciu jest jeszcze smaczniejszy. My po prostu uwielbiamy grzyby. Fajne w tym pasztecie jest to, że przygotowuje się go partiami. Już jakiś czas wcześniej odkładam czyste kawałki mięsa pozostające od obiadu. Pakuję je do worków, opisuję i zamrażam. I tak paczka do paczki i ponad kilogram zawsze się uzbiera, czyli idealnie na dwie formy pasztetu.
1 grudnia 2018
SZYBKIE CIASTO PRÓŻNIAK
Szybkie i pyszne ciasto, idealne dla niespodziewanych gości lub gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego do kawy, tak na szybko. Godzinka i ciasto wjeżdża na stół. Dla nas bomba! Nie tylko szybkie, ale meeega pyszne. To tak naprawdę mnóstwo jabłek, zanurzonych w odrobinie ciasta... Lekkie i dietetyczne.
29 listopada 2018
SPAGHETTI BOLOGNESE Z MARCHEWKĄ
Dzieci bardzo lubią makaron, myślę, że nie tylko one... U nas najczęściej bywa do niego sos boloński. Taki obiad to idealna okazja by przemycić trochę mięsa do codziennego menu, za którym moje najmłodsze Dziecię nie przepada... Dzisiejsze danie, to jej ulubiona wersja: trochę mięsa z dodatkiem marchewki, w pysznym sosie pomidorowym, z dużą ilością startego sera...
27 listopada 2018
KAPUŚNIAK
W sezonie jesienno-zimowym królują u nas zupy. Zupy są pożywne, rozgrzewające i wcale nie muszą być zawiesiste. Są idealne na tę porę roku. Pokutuje mit, że zupy są tuczące, a to nieprawda. Przecież wcale nie muszą być zaciągane mąką, nasze nie są prawie nigdy. Zupy w wersji dietetycznej jak ta, wcale nie tracą na smaku. Taka zupa, to dodatkowo codzienna, solidna porcja warzyw.
21 listopada 2018
CHLEBEK JAGLANY, Z KASZY JAGLANEJ, BEZGLUTENOWY
Nasz ulubiony chlebek z kaszy jaglanej, w jeszcze pyszniejszej odsłonie. Dopieszczony w smaku, idealnie sprawdza się jako dodatek do różnych past. Nam bardzo smakuje z dodatkiem hummusu i ajwaru. Pyszna lekka kolacja (u nas może być nawet kilka dni z rzędu) lub przekąska w ciągu dnia.
15 listopada 2018
TIRAMISU WERSJA III - NAJLEPSZA
Tiramisu w kolejnej III już wersji, myślę iż ostatniej. Ta jest bowiem idealna. Choć poprzednia też była super, to ostatnio (sama nie wiem dlaczego...) po kilku latach, po raz pierwszy wyszedł mi luźny krem (zbyt luźny, mimo użycia takich samych składników i przygotowywania tak jak zawsze...)
14 listopada 2018
KISZONY KALAFIOR
Nasze domowe kiszonki wzbogaciły się w tym roku o kiszonego kalafiora. To obok kiszonej marchwi, papryki i kiszonych rzodkiewek nasze ulubione warzywo. Jesień i zima, to czas wzmożonego apetytu na produkty kiszone, przynajmniej u nas.
6 listopada 2018
CHLEB ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY Z ZIARNAMI
Moja kolejna miłość- chleb orkiszowy pełnoziarnisty, z niewielkim dodatkiem mąki żytniej (lubię jej dodatek w pieczywie), z dodatkiem ziaren. Oczywiście jak większość moich chlebów, jest to chleb na zakwasie.
26 października 2018
BABKA ŻÓŁTKOWA
Ostatnio dość dużo było u nas tortów bezowych, a więc siłą rzeczy mieliśmy nadmiar żółtek. By je wykorzystać pomyślałam o babce żółtkowej. Przepis na tę babkę jest już na blogu od kilku lat. Za pierwszym razem zrobiłam babkę wg tego starego przepisu, za drugim poszłam krok dalej i nadałam babce
25 października 2018
KOTLETY JAJECZNE, KOTLETY Z JAJEK
Na kotlety z jajek pierwszy raz natknęłam się już kilka lat temu... Jednak jak to w życiu bywa, od pomysłu do jego realizacji upływa mniej lub więcej czasu, u mnie niestety dość dużo, ale wreszcie są. Pyszne kotlety jajeczne polecają się na wegetariański (bezmięsny) obiad, wszak nie samym mięsem człowiek żyje...
19 października 2018
SERNIK SZEFOWEJ
Sernik szefowej, czyli to, co lubimy najbardziej w jednym. Kruche ciasto, sernik, brzoskwinie i beza- to połączenie wprost idealne. Pyszne i dość proste ciasto. Bardzo godne polecenia.
16 października 2018
CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE
O tym, że domowe pieczywo jest najlepsze, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Zapach domowego chleba jest po prostu nieziemski i uzależniający... Jak co roku (od kilku lat), w tym również, na zaproszenie Zorry dołączam swój przepis do Światowego Dnia Chleba. Z tej to właśnie okazji mam dla Was pyszny żytni chleb na zakwasie.
15 października 2018
KRUCHA SZARLOTKA
Szarlotka na kruchym orkiszowym spodzie, z kruszonką. Czyli wszystko to, co lubimy najbardziej. To tak naprawdę kruszonka z mnóstwem pysznych cynamonowych jabłek... mniam... ;-)
11 października 2018
BUŁKI GRAHAMKI- NAJLEPSZE
Pyszne puszyste bułeczki orkiszowe, świetnie sprawdzą się na śniadanie, na kolację, a także na obiad, jako dodatek do zup lub domowych burgerów.
9 października 2018
GOŁĄBKI TRADYCYJNE Z RYŻEM I MIĘSEM
Tradycyjne gołąbki z ryżem i mięsem bywają u nas od wielu, wielu lat. Ostatnio zmieniłam tylko rodzaj kapusty. Dotychczas przygotowywałam je albo w młodej kapuście albo we włoskiej. Obydwie wersje były super. Ale odkąd przygotowałam je w zwykłej (choć może nie do końca zwykłej, bo jednak białej, cukrowej kapuście), już innych nie gotuję.
3 października 2018
POTRAWKA Z RODZYNKAMI
Potrawka na bazie rosołu z kury, tłustego kurczaka, gęsi, itp. z mnóstwem rodzynek, które nadają potrawie genialnego smaku. I choć u mnie nie wszyscy za rodzynkami przepadają, to musi ich być dużo, by nadały odpowiedni smak. Część rodzinki wybiera sobie sos bez nich, część za to z ich dużą ilością.
2 października 2018
CHLEB BEZGLUTENOWY Z ZIARNAMI - NAJLEPSZY
Chleb, który wyszedł przypadkiem, choć tych ponoć nie ma... Po prostu robiąc go prawie na pamięć, pomyliłam ilości... (zamiast 1/2 szklanki ziaren dałam całą), z braku mąki gryczanej (miałam tylko połowę, dałam częściowo mąkę teff). Po tych zmianach już i tak bardzo dobry chleb, wyszedł wprost genialny w smaku.
26 września 2018
TORT BEZOWY DACQUOISE NA CUKRZE TRZCINOWYM
Tort bezowy Dacquoise (dakłas) bywa u nas bardzo dawna. Na blogu jest już przepis na Dacquoise od Sowy (najlepszy i najbardziej znany tort bezowy w kraju).
25 września 2018
SZAKSZUKA
Szakszuka to danie kuchni tunezyjskiej, składające się z jajek, cebuli, pomidorów i papryki, które razem gotuje się na patelni (wikipedia).
Jednym zdaniem proste i pyszne danie, idealne zarówno na śniadanie jak i na kolację. Dla mnie wręcz bajeczne, uwielbiam bowiem połączenie pomidorów z jajkiem, ciepły pomidor ma genialny smak.
21 września 2018
CREMESCHNITTEN, KREMOWA SZNYTA
Cremeschnitten czyli popularne w Austrii (ale pewnie nie tylko) ciasto, coś a'la nasza kremówka. Kilka różnych warstw, które w efekcie końcowym tworzą smakowitą całość.
18 września 2018
BABKA MAŚLANA- ZEBRA
Moja stara, poczciwa babka maślana dzisiaj w nowej odsłonie, pasiasta babka, czyli babkowa zebra. Przepis na babkę maślaną jest u mnie "od zawsze", ta babka nigdy nas nie zawiodła. Pyszna, maślana, puszysta, meeega wilgotna.
17 września 2018
14 września 2018
SOK POMIDOROWY
W tym roku moja spiżarnia wzbogaciła się o domowy sok pomidorowy. Wyszło przypadkiem, nie było go w planach, a tak nam zasmakował, że będzie jeszcze druga tura, tym razem już z 20kg.
12 września 2018
RACUCHY DROŻDŻOWE
Pyszne, puszyste racuchy orkiszowe, bez dodatku cukru. Odświeżyłam stary przepis, kiedyś już robiłam je z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i jabłka, tym razem były bez żadnych dodatków.
7 września 2018
KASZOTTO MEKSYKAŃSKIE Z KURCZAKIEM
Pyszne, pożywne i łatwe w przygotowaniu. Coraz bardziej przekonuję się do dań jednogarnkowych. Po ostatnim risotto, które smakowało także tym, których wcześniej nawet nie podejrzewałam, że takie danie spróbują, a co dopiero, że będą zajadać ze smakiem, poczułam, że mam zielone światło na dania jednogarnkowe.
6 września 2018
KISZONA MARCHEW
Kiszona marchew, to obok kiszonej papryki i rzodkiewek ulubiony przysmak mego Dziecka. O tym, że kiszonki są zdrowe, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. A domowe kiszonki tym bardziej. To mnóstwo naturalnych witaminy: B1, B2, B3, C, A, E, K, magnezu, fosforu, wapnia i potasu.
31 sierpnia 2018
PROSTE CIASTECZKA MAŚLANE
Banalnie proste, obłędnie pyszne. Bardzo maślane, bardzo kruche i bardzo pyszne... :-) To wprost poezja smaku. Jednym słowem najlepsze i najprostsze ciasteczka maślane, jakie jedliśmy.
30 sierpnia 2018
CHLEB ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY Z ORZECHAMI I SEREM BLUE
Chleb pełnoziarnisty orkiszowy z dodatkiem orzechów włoskich i sera typu blue, to propozycja dla smakoszy. Czasami warto poeksperymentować. Polecam, to fajne połączenie smaków... :-)
29 sierpnia 2018
RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI
Risotto to kulinarne odkrycie mojego dziecka, które bardzo rzadko jada dania łączone... Dla niej najlepiej, by wszystko było osobno lub choćby mięso nie dotykało warzyw, lub warzywa kaszy, ryżu, itp. A tu proszę miła niespodzianka, po degustacji i zjedzeniu dość solidnej porcji Dziecię stwierdziło, że taki obiad może być codziennie... Jakże gusta bywają zmienne ;-))
27 sierpnia 2018
CIASTO BISZKOPTOWE Z GALARETKĄ I MALINAMI
23 sierpnia 2018
OGÓRKI KISZONE: MAŁOSOLNE I NA ZIMĘ, TRADYCYJNE I PIKANTNE, MAJLEPSZE
Ogórki kiszone cieszą się u nas niesłabnącą popularnością od zawsze. To jedyny produkt, którego nigdy nie brakuje w naszej spiżarni. Co roku kiszę je stopniowo (po 2-3kg jednorazowo), aż zapełni się cała półka w spiżarni... Zajadamy je zawsze od razu na świeżo i to już na drugi dzień po zakiszeniu... mamy non stop świeże małosolne ogóry.
18 sierpnia 2018
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z WARZYWAMI
Zapiekanka makaronowa z warzywami- nasza ulubiona. Ja co prawda dodałam dzisiaj także wędzony boczek, ale zwykle obywamy się bez niego, a i tak jest pyszna. Zapiekanka, to tak naprawdę nie tylko bardzo smaczne i pożywne, ale też praktyczne danie.
17 sierpnia 2018
BŁYSKAWICZNE, PYSZNE CIASTO JOGURTOWE ZE ŚLIWKAMI
Błyskawiczne i pyszne ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką.. mniam... Uwielbiamy wilgotne ciasta (a takie są ciasta jogurtowe) z owocami. Ciasto powstało na bazie pysznych, wilgotnych muffinek, które totalnie skradły nasze serca, a raczej podniebienia ;-)
14 sierpnia 2018
SERNIK NA ZIMNO STRACCIATELLA
Śmietankowy sernik na zimno z kawałkami czekolady i owocami. Pychotka. Idealny na letnie dni, by nie trzeba było uruchamiać piekarnika.
7 sierpnia 2018
JOGURTOWIEC, ŚMIETANOWIEC CZYLI SERNIK BEZ SERA Z MORELAMI
Sernik bez sera? Czemu nie... Delikatny jogurtowiec, śmietanowiec lub jogurtowo-śmietanowiec- w zależności czy przygotujemy go na bazie jogurtu greckiego czy kwaśnej śmietany. U mnie najczęściej po połowie śmietana 18% i gęsty jogurt grecki, ale bywa też wersja jogurtowa i sama śmietanowa, w zależności od ochoty lub zawartości lodówki... :-)
1 sierpnia 2018
SZYBKIE BAGIETKI Z SAMOPSZY I PŁASKURKI
Kolejne z naszych ulubionych, szybkich bagietek. Tym razem upiekłam je na mąkach z samopszy i płaskurki. Jeszcze pyszniejsze i zdrowsze od poprzednich. Najlepsze oczywiście na świeżo, choć i na drugi dzień nic nie brakuje...
31 lipca 2018
PROSTE CIASTKA Z MASŁEM ORZECHOWYM, BEZGLUTENOWE, BEZ LAKTOZY
Bardzo proste, szybkie i pyszne ciastka z masłem orzechowym, bez dodatku mąki, masła, proszku do pieczenia. Tylko trzy składniki: Masło orzechowe, cukier kokosowy (palmowy, trzcinowy lub ksylitol) i jajko... Wiem trudno w to uwierzyć, sama lekko nie dowierzałam, że się da, ale dało się.
18 lipca 2018
CYNAMONKI, DROŻDŻÓWKI, ŚLIMACZKI Z CYNAMONEM
Cynamonki, czyli puszyste bułeczki, ślimaczki z cynamonem, ulubione drożdżówki mojej córki. Ten przepis jest wprost genialny. U nas od kiedy go odkryłam były już wiele razy i memu dziecku ciągle ich mało...
2 lipca 2018
KRUSZON, SKUBANIEC Z AGRESTEM I PORZECZKAMI
Jedno z naszych ulubionych kruchych ciast, skubaniec lub kruszon (różnie nazywane), z dodatkiem kwaskowych porzeczek. Ta wersja jest jeszcze smaczniejsza niż ta z samym agrestem, jest wręcz bajeczna.
23 czerwca 2018
KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI
Konfitura z czerwonej cebuli. Lekko słodka, a tak naprawdę słodko-kwaśna, z nutką pikantności. Taka konfitura idealnie sprawdza się jako dodatek do burgerów. A wiadomo- domowe burgery najlepsze. Świetna również jako dodatek do innych mięs, sera, tarty, czy na pizzę.
19 czerwca 2018
DŻEM TRUSKAWKOWY BEZ CUKRU, ŚRODKÓW ŻELUJĄCYCH, JANGIZOWANY
Moja pierwsza konfitura bez dodatku jakichkolwiek cukrów, środków żelujących, zagęszczających itp.
Proces produkcji takiego dżemu nosi nazwę janginizacji.
15 czerwca 2018
PROSTE, SZYBKIE I PYSZNE CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI
Proste, błyskawiczne i przepyszne, meeega wilgotne a zarazem puszyste ciasto jogurtowe zauroczyło nas już kilka lat temu. Niezawodne, zawsze powraca w sezonie letnim (wówczas mamy największy wybór owoców).
13 czerwca 2018
DOMOWY PAPRYKARZ
Dla fanów dawnego paprykarza szczecińskiego, piszę dawnego, bo obecny raczej niewiele ma z nim wspólnego. Kiedyś w pogoni dawnych smaków kupiłam puszkę takowego, ale niestety, zawartość bardzo nas rozczarowała, być może coś się zmieniło, to było dobrych kilka, pewnie nawet kilkanaście lat temu. W każdym razie, to był pierwszy i ostatni zakup sklepowego paprykarza na moich włościach... A w dzieciństwie tak się wszyscy zajadaliśmy paprykarzem szczecińskim...
12 czerwca 2018
KARTOFFELSALAT CZYLI SAŁATKA ZIEMNIACZANA
Popularna w Niemczech Kartoffelsalat, czyli po prostu sałatka ziemniaczana. Podejrzewam, że tak jak i u nas jest wiele wersji sałatki jarzynowej, tak i pewnie istnieje wiele wersji sałatki ziemniaczanej.