23 czerwca 2018

KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI



   Konfitura z czerwonej cebuli. Lekko słodka, a tak naprawdę słodko-kwaśna, z nutką pikantności. Taka konfitura idealnie sprawdza się jako dodatek do burgerów. A wiadomo- domowe burgery najlepsze. Świetna również jako dodatek do innych mięs, sera, tarty, czy na pizzę.
Za pierwszym razem przygotowałam z połowy porcji, nie do końca ufając czy smak będzie nam odpowiadał. Nasza poprzednia konfitura wylądowała w koszu, to był ulepek cebulowy..., nie do zjedzenia i zdecydowanie niegodne polecenia. Ta jest idealna, wprost genialna, bardzo godna polecenia.
Za drugim razem przygotowywałam już z całej porcji, wyszły dwa nieduże słoiczki. Taka konfitura świetnie przechowuje się w lodówce. U nas stała prawie 3 miesiące i była super, jak świeża. Teraz sezon grillowy, więc konfitury do burgerów z grilla schodzi u nas zdecydowanie więcej.
Przepis znaleziony tutaj

Składniki:
- 400g czerwonej cebuli (ok.3 cebul)
- 40g brązowego cukru (u mnie trzcinowy)
- 80ml octu balsamicznego
- 80ml czerwonego wytrawnego wina
- 3 łyżki miodu
- po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu (u mnie kolorowy)

Do garnka wsypać cukier i podgrzewać, nie mieszając, aż się rozpuści i zrobi się karmel.




W tym czasie obrać i pokroić cebule. Cebule kroję wzdłuż na pół, a potem w półplasterki.
Wrzucić do stopionego cukru i dopiero wtedy całość wymieszać. Podsmażać tak ok.4 minut.



Następnie dolać wino i dusić ok.10 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy ocet balsamiczny, miód oraz sól i świeżo mielony pieprz. Dusimy kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając.


Cebulę przekładamy do słoika (słoików), schładzamy i przechowujemy w lodówce. Świetna zarówno na ciepło jak i na zimno.





      a tu już burgery:



Smacznego :-)

5 komentarzy:

  1. Chyba taka konfitura nie jest za dobra w smaku.Chodź może poczytam o tym więcej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jako dodatek do mięs, domowych burgerów jest wręcz genialna. Do pieczywa jak konfitury owocowe raczej nie bardzo, choć pewnie znaleźliby się jacyś zwolennicy 😊

      Usuń
  2. Podejrzewam, że nigdy nie miałam okazji próbować takiej konfitury. Chętnie wypróbujemy przepis :). Szczególnie, że może trochę postać w lodówce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że zasmakuje. U nas sprawdza się idealnie do domowych burgerów 😋

      Usuń