Pyszne ciasto marchewkowe z korzenną, świąteczną nutą, to za sprawą cynamonu, przyprawy piernikowej, orzechów i pomarańczy. Do tego przepyszna polewa z serka philadelphia z mascarpone i masła. To wszystko razem czyni to ciasto wprost bajecznym. Meeega wilgotne, pyszne. Bardzo godne polecenia.
Inspiracją był przepis na świąteczny torcik marchewkowy, ja dopasowałam ilości na niedużą blaszkę, o wym.28x23cm (dół), przygotowywałam ciasto z 1,5 porcji tego oryginalnego. Zmieniłam też trochę krem do ciasta.
Składniki:
- 300g obranej marchwi
- 1-1,5 pomarańczy
- 75g orzechów włoskich lub pekan
- 300g mąki, dałam orkiszową tortową typ450
- 3 jajka
- 75g wiórków kokosowych
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2,5 łyżeczki przyprawy piernikowej (używam Kotanyi- bardzo intensywna)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 225ml oleju
- 250g cukru (u mnie trzcinowy) można dać zwykły lub ksylitol
W misie miksera ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając wlewać cienkim strumieniem olej. Następne dodajemy startą na drobnych oczkach tarki marchew, startą skórkę ze sparzonej pomarańczy, obraną, pokrojoną w małą kostkę pomarańczę, wiórki kokosowe, posiekane orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną ze szczyptą soli, przyprawą piernikową oraz cynamonem. Delikatnie mieszamy.
Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. wyrównujemy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150*C i pieczemy ok.45 minut (do suchego patyczka), na programie z termoobiegiem.
Blachę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Polewa:
- 220g serka philadelphia ja miałam 125g serka+ 95g mascarpone
- 75g miękkiego masła
- 100g pudru (można dać więcej, dla mnie było idealnie)
- 2-3 szczypty soli przy dodatku mascarpone
- orzechy i wiórki kokosowe do dekoracji
Ubijamy chwilę serek z mascarpone z solą i pudrem.
Wystudzone ciasto wyjmujemy z blachy i przekrawamy poziomo na dwie części.
Jedną część ciasta przekładamy z papierem z powrotem na blaszkę, smarujemy 1/3-1/2 polewy, rozsmarowujemy, przykrywamy drugą częścią ciasta. Na wierzch wykładamy pozostałą część polewy. Rozsmarowujemy. Dekorujemy orzechami i obsypujemy delikatnie wiórkami kokosowymi lub dowolnie.
Smacznego :-)
Muszę to przetestować w święta :D
OdpowiedzUsuńPolecam. Jest bajeczne 😊
Usuń