14 lipca 2021

CIASTO NA KRUCHYM SPODZIE, Z KREMEM BUDYNIOWO- MASCARPONE I GALARETKĄ



    Ciasto na kruchym spodzie z truskawkami i galaretką, przełożone masą na bazie budyniu i mascarpone 😋😋. Inspiracją było ciasto z wakacyjnej cukierni. Wyszło bardzo zbliżone smakiem do oryginału, a taki był cel 👌😋

Dziecię wręcz orzekło, że spodu mogłoby być jeszcze więcej, taki był pyszny. Wszystko razem stworzyło przepyszną całość. Idealne ciasto na letnie dni, ale nie tylko, można bowiem do niego wykorzystać również mrożone owoce, bez ich wcześniejszego rozmrażania.

Budyń warto sobie przygotować w pierwszej kolejności, musi bowiem całkowicie ostygnąć przed dodaniem go do ciasta. Galaretki również.


Piekłam w niedużej ciemnej blaszce, o wym. 27,5x22,5cm


Składniki:

kruchy spód:

- 170g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej)

- 3 żółtka

- 100g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki)

- 30g ksylitolu (lub cukru)

- 8g ksylitolu z wanilią lub cukru waniliowego

- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia


Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i mieszamy do uzyskania kruchego ciasta. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Ciastem wyklejamy dno blaszki, wyłożone wcześniej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy na ok. 10-15 minut do lodówki.






Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Pieczemy spód w tej temperaturze ok. 18 minut, na termoobiegu.

Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.




masa budyniowa z mascarpone:

- 0,5l mleka

- 2 proszki budyniowe (bez cukru) na 0,5 l każdy 

- 100g ksylitolu (lub cukru)

--------------------------------------------------------------

+500g gęstego mascarpone 


Budynie gotujemy wg przepisu na opakowaniu, dodajemy tylko 100g słodziwa i zmniejszamy o połowę ilość mleka. Masa ma być bardzo gęsta. Ugotowany budyń przekładamy do miseczki, zakrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Warto przygotować go sobie w pierwszej kolejności, przed przygotowaniem spodu ciasta.




W misie miksera ubijamy mascarpone, następnie partiami dodajemy schłodzony budyń. Masa musi być jednolita i gładka (bez grudek). Można do budyniu dodawać ubite mascarpone, będzie pewnie łatwiej. Ja przygotowywałam w podany wyżej sposób i masa była jednolita (choć przez moment miałam obawy...).






galaretka:

- 3 galaretki na 0,5l wody każda

- świeże lub mrożone owoce (u mnie truskawki)


Galaretki rozpuszczamy w 800g gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.


Na wystudzony kruchy spód wykładamy masę budyniową z mascarpone, równo ją rozprowadzamy. Układamy świeże lub mrożone owoce, odstawiamy do lodówki. Całość zalewamy lekko tężejącą galaretką. Można zalewać warstwami i odstawiać do lodówki. Schładzamy w lodówce.



















Smacznego :-)

2 komentarze: