3 lipca 2021

SERNIK NA ZIMNO, CHRUPIĄCA MALINOWA CHMURKA



   Sernik, który powstał na bazie dostępnych w domu składników, ostatnio to u nas standard... 😄 Zalegały suchary orkiszowe, przywieziona rok temu z Włoch nutella (ciągle w zamkniętym słoju...🙈), a tu za chwilę czas na następną 😃, wszak wakacje za pasem... Na bazie starego sernika na chrupiącym spodzie i ostatniego torcika malinowego z resztek dostępnych serów w lodówce, powstał pyszny malinowy sernik na zimno, na chrupiącym sucharowym spodzie, z polewą ganache, całość uwieńczyła świeża malinka- mniam.... takie ciacha lubimy 👌😋


U mnie średnia blaszka o wym. 27,5x22,5cm


Składniki:

spód:

- 150g sucharów (u mnie orkiszowe)

- 230g nutelli lub innego kremu orzechowo-czekoladowego


Suchary rozkruszyć, dodać krem orzechowy i dokładnie wymieszać. Masą wyłożyć dno blaszki, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie powygniatać dno, miejsce przy miejscu. Odstawić do lodówki.






masa serowa:

- 450g gęstego twarogu (wykorzystałam "Mój ulubiony")

- 300g mascarpone

- 3 galaretki malinowe (każda na 0,5l wody) + 1 dodatkowo na wierzch masy serowej

- 230g mrożonych (lub świeżych) malin


3 galaretki rozpuszczamy w 750g gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Czwartą galaretkę rozpuszczamy w 300g wody i również odstawiamy.

Ser ubijamy chwilę razem z mascapone, dodajemy mrożone (lub świeże, choć osobiście wolę mrożone- masa szybciej ściąga...) maliny. Ubijamy, aż maliny rozpadną się i zabarwią masę. Strumieniem wlewamy 3 schłodzone galaretki. Gdy masa zacznie gęstnieć (wykorzystując mrożone owoce, masa gęstnieje błyskawicznie), wykładamy ją na spód z sucharów i nutelli, dokładnie rozprowadzamy, wyrównujemy i odstawiamy do lodówki. 













Na schłodzona masę serową wylewamy lekko tężejącą czwartą galaretkę, odstawiamy ciasto do lodówki.




polewa ganache:

- 80g czekolady (u mnie deserowa)

- 80g słodkiej kremówki (30%)

- 17g gorącej wody

- 4g żelatyny


Kremówkę zagotowujemy w rondelku, zdejmujemy z palnika, wrzucamy połamaną czekoladę i na chwilę odstawiamy. Następnie mieszamy do rozpuszczenia. W trakcie rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie. Wlewamy do polewy i całość dokładnie mieszamy. Po kilku minutach (letnie) wylewamy na schłodzone ciasto i odstawiamy z powrotem do lodówki.







Smacznego :-)

4 komentarze:

  1. Kocham sernik na zimno w każdej postaci ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My również, a ten jest szczególnie pyszny 👌😋

      Usuń
  2. Wygląda genialnie!! Koniecznie muszę przetestować ten przepis!! :)

    OdpowiedzUsuń