16 października 2019

CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE, Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ, Z ŻELIWNEGO GARNKA



   Z okazji Światowego Dnia Chleba upiekłam swój pierwszy chleb na zakwasie w żeliwnym garze. Z chlebami pieczonymi w garze miałam już doświadczenie, ale były to chleby na drożdżach, natomiast ten na samym zakwasie jest moim pierwszym, ale na pewno nie ostatnim. Genialny, mięciutki i sprężysty wewnątrz, z meeeega chrupiącą skórką. Aż trudno było ją ugryźć..., ale za to ten smak.;-) ... mniam... połowa chleba zniknęła dosłownie w moment...

Inspiracją był ten przepis, zmieniłam tylko mąki i zwiększyłam proporcje. No i zdecydowanie zmniejszyłam temperaturę, w moim odczuciu temp. 250*C jest zbyt wysoka, u mnie nawet 240*C było za wysoko. Następnym razem będę piekła w 230*C.

Piekłam w podłużnym żeliwnym garnku, o wym. 30x25cm

Składniki:
- 525g mąki orkiszowej chlebowej typ750
- 225g mąki żytniej chlebowej typ720
- 20g soli (daję himalajską)
- 170g zakwasu żytniego*
- 375g wody filtrowanej lub źródlanej

* zakwas wyjmujemy z lodówki min.1-2h wcześniej z lodówki.
Najlepiej by był w miarę świeży, by zbyt długo nie wyrastał na nim chleb...

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i przy użyciu haka wyrobić gładkie, elastyczne, dość gęste ciasto. Gdyby masa była zbyt gęsta, dolać odrobinę wody.
Z ciasta uformować kulę i przełożyć do miski wysmarowanej oliwą i odstawić pod przykryciem do wyrastania, na ok. 2-3h.





Po tym czasie z ciasta formujemy bochenek, umieszczamy w naczyniu (wyłożonym ściereczką podsypaną lekko mąką), zbliżonym kształtem do garnka, w którym będziemy piekli chleb.
Odstawiamy do wyrastania na ok.1,5-2h.



Żeliwny lub żaroodporny garnek z pokrywką umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 230-240*C, na ok.30 minut przed pieczeniem chleba.
Ja wstawiam garnek do zimnego piekarnika, ustawiam na szybkie grzanie i liczę czas od uzyskania pożądanej temperatury.


Nagrzany garnek wyjmujemy delikatnie z piekarnika (UWAGA: bardzo gorący)
Zdejmujemy przykrywkę, przekładamy chleb do gara, garnek zamykamy i umieszczamy z powrotem w piekarniku.



Pieczemy w zamkniętym garnku, w temp. 230-240*C ok.40 minut,



 Następnie pokrywę zdejmujemy i dopiekamy chleb jeszcze ok.15 minut. Wszystko na programie góra-dół, bez termoobiegu.

Garnek wyjmujemy z piekarnika, chleb przekładamy na deskę na min. 1h, do odparowania - oj, ciężko było wytrzymać...






Smacznego :-)

Przepis dołączam do akcji:

                                                     World Bread Day, October 16, 2019

4 komentarze:

  1. Lubię ciemną skórkę. Dziękujemy za udział w Światowym Dniu Chleba.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam mąkę 630 lub 1100. Czy mogę zastąpić którąś 750?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dać typ630 z małym dodatkiem 1100. Z moich niewielkich doświadczeń z mąką typ630, zauważyłam, iż trzeba jej dać więcej niż typ750, więc dodatek typu1100 zrównoważy ten niedobór. W razie co, można mąki dosypywać w trakcie wyrabiania ciasta. Można też bazować na samym typie 630, dosypując jej więcej niż podane w przepisie. Ile dokładnie…, nie podam, bo ja zawsze tę różnicę, dosypuję „na oko”…

      Usuń