19 lipca 2019

POPCORN MAŚLANY



   Dla wszystkich łasuchów popcornowych, nie lada gratka. Najlepszy popcorn jaki jedliśmy (i to nie tylko my). Kto go raz spróbuje, innego popcornu już nie chce...

Od lat nie kupujemy popcornu do mikrofali- to świństwo, unikamy też popcornu w kinie...
Domowy popcorn jest tak banalnie prosty, że przygotuje go każdy. Trzeba mieć tylko duży garnek i najlepiej ekologiczne ziarno kukurydzy (cenowo niewielka różnica, a zawsze to bez gmo).
Może i ten popcorn nie jest dietetyczny, ale w końcu nie jadamy go codziennie (choć u mnie co niektórzy chętnie by jadali...). Szczerze, to czym więcej masła klarowanego, tym smaczniejszy popcorn. Ja niekiedy dodaję trochę oleju kokosowego (bezzapachowego) w ramach masła, ale moje dzieci preferują na samym maśle klarowanym. Tak gwoli ścisłości, to jest to receptura autorska moich dziewczyn.
U mnie 5l garnek i 120g ekologicznego ziarna kukurydzy.

Składniki:
- 80-100g ziaren kukurydzy (najlepiej bio, eko,itp)
- 50g masła klarowanego (najlepiej domowego)
- sól do smaku

W garnku roztapiamy masło klarowane (u mnie z niewielkim dodatkiem bezzapachowego oleju kokosowego), dodajemy część soli, dorzucamy ziarna kukurydzy i mieszamy.


Garnek przykrywamy i czekamy na charakterystyczne odgłosy strzelającej kukurydzy. Następnie zmniejszamy lekko palnik i czekamy aż ziarna prawie przestaną strzelać (uważać, by nie przypalić popcornu). Palnik wyłączamy, popcorn dosalamy do smaku, mieszamy, wykładamy do miski i zajadamy.
Dokładny czas przygotowania trudno określić. Wszystko zależy od kuchenki. Z własnego doświadczenia mogę polecić kuchenkę gazową (i to na gaz w butli). Tak przygotowywałam na wakacjach i było to zdecydowanie najszybsze i najlepsze przygotowanie popcornu (a robiłam ich już mnóstwo). Błyskawicznie zaczęło strzelać i pięknie się pootwierały ziarna. Praktycznie ze 120g kukurydzy może z 8 ziaren było do wyrzucenia.





Smacznego :-)

8 komentarzy:

  1. Taki domowy popcorn jest najlepszy na świecie a czasem mam ochotę na karmelowy jak z multikina wtedy robię z tego przepisu http://www.ksiega-smaku.pl/popcorn-karmelowy-przepis/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, domowy najlepszy 👌😊
      Wypróbujemy i karmelowy. Pozdrawiam 😊

      Usuń
  2. Fajny blog z bardzo dobrymi przepisami, tak trzymaj. Polecam rowniez ten: https://smaczniejemy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Dokładnie! Czy to dziecko czy dorosły, każdy lubi popcorn. Zwłaszcza zajadać wieczorem przy bajce lub emocjonalnym filmie. A jeszcze do tego przepijać jakimś smacznym owocowym piwem - cóż za bomba kaloryczna! Ale czasem każdy musi pozwolić sobie na chwilę słabości. Był czas, że kupowałam gotowy popcorn do mikrofali ale szybko przestałam gdy raz po nim zrobiło mi się bardzo niedobrze. Od tego czasu kupuję bio kukurydzę i smażę na oleju kokosowym lub lnianym. Zaciekawił mnie komentarz powyżej, popcorn karmelowy? To może być mega ciekawy smak! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, bio kukurydza, chwila przy garze i pyszny popcorn gotowy 😋
      Karmelowy pewnie też wart spróbowania 😉

      Usuń