31 stycznia 2019

CIASTO ANANASOWO-KOKOSOWE



  Delikatne ciasto biszkoptowe, z masą budyniowo-ananasową, przykryte chrupiącą bezą kokosową. Całość tworzy pyszne, wręcz genialne połączenie, to wprost poezja smaku. Ciasto z gatunku tych wciągających..., tzn. na jednym kawałku trudno poprzestać, hmmm... bajeczny smak...
Za inspirację dziękuje Anecie ;-)
Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.33,5x23,5cm

Biszkopt:
- 5 jajek (osobno białka i żółtka)
- 5 łyżek cukru lub ksylitolu (u mnie 105g)
- 5 łyżek mąki pszennej lub orkiszowej tortowej typ450 (u mnie 100g orkiszowej)

W misie miksera ubijamy na półsztywno białka, następnie partiami dodajemy cukier (lub ksylitol) i cały czas ubijamy, masa ma być sztywna. Następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając. Na samy końcu dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy.
Masę wylewamy na blaszkę (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki niesmarowane), wyrównujemy.




Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy ok.20-25 minut na programie góra-dół (do lekkiego przyrumienia).


Biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.


Ciasto kokosowe:
- 4 białka
- 1 szklanka (250ml) cukru lub ksylitolu
- 200g wiórków kokosowych

Białka ubijamy na półsztywną masę dodajemy po łyżce cukier i cały czas ubijamy, do uzyskania sztywnej masy bezowej. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.


Na blaszkę o wym.33,5x23,5cm wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy masę bezowo-kokosową, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C. Pieczemy ok.30 minut na termoobiegu. 



Upieczone ciasto kokosowe odstawiamy do wystudzenia.



Masa ananasowo-budyniowa:
- 4 żółtka
- puszka ananasów
- budyń śmietankowy, bez cukru
- 250g masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka mąki (u mnie orkiszowa typ450)

Ananasy odsączamy z zalewy. Na soku z odsączonych ananasów przygotowujemy budyń. Potrzebujemy szklankę (250ml) soku, gdy jest go mniej wówczas dopełniamy do 250ml wodą. Do garnka wlewamy ok.3/4 szklanki soku i zagotowujemy. Do kubka wlewamy pozostałe 1/4 szklanki soku, dodajemy proszek budyniowy, cukier, mąkę oraz żółtka i dokładnie mieszamy. Na gotujący się sok wlewamy zawartość kubka i energicznie mieszając doprowadzamy całość do wrzenia. Zdejmujemy garnek z palnika i odstawiamy do wystudzenia.


Wystudzoną masę ucieramy z masłem (ja następnym razem dodam kostkę masła od razu do gorącego budyniu).
Odsączone ananasy kroimy w małą kostkę i dodajemy do masy budyniowej z masłem. Dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na biszkopt (ja wcześniej okroiłam boki biszkoptu i podłożyłam papier do pieczenia), wyrównujemy.


Masę budyniową przykrywamy ciastem kokosowym, tzn. zsuwamy delikatnie ciasto kokosowe (ja tak kombinowałam, że swoje złamałam, na szczęście w efekcie końcowym nie było to zauważalne).



Dodatkowo:
- 20g kremówki
- 25g czekolady

Kremówkę zagotować, zdjąć z palnika, dodać połamaną na kawałki czekoladę i na chwilę odstawić. Następnie dokładnie wymieszać. Letnią polewą porobić wzorki, esy-floresy na cieście.
Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.





Smacznego :-)

Karnawałowe słodkości

3 komentarze: