17 grudnia 2012

MAKOWIEC NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE Z KRUSZONKĄ



   Przepis na makowiec idealny - dla moich domowników oczywiście. Kruche ciasto, dużo wilgotnego maku, orzechów,migdałów, kruszonka...po prostu cudo. U nas nigdy go dość. Może dlatego, że pieczony bywa tylko dwa razy do roku: Obowiązkowo na gwiazdkę i drugi raz  jako wersja "testowa", na próbę - czy na pewno wyjdzie... ( to sugestia mojego męża, który makowce wprost uwielbia).

My bardzo lubimy chrupiące kawałki orzeszków w farszu, dlatego dodaję migdały zmielone a orzeszki laskowe tylko pokruszone. Ciasto, które z każdym kolejnym dniem smakuje jeszcze lepiej.
Mam nadzieję, że zasmakuje również i Wam . :-) Proszek do pieczenia i cieście i w farszu makowym można pominąć. Ostatnio piekłam bez dodawania proszku i nie widzę zbytniej różnicy.

Składniki na kruche ciasto:
- 550g mąki orkiszowej typ750      (lub 500g orkisz.typ700, lub 500g pszennej tortowej)
- 100g ksylitolu(lub cukru)
- 5 żółtek
- 250g zimnego masła
- łyżeczka proszku do pieczenia (nie trzeba)
- cukier waniliowy

Z mąki, cukru, masła i żółtek zagnieść kruche ciasto. Około 1/2  wyłożyć na dno blaszki wyłożonej papierem i wykleić spód. Resztę zostawić na kruszonkę.
Można schłodzić w lodówce (po wyklejeniu blaszki), ale nie jest to konieczne, gdy użyjemy b.zimnego masła.




Masa makowa:
- 500g maku (najlepiej mielony)
- 5 jajek (osobno białka i żółtka)
- pół kostki masła - 125g
- jeden słoik powideł (około 300g)
- olejek migdałowy (kilka kropli)
- bakalie- według uznania( ja daję 80g mielonych migdałów i około 80g orzechów potłuczonych na drobne kawałki lub mielonych)
- niepełna szklanka ksylitolu (lub cukru)
- 2 łyżki miodu (można zastąpić ksylitolem)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta proszku do pieczenia (nie trzeba)


Jeżeli używamy maku w całości to zalewamy go wrzącą wodą i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Następnie należy go ostudzić, przecedzić i przepuścić dwa razy przez maszynkę.
Jeżeli używamy maku mielonego (jest taki do kupienia, bez żadnych dodatków. Ja tylko takiego używam już od kilku lat ) zalewamy go gorącą wodą w ilości  pół litra wody na pół kilo maku. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Masło należy roztopić. Mak utrzeć z ksylitolem (lub cukrem i miodem), dodawać stopniowo żółtka, powidła, łyżeczkę mąki ziemniaczanej, szczyptę proszku do pieczenia, kilka kropli olejku migdałowego i przestudzone masło. Na samym końcu dodać bakalie i ubite na sztywno białka jaj. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na wyłożony na blaszce spód. Resztę kruchego ciasta rozkruszyć jako kruszonkę.





Piec w nagrzanym uprzednio piekarniku około 40-50 minut w temp. 180* C bez termoobiegu, tylko góra-dół (jak z termoobiegiem to krócej). Do pieczenia używam zawsze ciemnych blaszek- to skraca czas pieczenia.
Po przestudzeniu wierzch można delikatnie polukrować. Lukier przygotować z mielonego cukru trzcinowego, kremówki i kilku kropel olejku migdałowego.


Przepyszny, bardzo wilgotny i długo pozostaje świeży!
Smacznego!:)

21 komentarzy:

  1. mam zamiar upiec taki wlasnie na te Swieta - wyglada tak samo smakowicie,jak ten,ktory piekla moja babcia .. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas to numer 1 , mam nadzieję, że trafi także w Wasze gusta i będzie zbliżony do tego babcinego. Pozdrawiam świątecznie i życzę udanych wypieków.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten makowiec jest Po prostu obłędny. Ja piekłam co prawda na mące pszennej ale chyba nic mu to nie zaszkodiło , bo wszyscy byli zachwyceni. Już nie chcą innego tylko ten. Pyszność ! Magda.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam,
    czy nie trzeba włoży blaszki z ciastem po wyłożeniu do lodówki ?
    bardzo proszę o odpis
    Aga

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja nigdy nie schładzam kruchego ciasta. Używam zimnego masła , pokrojonego na mniejsze kawałki, przy szybkim zagniataniu nie zdąży się ugrzać. Gdyby jednak ciasto było zbyt miękkie , to można oczywiście schłodzić. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda genialnie :) a na jaką blaszkę są proporcje ?
    chciałabym żeby wyszedł, mąż uwielbia makowce..
    w sam raz na słodkie Walentynki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest naprawdę pyszny. Ja piekłam na blaszce 37x24cm. Na mniejszej będzie troszkę wyższy. Życzę udanego wypieku. Pozdrawiam !

      Usuń
  7. a białka od ciasta też do maku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. Byłoby ich za dużo. Masa byłaby zbyt luźna. Do Ciasta idą same żółtka, białka wylewam. Można przygotować z nich ewentualnie bezę lub babkę białkową.

      Usuń
  8. Ludzie ten makowiec jest obłędnie dobry! Najlepszy na świecie, u mnie pszenny ale i tak pyszny. Nie zastanawiajcie sie lepszego nie znajdziecie. Wielkie dzięki! Zajadaliśmy jeszcze letni, nie mogliśmy się powstrzymać... Olga i Michał

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też długie lata piekłam w wersji pszennej i zawsze był przepyszny. To ulubiony makowiec mojej rodzinki, choć ostatnio trochę wypiera go makowiec japoński w wersji de luxe, polecam ,również na kruchym spodzie, taka mała odmiana. Noi i z bardzo zdrową kaszą jaglaną. Bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam :-)

      Usuń
  9. czy można pominąć powidła w masie makowej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie można, ale nie gwarantuję struktury tej masy. Może się kruszyć..., powidła nadają wilgotność, ale też fajnie wiążą. Może zamiast nich spróbować z jajkami (oprócz białek z przepisu). W makowcu japońskim powideł nie ma, a struktura jest świetna, ale tam są inne rzeczy: kasza, jabłka...A może makowiec japoński z orkiszową kruszonką upieczony na blaszce...? Też jest pyszny, jak dla mnie nawet lepszy... ;-)

      Usuń
    2. W zeszłym roku zrobiłam świetny makowiec, niestety nie zapisałam przepisu ale na 90% to ten przepis bo mam go zapisanego w zakładkach :) Tylko że właśnie nie dodawałam powideł ( może pominęłam właśnie :) . Teraz jestem w kropce :) . Zaryzykuje może z tymi powidłami... a czy one bardzo zmieniają smak maku ? i jakie wybrać śliwkowe ?

      Usuń
    3. Powidła w smaku są niewyczuwalne tak, że nie ma obaw. Pomimo ich dużej ilości to ciasto jest bardzo makowe. Zawsze można dodać tych powideł mniej, w starym przepisie (od mamy) miałam 1/2 słoiczka, ale sama tak sobie zwiększyłam, bo dzięki temu to ciasto jest bardzo wilgotne, kiedyś gdzieś czytałam, że powidła powodują także iż makowiec się nie kruszy... A powidła oczywiście śliwkowe.

      Usuń
  10. a gdzie znajdę przepisna ten japoński?? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z prawej strony, pod danymi z fb jest lupka "szukaj na blogu". Podaję również strony, niestety trzeba skopiować i dopiero wyszukać, są nieaktywne: podstawowy makowiec japoński: http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2013/12/makowiec-japonski.html
      makowiec japoński z kruszonką, w wersji bezglutenowej: http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2015/12/makowiec-japonski-z-kasza-jaglana-i.html
      oraz makowiec japoński z kruszonką orkiszową: http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2014/12/makowiec-japonski-w-wersji-de-luxe-z.html

      Usuń
  11. Czy mogę uzyc masy bakalland?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, choć nigdy jej nie miałam. Ale skoro jest dostępna, to myślę, że się nadaje 😉

      Usuń