3 listopada 2016

PLACKI Z CUKINII, NAJLEPSZE



   Placków z cukinii jest już na blogu kilka, choć każda wersja czymś się różni, to sos do nich  jest niezmienny. Placki z cukinii (niezależnie od wersji) z dodatkiem sosu czosnkowo-jogurtowego są bajeczne, to połączenie wręcz idealne.
Te dzisiejsze placki są dość szybkie i mega pyszne (ostatnio to nasze ulubione), to chyba najlepsze z dotychczas przygotowanych, choć i pozostałym nic nie brakuje.

Składniki:
- 1kg mniejszych cukinii
- 1 ząbek czosnku
- 40g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 160g mąki orkiszowej typ750
- 2 jajka (mniejsze)
- 3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 pęczka koperku
- 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej (nie trzeba)

+olej kokosowy bezzapachowy do smażenia

Sos jogurtowo-czosnkowy:
- 1 jogurt typu bałkańskiego (b.gęsty)
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka koperku
- sól i świeżo mielony pieprz

Czosnek obrać, zmiażdżyć, lekko posolić, dodać jogurt, pokrojony koperek. Doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Odstawić do lodówki.

Cukinie umyć, odciąć końcówki. Zetrzeć na grubych oczkach tarki, wsypać sól, zamieszać i odstawić na kilka minut. Następnie odlać nadmiar płynów. Do miski dodać jajka, wsypać mąki, kurkumę, dodać koperek i zmiażdżony ząbek czosnku. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto nie powinno być wodniste. Gdyby podchodziło wodą, to dodać trochę mąki lub odlać nadmiar płynów.
Najlepiej przygotować masę bezpośrednio przed smażeniem, gdy postoi dłużej, trzeba będzie dosypać trochę więcej mąki.

Nakładać po łyżce ciasta na rozgrzany na patelni olej kokosowy (lub dowolny inny tłuszcz), rozpłaszczyć i smażyć kilka minut do lekkiego przyrumienienia. W trakcie smażenia kilka razy przewrócić placki na drugą stronę.

Podawać z sosem jogurtowo-czosnkowym.






Smacznego :-)

4 komentarze: