9 marca 2013

MUFFINKI Z NUTELLĄ NA MĄCE ORKISZOWEJ



  Lubicie nutellę i/albo muffinki ? A muffinki z nutellą? Dla wielbicieli jednego i drugiego, to połączenie idealne, tak orzekły moje dzieci. Jeśli Wy również jesteście czekoladowymi łasuchami,
to mam dla Was coś idealnego na sobotnie popołudnie (i nie tylko). Następnym razem dam tylko mniej ksylitolu (były bardzo słodkie)* i nutellę wstawię na chwilkę do mikrofali, była trochę mało lejąca . Pyszne, bardzo wilgotne, super smakujące
Polecam :))
*ostatnio dodawałam krem orzechowy z Piotra i Pawła i był mniej słodki niż nutella..., było ok.

Składniki:
-2,5 szklanki mąki pszennej (dałam 450g orkiszowej typ700)
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody
-3/4 szklanki ksylitolu (może być cukier)
-1/2 szklanki oleju kokosowego (roztopionego)
-1/2 szklanki wody
-2 jajka
-jednak łyżeczka ekstraktu waniliowego
-1 szklanka (250ml) jogurtu naturalnego
-12 łyżeczek nutelli (temp. pokojowej lub lekko podgrzanej), może być trochę więcej

W jednej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce mieszamy jajka, jogurt, olej, cukier, wodę i ekstrakt waniliowy. Następnie suche składniki dodajemy do mokrych mieszając, aż do całkowitego połączenia (mają być grudki). Wykładamy ciastem (troszkę mniej jak 3/4) papilotki. Następnie do każdej muffinki wkładamy po łyżeczce nutelli i delikatnie mieszamy (najlepiej wykałaczką). Ostatnio zrobiłam bez mieszania i były chyba jeszcze lepsze. Pieczemy w 180 stopniach C. przez około 20-25 minut.






Smacznego!:)

3 komentarze: