8 marca 2013

JABŁECZNIK NA BISZKOPCIE NA MĄCE ORKISZOWEJ


  Dietetyczne, lekkie i pyszne ciasto biszkoptowe z domowym musem jabłkowym i lukrem. Bardzo godne polecenia.
Piekłam w ciemnej formie 33x23cm

Składniki na biszkopt:
-5 jajek (osobno białka i żółtka)
-3/4 szklanki ksylitolu (może być cukier)
-1 szklanka mąki orkiszowej typ700 (lub pszennej)

Białka ubić na pół sztywno, powoli wsypywać ksylitol, ubić na sztywno, dodawać po jednym żółtku, a na samym końcu stopniowo mąkę mieszając na wolnych obrotach. Wyłożyć na tortownice, TYLKO spód tortownicy wyłożyć papierem(boków nie smarować). Piec w temp. 160 stopni C przez 35 minut.(najlepiej na programie do biszkoptów). Po wyciągnięciu zrzucić z wysokości pół metra na dywan i wstawić do uchylonego piekarnika na około 10 minut. Po przestudzeniu, przekroić biszkopt na pół i przełożyć jabłkami i przykryć drugą połówką.

Składniki na masę:
- litrowy słoik musu jabłkowego
- jedna galaretka cytrynowa (najlepiej bez cukru-dodać ksylitol)

Galaretkę rozpuścić w 200ml wody, zostawić do przestudzenia i wymieszać z musem jabłkowym jak już zaczyna lekko ściągać. Wyłożyć na placek.

Lukier:
-5 kopiastych łyżeczek pudru
-10 łyżeczek kremówki
-kilka kropel olejku migdałowego

Wszystko razem wymieszać do uzyskania lukru.





Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz