3 stycznia 2013

ORZECHOWE SPIRALKI NA MĄCE ORKISZOWEJ


Przepis znalazłam tutaj

Składniki na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki orkiszowej ( u mnie typ700)
- pół szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 200g masła
- 3/4 szklanki ksylitolu(lub cukru)
- 2 żółtka

Składniki na nadzienie:
- 200g orzechów mielonych włoskich
- pół szklanki mleka
- 5 łyżek ksylitolu
- łyżeczka cukru migdałowego( lub trochę olejku migdałowego)


Składniki na kruche ciasto zagnieść, podzielić na dwie części i odstawić na 15 min. do lodówki. W tym czasie zmielić orzechy oraz podgrzać mleko, w którym rozpuszczamy ksylitol. Mleko studzimy i dodajemy do niego orzechy i olejek migdałowy. Powstanie z tego masa do ciasteczek. Jedną część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować i posmarować przestudzoną 1/2 masy orzechowej. Zwinąć w rulonik i odłożyć do lodówki na co najmniej 15 minut. Z drugą częścią postępujemy tak samo.Gdy ciasto się schłodzi, pokroić na około 1cm plasterki i poukładać na blaszce wyłożonej papierem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 20 min. Zostawić na blaszce do wystygnięcia.


Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz